Klart flertal mod fælles EU-grundlov

Meningsmåling fra Danmarks Statistik viser opbakning til Folkebevægelsen mod EUs afvisning af ny traktat

– EU’s ny forfatningstraktat bliver en fælles grundlov, som erstatter den danske, vurderer Ole Krarup, medlem af EU-parlamentet for Folkebevægelsen mod EU og tager kraftigt afstand til traktaten. Det samme gør 75 pct. af danskerne følge en meningsmåling fra Danmarks Statistik, som er bestilt af Folkebevægelsen

20.-21. juni ventes EU’s regeringsledere at give grønt lys for unionens nye fælles forfatningstraktat, når der er topmøde i Thessaloniki i Grækenland. Den danske statsminister har for længst kastet sig ind i debatten om traktatens udformning og magtens fordeling. Men tilsyneladende i direkte modstrid med befolkningens ønsker.
Før årsskiftet bestilte Folkebevægelsen en meningsmåling hos Danmarks Statistik, hvor deltagerne bl.a. blev spurgt: “Bør EU have en fælles grundlov?” Svaret er nu klart: 75 pct. siger nej og kun 17 pct. siger ja. Og modstanden var markant i alle aldersgrupper.

Anders Fogh Rasmussen forsøger at give indtryk af, at traktaten ikke er en ny fælles EU-grundlov, men det afviser dr. jur. Ole Krarup, medlem af EU-parlamentet for Folkebevægelsen mod EU og professor i offentlig ret ved Københavns Universitet:
– Forfatninger – også kaldet grundlove – udgør som bekendt den retlige basis for stater, og den kommende EU-forfatning vil gøre det klart, at EU – i strid med hvad danske politikere har bedyret i årevis – vil udvikle sig til “Europas forenede Stater” – konventformandskabets betegnelse – med EU-statsborgerskab og overnationalt politi, straffesystem og militær, siger Ole Krarup.
– Magten bliver i endnu højere grad koncentreret i Bruxelles, når EU skal have en præsident med egne embedsmænd og administration. Traktatens regler og rettigheder kommer efter alt at dømme i større eller mindre omfang fortrænge for rettighederne i den danske Grundlov, vurderer Ole Krarup.

FAKTA:
Meningsmålingen er en såkaldt omnibusundersøgelse, hvor 1.500 danskere blev spurgt tre spørgsmål. Udover spørgsmålet om EU-grundlov blev der spurgt: Skal kronen erstattes med Euroen? 59 pct. svarede ja. 32 pct. svarede nej. Bør Danmark deltage i en EU-hær? 54 pct. svarede ja. 38 pct. svarede nej.

Netavisen 23. januar 2003


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne

Ingen resultater