Dansk ambassade deltager i EU-fremstød i Estland

Danske og estiske politikere og organisationer udtrykker bekymring og utilfredshed. Folkebevægelsen mod EU sender repræsentant for at sikre nej-sidens repræsentation

Pressemeddelelse
Folkebevægelsen mod EU

Fire estiske organisationer: Det er brutal indblanding i vore indre anliggender
Jann Sjursen, Kristl. Folkeparti: Ambassaden må ikke blive bannerfører for medlemskab

Klaus Hækkerup, Soc.dem.: Betænkeligt!

Søren Søndergaard, Enhedslisten: Vi er imod ambassadens indblanding!

Ditte Staun, Folkebevægelsen: Hvordan kan DK sælge EU som vi ikke er fuldt medlem af?
(Ditte Staun sendes til Estland med den EU-kritiske befolkningshalvdels argumenter)
Ole Krarup, Folkebevægelsen: Indblanding vil fremprovokere flere nej-stemmer

……

I weekenden – mindre end en måned før Estlands folkeafstemning om EU-medlemskab – deltager Danmarks estiske ambassade i et fremstød for EU, som EUs lokale informationskontor har organiseret. Kontoret har inddraget alle de tilstedeværende EU-landes ambassader i en Eurobus tur, som skal oplyse om EU. Lørdag og søndag tager den danske ambassade derfor med på fremstød i de sydlige provinshovedbyer Valga og Vöru.

Projektet er primært financieret af EU-midler, mens ambassaderne selv betaler for deres deltagelse og får mulighed for at præsentere deres lande. Arrangementet omfatter bl.a. taler fra EUs estiske delegation, kulturel underholdning og mulighed for at få oplysningsmatreiale og en snak om EU og EU-medlemskab med bl.a. danskere.

Busturen vækker imidlertid stor utilfredshed i Estland og bekymring i Danmark. Fire estiske EU-kritiske organisationer/institutioner – Research Centre Free Europe, Estonian Movement No to EU, Estonian Freedom Movement og Information Centre Own State – angriber bl.a. Danmark i en fælles protestudtalelse med ordene:

”EU-landenes ambassader blander sig brutalt i Estlands interne anliggender og overtræder normer for god opførsel i internationale relationer, når de gennemfører den slags propaganda. Vi støtter politiske diskussioner, men det er ikke tilladt for ambassader at forsøge at påvirke det estiske folks beslutning i forbindelse folkeafstemningen om EU-medlemskab med ensidig propaganda”.

De henviser til, at EU-landes ambassader, der deltager i Eurobus-turen, er på kant med artikel 41,1 i diplomatiets grundlov – Wiener-konventionen. Heraf fremgår det bl.a. at diplomatisk ansatte har pligt til ikke at indblande sig i andre landes interne anliggender.

– Der er selvfølgelig ikke noget odiøst i, at EU-landene generelt oplyser om EU. Men så tæt på den estiske EU-folkeafstemning må EU-landenes ambassader være meget påholdende for ikke at komme til at fremstå som bannerfører for estisk medlemsskab af EU. Det må være et frit valg for det estiske folk, udtaler Kristeligt Folkeparti udenrigspolitiske ordfører Jann Sjursen.

– Det virker betænkeligt, siger MF Klaus Hækkerup fra Socialdemokraterne.

– Enhedslisten er imod, at danske diplomater indgår i den omtalte propaganda-kampagne. Enhedslisten har forståelse for at mange estere opfatter det som utidigt, at Danmarks diplomatiske repræsentanter blander sig i en demokratisk afstemning om Estlands forhold til EU, udtaler MF Søren Søndergaard på vegne af partiets folketingsgruppe.

– Den danske ambassade og de danske diplomati burde have holdt sig helt ude af den estiske debat om medlemsskab af EU. Både i respekt for Wiener-konventionens artikel 41 og i erkendelse af, at propaganda skal være forbeholdt aktører med klare politiske interesser og visioner, siger Ditte Staun, som er talsperson for Folkebevægelsen mod EU, og tilføjer:
– Hvis det officielle Danmark deltager alene på den ene side i det, der bør være en åben og fair demokratisk diskussion af den konstitutionelle fremtid for Estland, forværres det af det velkendte faktum, at den danske befolkning er delt på spørgsmålet om EU – og ikke mindst på de områder, som er helt centrale for integrationsprocessen: Nemlig områderne for de fire undtagelser. Den danske ambassade i Estland bør ikke anvende skatteydernes penge til at præsentere esterne for den danske regerings holdning.

Ditte Staun, som tidligere har været i bl.a. Slovenien op til den slovenske folkeafstemning, sendes nu af Folkebevægelsen mod EU til Valga og Vöru for at sikre, at esterne også møder synspunkterne og argumenterne fra den EU-kritiske halvdel af den danske befolkning.

Folkebevægelsen mod EUs medlem af EU-parlamentet, professor dr.jur. Ole Krarup, udtrykker også kritik af og skepsis overfor den danske ambassades engagament i Eurobus turen.
– Selvom de danske (og andre diplomater) vil påstå, at de “informerer objektivt”, er det klart, at hele manøvren meget nemt vil tjene til at propagandere for et Ja – i strid med alle principper om fair oplysningsvirksomhed, udtaler Ole Krarup og fortsætter:
– Det samme forsøgte den tyske kommissær Bangemann over for danskerne i 1992. Jeg er overbevist om at den estiske befolkning ikke alene kan modstå et sådan pres – men tillige vil opfatte en eventuelt indblanding som så provokerende, at manøvren får en kontraproduktiv effekt – og flytter mulige Ja-stemmer til Nej-siden …som Bangemanns aktion i 1992.

Netavisen 13. august 2003


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne

Ingen resultater