Fem danske aktivister frifundet i Gøteborg

Fem danske aktivister er frifundet for vold under topmødet i Gøteborg. Det er de første frifindelser i serien af retssager, der har været præget af meget hårde domme.

De fem – to kvinder og tre mænd mellem 22 og 26 år var tiltalt for ‘grov legemsbeskadigelse og hærværk’ i forbindelse med topmødet. De blev anholdt før topmødet gik i gang – og politi og de borgerlige medier lavede et meget stort nummer ud af det. Angiveligt ville de gennemføre et attentat på den amerikanske præsident Bush, de ville sprænge transformatorer i luften og drive megen anden terroristvirksomhed. Hele den side er sagen faldt ynkeligt sammen, for der var simpelthen intet kød på det ben – og de oprindelige sensationelle anklager og vilde politi- og medieløgne er da også lige stille forsvundet.

Oprindeligt hed det sig, at de kunne se frem til straffe på mere end 10 års fængsel for terrorvirksomhed. Da sagen kom for retten krævede anklageren dem idømt halvandet års ubetinget fængsel hver. Men heller ikke det kom igennem.

På trods af danskernes benægtelser af at være autonome eller politisk organiseret mente anklageren Thomas Ahlstand at de var organiserede konspiratorer fra Antifascistisk Aktion AFA, som han betegnede som hovedmændene bag volden på topmødet i Gøteborg. Ifølge Ahlstrøm er AFA en ‘sektlignende politisk gruppe’, som ‘udgør en trussel mod demokratiet’:
‘Man får indtryk af en religiøs organisation, der omskaber verdensbilledet efter egen opfattelse af rigtigt og forkert.’

De fem blev anholdt i en lejlighed i Gøteborg, som tilhørte en svensk kvinde. Politiet fandt ved ransagning såkaldte slangebomber (hjemmelavede kanonslag), smørsyre og nødblus. Danskerne har benægtet alt kendskab hertil – og retten fulgte forsvarernes påstand om at disse genstande sagtens kunne være anbragt af andre end de anklagede.

Danskerne blev ikke anholdt i forbindelse med uroligheder, og man fandt ikke mistænkelige påklædningsgenstande, de kunne dømmes for, som det er sket i andre tilfælde, hvor elefanthuer og handsker af den svenske domstol er blevet anset som afgørende indicier for voldelig optræden.
Danskerne er allerede på fri fod. Den svenske anklagemyndighed har endnu ikke besluttet, om den vil anke frifindelsen.

I onsdags idømtes den hårdeste straf endnu, da en 20-årig svensker fik 2 1/2 års fængsel for at være ‘anfører for et voldeligt opløb’. To andre svenskere, en tysker og en englænder idømtes også lange fængselsdomme på mellem ni og femten måneder.

Se også: Dømt for at gå med huer og handsker

Netavisen 27. juli 2001


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne

Ingen resultater