EU-parlamentarikerne og deres forfatning

På europaparlamentets danske hjemmeside har medlemmerne svaret på 12 spørgsmål om den kommende EU-forfatningstraktat (www.europarl.dk). Torben Lund – socialdemokratisk spidskandidat – er kommet for skade at udtale sig kritisk med en klarhed, der overgår mange erklærede skeptikere:

“Vi er 5 % fra en egentlig europæisk forbundsstat, og besværgelserne om landenes selvstændighed vil klinge mere og mere hult, når EU’s borgere, herunder de danske borgere, opdager, hvor langt overgivelsen af kompetence er gået.” …
“Jeg tror ikke, at borgerne på nogen måde er klar over, hvad der foregår. Alle ændringer bliver pakket behørigt ind i beroligende vendinger.”…
“Tre ting der bør ændres:
1. Man skulle have fastholdt en traktat som grundlag for samarbejdet i stedet for at udforme en forfatning (det retlige grundlag for en statsdannelse).
2. Overflytning af kompetence er for vidtgående – de nationale parlamenter svækkes.
a. F.eks. politi- og strafferetssamarbejdet. Dette samarbejde burde fortsat være mellemstatsligt, da det er fundamentalt for et selvstændigt land på samme måde som udenrigs- og sikkerhedspolitikken. b. Europa-Parlamentet burde ikke tillægges kompetence på landbrugs- og fiskeripolitik.
3. Hvert land bør have en kommissær med fuld kompetence.”

Men hans udtalelser står det klart, at hr. Lund ikke længere er inde i varmen.
I Politiken onsdag den 13. august bebuder Torben Lund yderligere, at han vil anbefale et Nej ved den kommende afstemning om forfatningen.
Partifællen Henrik Dam-Kristensen kalder på stedet Lunds argumenter ‘elendige’.

Parlamentets anden danske socialdemokrat, Helle Thorning-Schmidt, fungerede som suppleant i konventet og er i modsætning til Lund en begejstret føderalist. Hun har allerede deltaget aktivt i debatten mod bl.a. Junibevægelsen, hvor hendes EU-begejstring på sin egen måde skaber klarhed.
Meget kan nå at ændre sig under den såkaldte regeringskonference i EU, der begynder i oktober, og før den nye EU-traktat ventes at være færdig i begyndelsen af 2004.

Pernille Frahm fra SF står last og brast med Helle Thorning-Schmidt, og hendes indlæg afspejler nok partiets rolle som klasseforræder meget præcist:

EU skal styrke sin udenrigspolitik, og traktaten bør præcisere principperne i EU’s globale politik! EU skal føre bistandspolitik for bistandens skyld og ikke gøre bistandspolitik til en forlængelse af krigen mod terror, som traktatudkastet lægger op til. EU-traktaten skal ligestille hensynet til fuld beskæftigelse med EU’s øvrige politiske mål. Traktaten bør anerkende den transnationale fagbevægelses rettigheder, herunder retten til transnational information, forhandling, strejker og sympatiblokade.”

Folkebevægelsen mod EU og Dansk Folkeparti er de eneste, der ikke går ind på at svare på, hvad der skal ændres i traktaten. Begge ønsker slet og ret traktaten stemt ned.

Netavisen 13. august 2003


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne

Ingen resultater