Folkebevægelsen mod EU tror på et nej til euroen

– Vi støtter den svenske modstand og tror på et nej – også herhjemme, mens Anders Fogh Rasmussen derimod mangler respekt for folkets afgørelse, udtaler Majbrit Berlau fra Folkebevægelsen mod EU

Majbrit Berlau

Statsminister Anders Fogh Rasmussen (V) har udtalt, at han på sigt er overbevist om, at Danmark vil tilslutte sig euroen. Folkebevægelsen mod EU mener, at statsministeren mangler respekt for det danske nej i 1992 og 2000 og er sikre på, at det vil blive et nyt nej til euroen, hvis statsministeren vælger at ignorere de to danske nej’er til euroen.

– Grundlaget for det danske nej til euroen har ikke ændret sig. Tværtimod har stabilitetspagten vist sine svagheder. Og det tegner til, at de små lande ikke får en fast plads ved bordet i den europæiske centralbank (ECB). Et af ja-sidens stærkeste argumenter er derfor ved at forsvinde. Derudover ser det ud ti,l at både Sverige og Storbritannien siger klart nej til euroen. Vi er derfor sikre på, at det også bliver til et nyt dansk nej til euroen, udtaler Majbrit Berlau, der er EU-parlamentskandidat for og medlem af det internationale udvalg i Folkebevægelsen mod EU.

14. september skal Sverige stemme om euroen og ØMUens 3. fase. Her har Folkebevægelsen mod EU i Danmark støttet og støtter fortsat modstanden med bl.a. oplysninger og talere.

– Vi ser frem til søndag den 14. september med store forventninger og tror på et svensk nej. Ja-sigerne i den svenske regering, det svenske parlament og det svenske samfund bliver stadig mere desperate efterhånden som meningsmålingerne bliver ved med at vise ikke kun en konstant klar føring til nej-siden, men også tegn på fremgang, siger Majbrit Berlau med udgangspunkt i den seneste Gallup-måling, der i følge Reuters har øget nej-forspringet med yderligere tre procent-point.

– Den svenske debat har været fyldt med grove angreb og en til tider meget ubehagelig tone, hvor f.eks. ja-ledelsen i partiet Moderaterne giver indtryk af, at nej vil medføre ‘stalinistiske’ tilstande i Sverige. Men der er trods alt højere til loftet i Sveriges socialdemokratiske regeringsparti end i Danmark. I Sverige har statsminister Göran Persson hårdt presset accepteret, at en række af hans ministre går åbent imod ØMUen. Det ville være fint, hvis Mogens Lykketoft gav EU-kritikeren Torben Lund samme demokratiske ytringsfrihed, siger Majbrit Berlau og tilføjer:

– Hvis Anders Fogh Rasmussen (V) vælger at ignorere de to danske nej uden at der er sket en ændring i forudsætningerne for den danske afgørelse, så er vi sikre på at det vil genskabe det danske nej-flertal til ØMUen. Så vil det stå klart, at det ikke kun handler om sedler og mønter, som er gangbare i flere lande, men også om højere inflation og højere arbejdsløshed, som Sveriges erhvervsminister Leif Pagrotsky har udtalt, og om at overlade kontrollen over hele samfundets økonomi til en håndfuld bankdirektører i EU.

I det nye nummer af Folkebevægelsen mod EUs blad ”Folk i Bevægelse”, som udkommer i disse dage, fortæller en af frontfigurerne i det lokale, tværpolitiske netværk Malmø mod ØMU (Malmö emot EMU), at statsminister Göran Perssson forsøger at presse folk i hans parti og fagbevægelsen.

– Det mislykkedes for Göran Persson at få fagforeningerne til at støtte ØMUen. Og hans pres på ØMU-modstandere i regeringen og Socialdemokratiet har kun gjort de ØMU-kritiske fagforeninger endnu mere aktive, siger Daniel Sestrajcic fra Malmø mod ØMU.

Netavisen 20. august 2003


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne

Ingen resultater