Torben Lund bakkes op af græsrødder i S

– Det er partiledelsen – og ikke Torben Lund – der svigter partiets valggrundlag, siger Gustav Sieg Sørensen fra Folkebevægelsen mod EU og glæder sig over, at flere andre socialdemokrater udtrykker bekymring over EU-grundloven

Pressemeddelelse
Folkebevægelsen mod EU

Lederne af Socialdemokraterne og Danmarks Socialdemokratiske Ungdom (DSU) – Mogens Lykketoft og Kristian Madsen – har angrebet lederen af partiets gruppe i EU-parlamentet, Torben Lund, for hans kritik af EU-konventets forslag til EU-grundlov. DSU-formanden kræver lige frem Torben Lund fjernet fra lederposten i parlamentsgruppen med ordene:
– Hvis han ikke længere kan stå inde for det grundlag han er valgt på og for Socialdemokraternes EU-politik må han tage konsekvensen og forlade posten.

Men Torben Lund er langt fra den eneste socialdemokrat, som forholder sig kritisk til EU-konventets arbejde.
– Nej, Torben Lund står ikke alene som kritiker. Jeg er meget skeptisk overfor udviklingen hen mod en politisk union, som jeg har indtryk af er i gang. Jeg er meget spændt på at se, hvordan man vil sikre, at nærhedsprincippet bliver sat i hæjsædet, siger Ivar Nørgaard, tidligere økonomiminister, som mener, at Socialdemokraternes gruppe i EU-parlamentet selv må vælge deres leder.

Jeg er helt enig med Torben Lund. Konventets arbejde viser, at EU udvikler sig til en føderalistisk stat med en centralistisk beslutningsproces, hvor bl.a. vores nationale selvbestemmelse og fagbevægelsens forhandlingsret forsvinder. Det er meget skrækkeligt, siger tidligere formand for Specialarbejderforbundet i Danmark, Hardy Hansen, som mener, Torben Lund bør kunne sige som han gør:
Hvis ikke man kan tåle, at folk siger deres mening, så er det ikke et demokratisk parti.

– Torben Lund er ikke alene med sin skepsis. Sådan som jeg umiddelbart har sat mig ind i det, så er jeg også betænkelig et stykke af vejen. Hvor meget suverænitet skal vi afgive? Nej, der er god grund til ikke at klappe i hænderne, siger Hans Halvorsen, som er formand for LO i Århus, og tilføjer:
– Torben Lunds udtalelser er ikke et forræderi som bør få konsekvenser. Hvis man føler at nogle ting ikke er i orden, så skal man sige fra. Jeg syntes, at han har gjort et flot stykke arbejde.

– Jeg syntes, at man skal tage udgangspunkt i, at der her er tale om en erfaren politiker med juridisk baggrund som har læst dokumenterne. Vi er et demokratisk parti, hvor man skal kunne have lov til at sige sin mening. Jeg er selv meget bekymret efter de ting, jeg har læst om konventets forslag. Og jeg er meget bekymret for den fuldstændigt vanvittige flommeeuropæiske holdning partiet har indtaget, siger formand for LO i Aalborg, Kaj Poulsen.

– Torben Lund har på sin vis ret, men det er værre. Jeg syntes, at forslaget er en meget dårlig idé. Vi skal have en åben og ærlig debat om sagen, siger talsmand for det kritiske Socialdemokratisk Netværk Europa (SNE) Nicolas Fischer. Han mener, at Torben Lund bør kunne beholde sin formandspost i parlamentsgruppen:
– Når 50 pct. af Socialdemokraternes medlemmer er skeptiske eller direkte imod EU, så har han meget stor opbakning.

Gustav Sieg Sørensen, kandidat til EU-parlamentet for Folkebevægelsen mod EU, hilser den socialdemokratiske medvind til Torben Lund velkommen og afviser angrebet fra DSUs formand.
– Ved det seneste valg til EU-parlamentet i 1999 opstillede Torben Lund på, at Amsterdam- traktaten var et samarbejde mellem selvstændige lande og (med den daværende statsminister og socialdemokratiske partiformand Poul Nyrup Rasmussens ord) på, at “de 4 forbehold eksisterer før, under og efter Amsterdam-traktaten”. Derfor er det al ære værd, at Torben Lund stadig lever op til sine valgløfter om et samarbejde mellem selvstændige lande. Det er godt, at han ikke accepterer en forfatningstraktat, der som han siger kun mangler fem procent i at være en grundlov for en egentlig europæisk forbundsstat, siger Gustav Sieg Sørensen.
– Det er derfor DSU-formanden, der har brug for at sætte sig ind i “det grundlag, som Torben Lund gik til valg på” i 1999. Den virkelige skandale er, at den socialdemokratiske topledelse på kun fire år har vendt 180 grader i sin EU-politik.

Netavisen 15. august 2003


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne

Ingen resultater