EU-støtte til EU-positive partier

De danske skatteydere (befolkningen i Danmark) såvel som de øvrige EU-borgere skal betale prisen (62 millioner kr.) for støtten til de store “EU-partier” – partier, der har afdelinger i flere EU-lande og som hovedsageligt er positive overfor opbygningen af unionen, af Europa Forende Stater.

I demokratiets navn (hvad ellers?) skal propagandaen for EU som en politisk, økonomisk og militær union, som en imperialistisk supermagt, der (på sigt) på internationalt plan kan tage kampen op mod USA, styrkes. Det skal ifølge det aktuelle forslag fra EU-kommisionen ske gennem et EU-tilskud på 62 millioner kr. til de fortrinsvis store partier i EU, der kommer ind under definitionen: “europæiske partier”. Partier med et fælles EU-program samt afdelinger mindst tre EU-lande.

Støtten til de europæiske partier skal efter sigende fremme demokratiet i EU, men er reelt en direkte støtte til de politiske partier, som støtter opbygningen af den europæiske union. Støtten havner først og fremmest i lommerne på de mest EU-liderlige partier, som allerede har et snævert samarbejde på EU-plan, hvorimod de EU-‘skeptiske’ organisationer og partier såsom Junibevægelsen og SF og EU-modstanderorganisationer som Folkebevægelsen mod EU ikke vil få en krone.

Det er ifølge EU-kommissionen udemokratisk at støtte bevægelser, som på nationalt plan modsætter sig udviklingen af EU som en ny imperialistisk supermagt. Derimod er opbygningen og udviklingen EU-partier på tværs af landegrænserne udtryk for et ægte demokratisk sindelag. Som talsmanden for EU-kommissionen Michael Mann erklærer: “Europæiske partier opfylder en vigtig demokratisk rolle i EU, og derfor er det også rimeligt, at de får offentligt støtte”.

Forslaget er langt fremme og forventes at blive vedtaget inden årets udgang. Mens Folkebevægelsen mod EU, Junibevægelsen og Dansk Folkepart, som heller ikke vil få del i støtten, er klart imod, bl.a. med begrundelser om, at det er udemokratisk at støtte nogle partier frem for andre, og at det handler om at skabe en europæisk stat, er SFs holdning noget mere uldent: “Parti-dannelse på europæisk plan er udmærket, men det er bagvendt at styre udviklingen fra centralt hold”, udtaler Pernille Frahm.

Netavisen 27. februar 2003


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne

Ingen resultater