Se også

Global debat


Synspunkt

Tema: PET

Aktuel debat

Pm'er og kommentarer til klassekampen

Her høres kun progressive stemmer Synspunktet er forfatterens
Bidrag kan optræde anonymt

Send indlæg til
kompol@apk2000

Arkiv Debat 2012

 

ARKIV DEBAT 2013

Gaza - 5 år efter
Af Tue Magnussen Modkraft
Selvom tavsheden er rungende er det vigtigt at huske , at det i disse dage er fem år siden, Israel invaderede Gaza og dræbte 1419 mennesker, de fleste civile, herunder flere hundrede børn, og sårede over 5000 menesker.

Jagtsæson på underklassen
Af Lars Trier Mogensen Information
Regeringens reformamok har fjernet udlændinge fra dagsordenen. Til gengæld har 2013 været én lang jagtsæson på Danmarks nye ’perkere’: de stadig flere arbejdsløse, som er blevet politikernes prygelknaber

Enhedslisten og nedskæringerne
Af Margit Kjeldgaard Modkraft
Det er klart, at små nedskæringer er bedre end store nedskæringer og i en tid hvor nedskæringer i den offentlige sektor konstant er på dagsorden, virker EL’s parole ”Nej til den mindste forringelse og ja til den mindste forbedring” som et meget umuligt forhandlingsmandat. Problemet er snarere det, der går forud for forhandlingerne – eller burde gøre det.

Vil USA tvinge os til at spise klorinkylling?
Af Jakob Nielsen Politiken
Kyllinger dyppet i klorin til frokost. Frikadeller af genmodificeret fars til frokost. Det hele skyllet ned med kemikalieholdigt vand. Det lyder som et mareridt, men ifølge nogle aktivister er det en virkelighed, europæerne må se i øjnene, hvis EU og USA gør alvor af ambitionen om at indgå en banebrydende handelsaftale mellem verdens to største økonomiske blokke.

Der skrives verdenshistorie lige nu
Af Dan Johanneson Dan Johanneson.dk
Et hemmeligt dokument som dagbladet information er kommet i besiddelse af, viser at USA, og en lille gruppe af lobbyister, gennem TTIP aftalen, får direkte indflydelse på de danske love, og naturligvis også på EU´s love.

Sygedagpengereformen: Pæne og medgørlige interesseorganisationer
Af Jørgen Lenger Modkraft
Hvis man er syg i 5-17 måneder, er de forenede partiers aftale en klar forringelse. Derfor er det simpelt hen forkert, når de fremstiller den som en forbedring for mennesker, der er syge i mere end 12 måneder. Aftalen er en forbedring, hvis man er syg i mere end 17 måneder – og så skal sygdommen i øvrigt være livstruende, hvilket slet ikke er tilfældet for mange mennesker med langvarig sygdom. Deres skæbne er uvis …

Tusinder af familier kan ikke få kontanthjælp
Af Puk Sabber Den offentlige
Vi kommer ikke til at møde dem som socialrådgivere, når de i tusindvis vælter ud af dagpengesystemet om ca. en måned, for de har ikke krav på de ydelser, der ellers er forbeholdt mennesker, der har været udsat for en social begivenhed, som det hedder sig i loven – fx uforskyldt ledighed. Det, at miste sin forsørgelse, er en fundamental katastrofe for enhver. Når man ikke længere kan betale sin husleje og købe mad til sine børn, hvad gør man så? Og hvad gør man som socialrådgiver, når man skal træde på dem, der ligger ned?

Er paven blevet venstreorienteret?
Af Kari Gåsvatn Nationen (no)
Den nye pave Frans har stået for en offensiv satsnig på en social og egalitær profil i den skandaleramte katolske kirke.

Skal våbenindustrien redde EU ud af krisen?
Af Lave K. Broch og Bjørn Elmquist Politiken
I dag begynder årets sidste EU-topmøde. Et af de store punkter på dagsordenen er våbenindustrien i EU.

”Kontanthjælps-Mette”
Af Jan Guldmann Arbejderen
Mette Frederiksen har i sine blot to år som beskæftigelsesminister fået indført helt nye ydelser på det danske arbejdsmarked. Ydelser som alle i kroner og øre svarer nøjagtigt til kontanthjælp, men blot med andre navne. Der tegner sig klart et billede af, hvad ministeren og regeringen ønsker.

Kapitalisme er lig med biosfærisk nedsmeltning
Af Mikkel Bolt Modkraft
Kun et opgør med kapitalistisk vækst kan muliggøre en exit fra et biosfærisk sammenbrud. En marxistisk analyse af klimaspørgsmålet.

Slutspurt om bankunionen
Af Rina Ronja Kari Modkraft
Så forhandles der ellers i EU. Det handler om det nyeste skud på stammen: mere magt til EU. Og denne gang skal det altså være magten over bankerne. Personligt ser jeg absolut ingen grund til, at man ikke skal stramme tilsynet med bankerne. Men jeg har til gengæld virkelig svært ved at se, hvad vi vinder ved at overlade dén magt til EU. Det betyder jo trods alt, at vi også mister retten til at definere, hvilke krav der skal gælde.

Undervisningsministeren vil ikke have råd fra lærerne
Af Signe Lukowsky Uddannelsesforbundet
Der er ikke blevet plads til ungdomsskolelærerne i det nye råd, der skal rådgive undervisningsministeren om udviklingen på skoleområdet. Det er helt uacceptabelt.

Latinamerikanske soja-ødelæggelser: Er bæredygtig soja løsningen?
Af Thomas Jazrawi U-landsnyt
En meget sandsynlig løsning på de massive problemer, dansk soja-import skaber i Sydamerika, er certificieret soja. Men danske miljøorganisationer er uenige om, hvor bæredygtig certificeringen reelt er.

Efter vanviddet i Warszawa: Hvordan kommer klimakampen videre?
Af Focus on the Global South Modkraft
COP19 var så stor en farce, at en række civilsamfundsgrupper udvandrede fra forhandlingerne. Det må være et signal til handling.

Yahya Hassan – »fucking« misbrugt
Erbil G. E. Kaya Berlingske
Der er en tendens i tiden til, at den sociale virkelighed og de socioøkonomiske forhold ophæves og tømmes for indhold, når det gælder mennesker med en anden etnisk baggrund, og i stedet erstattes og forklares med disse menneskers iboende kulturelle og religiøse dårligdomme, som ikke lader sig forandre.

DR2 bestilte rå svinepropaganda – eller hva'?
Sven Hansens blog
Danmarks Radio har med DR2-programmet “Hele Svineriet” overtrådt en stribe skrevne og uskrevne regler for public service-stationens troværdighed. Programmet om svineproduktion er produceret af et tv-selskab, der har landbrugets brancheorganisation som storkunde, mens hovedpersonerne er Søren Gade, direktør for Landbrug og Fødevarer og kokken Thomas Rohde der tidligere har arbejdet for Danish Crown:
(DR2 trak d. 26.11. udsendelsen tilbage og den kan ikke længere ses på DR's hjemmeside Red)

Faglige rettigheder og perspektiver i EU
Af Rina Ronja Kari Modkraft
Indskrænkningen af de faglige rettigheder handler om hele essensen i EU – og derfor handler det også om at turde tage et grundlæggende opgør med EU. Og det sidste er desværre tæt på totalt fraværende i toppen af fagbevægelsen.

SF og S får fortjent tilbagegang ved kommunalvalget
Af Henrik Herløv Lund Arbejderen
SRSF har i stik modsætning til valgløfterne ikke blot videreført, men endog skærpet VK-regeringens sparepolitik overfor den kommunalt leverede velfærd.

Friis Bach og hans bistandspolitik: Fantastisk eller ikke særlig køn
Af Jesper Søe U-landsnyt
Margrethe Vestager var grædefærdig, Christian Juhl fra Enhedslisten "chokeret", mens Jakob Ellemann-Jensen (V) fra den modsatte lejr roste sin radikale politikerkollega til skyerne. Hvad var Friis Bachs retning for bistandspolitikken. Var han erhvevs- og vækstminister i stedet for udvklingsminister?

Billetkontrol i Midttrafik: Fyrer spillerne og lader træneren blive
Ove Mikkelsen FOA Århus
De to århusianere, 1. viceborgmester Rabih Azad–Ahmad og regionsrådsmedlem Bjarne Schmidt Nielsen, er også bestyrelsesmedlemmer i trafikselskabet Midttrafik, hvor de er blandt hovedpersonerne i en grotesk historie.

Fødevareindustrien i international grønvask
Af Nanna Clifforth og Magnus Falko NOAH
NOAH advarer fødevareministeren mod at forlade sig på aftaler med organisationen Round Table on Responsible Soy Association, som er miljømæssig hvidvask (”grønvask”).

Som koreaner skammer jeg mig over GGGI
Af Jin-Tae Hwang Information
GGGI blev skabt for at styrke Koreas byggeindustri og kæle for den koreanske nationalisme. Taberne blev klimaet, miljøet og landets ry

Knæfald for den sorte industri
Af Anne-Mette Wehmüller Modkraft
Trods folkelig modstand og eksperters problematiseringer har EU-kommissionen godtkendt nye gensplejsede afgrøder. Hvorfor tillade at borgerne bliver forsøgsdyr i den sorte GMO-omstilling?

Transatlantisk frihandelsaftale er et attentat på demokratiet
Af George Monbiot Information
Husker du, da vi skulle stemme om, hvorvidt EU og USA skulle skabe et fælles indre marked? Du ved, den der folkeafstemning, hvor vi skulle tage stilling til, om store koncerner skal kunne skyde love ned, de ikke kan lide? Forhandlingerne er nu genoptaget

Klimamøde i erhvervstoppens skygge
Af Nanna Clifforth Modkraft
Med formødet til COP19 er der sat en tyk og officiel streg under storkapitalens indflydelse på FN's klimaforhandlinger.

Fra supersygehus til discountsygehus
Af FOA
Der er ikke meget super over supersygehusene. Det mener FOA, der opfordrer politikerne til at sikre sig, at der bliver bygget køkkener på alle de nye sygehuse.

Norge som fredsnation og våbenproducent
Af Fredrik Steen/NRK (nno)
Norge som fredsnation og storstilet våbenproducent er et regnestykke, som aldrig kommer til at gå op. Derfor må vi bestemme os nu: Skal vi blive gode til krig – eller til fred? Det vil blive svært at blive verdensmester i begge grene. Indtil videre bør vi i det mindste have skam nok til at lade en lidt fredeligere nation få til opgave at uddele fredsprisen.

Løkke slap – de fattige får regningen
Af Henrik Stubkjær U-landsnyt
GGGI ikke er en NGO, men et politisk projekt fra den sydkoreanske regering, som Danmark af politiske årsager vælger at støtte med 90 mio. taget af udviklings-bistanden – bl.a. med det formål at hjælpe dansk erhvervsliv ind i Asien.
Men det mest groteske ved hele sagen er, at Lars Løkke nu kan bruge skandalen, som han selv spiller hovedrollen i, som argument for Venstres forslag om at skære 2,5 mia. af udviklingsbistanden – for at effektivisere og fokusere den.

Demokratiet bliver mindre og mindre
Af Anders Lundkvist Modkraft
I dagens demokrati har vi valget mellem blå politik og blå politik. Pengepolitikken udøves af den Europæiske Centralbank hhv. Nationalbanken, og disse banker skal udtrykkeligt agere uafhængigt af politikerne. Ikke mærkeligt at befolkningerne i mindre og mindre omfang gider at stemme.

Venstrefløjens fremtid i Norge
Af Dagbjørn Skipnes, talsperson for KPml
Selvransagelsen er pågået for fuldt tryk efter katastrofevalget for SV og Rødt. En gammel SV-profil var lynraskt ude med sin recept: Slå SV, Rødt og Miljøpartiet de Grønne sammen! Flere andre har fulgt efter, både venstrefløjsfolk i SV og menige Rødt’ere ... Vi behøver en bred folkelig alliance, som udfordrer hele det etablerede partisystem og skindemokratiet.

Den danske it-infrastruktur kører på koncernernes nåde

Af Jacob Møllerhøj Version2
Det seneste nedbrud på NemID tydeliggør problemet ved at lægge kritiske dele af den digitale infrastruktur uden for dansk kontro

Pseudovidenskabelig tilbageståenhed 1
Af Mari Brenna Vollan/Klassekampen (no)
Forskellene mellem mænd og kvinder kan ikke forklares med, at de har forskellige hjerner, siger den britiske neuropsykolog Cordelia Fine. Hun mener, at letkøbt hjerneforskning bidrager til kønsdiskriminering. I dag bombarderes vi af påstande om, at der er fundamentale forskelle på mænds og kvinders hjerner. Dette påvirker vore forventninger til køn og holdninger om, hvor ligestillet samfundet egentlig kan være, siger hun.

Pseudovidenskabelig tilbageståenhed 2
Af Lasse Lavrsen/Information
Når vi dagligt tæppebombes med den religiøse romantiske kærlighedsopfattelse, er der tale om  god gammeldags kulturel undertrykkelse. Men i stigende grad produceres også pseudoforskning, som skal ‘påvise’, at mennesket er monogamt og anlagt til et liv i en kernefamilie. Biologer, primatologer, neurologer og zoologer er næsten alle sammen enige om, at monogamien ligger dybt i vores dna, hvilket selvsagt er dybt antividenskabeligt. Samfundets formål med dette er at forhindre de nye generationer i at udvikle integrerende familiære relationer med varig reproduktiv sammenhængskraft, som kunne give folk større resurser og kampkraft . (Dette er naturligvis ikke kronikørens perspektiv).

Kan man reformere kapitalismen via pengesystemet? Kan penge blive gode?
[Information] Ole Bjergs analyse af penge og reformforslag sætter sig mellem to stole. Problemet er kreditskabelsen i hele det økonomiske system og ikke kun i bankerne, snarere end det er penge udækket af en reserve. Kredit er pr. definition reserveløs, om ikke uden sikkerhed. Forslag som Bjergs har været fremme før i historien. Hvor de har inspireret forandringer, har de aldrig virket. Kreditskabelse i den private sektor hænger nemlig intimt sammen med det kapitalistiske samfund.
Af Karen Helveg Petersen

Hvorfor egentlig holde kommunalvalg?
[Folkebevægelsen mod EU]Når din kommunalvalgskandidat siger, at han eller hun vil arbejde for, at kommunen køber lokalt - eller dropper udbud på alle mulige tåbelige ting eller bryder de økonomiske rammer, ja, så må du som vælger stille spørgsmålet: Vil du gennemføre disse ting, selv hvis EU ikke giver dig lov?
Af Rina Ronja Kari, talsperson for Folkebevægelsen mod EU

Obamas angreb på den fri presse er de værste siden Nixon
[Modkraft] Ny rapport tegner dystert billede af pressens betingelser i Obamas USA. Fremtrædende journalister fra USA's mainstreammedier kalder Obama-regeringen sygeligt optaget af hemmelighedskræmmeri og af at kontrollere informationer om den udøvende magts gøren og laden. Spin og frygt går hånd i hånd.
Af Lars Ploug

A.P. Møller Mærsk hykleriet
[P77] Utroligt at se hvordan alle falder om af ren benovelse over at få egne penge tilbage fra A.P. Møller Mærsk Koncernen
Af Margrethe Rasmussen

Når sagsbehandleren bliver din computer
[Information] Med regeringens nye plan for digitalisering af velfærdsstaten bliver det fysiske møde med sagsbehandleren erstattet af selvbetjening på nettet.  Robotter og ny IT på landets skoler, i sundhedsvæsenet og i ældreplejen skal varetage opgaver, der tidligere er blevet ordnet af offentligt ansatte.
Af Anna Meera Gaonkar

Handelsunion med USA bliver et ræs mod bunden

[Information] Hvis EU og USA indgår en handelsunion, får vi dårligere miljø- og forbrugerbeskyttelse, dyrevelfærd og arbejdstagerrettigheder med i købet. Samtidig stækkes demokratiet, fordi såkaldte investeringsaftaler vil give erhvervslivet ret til at kræve erstatning, hvis lovgiver indfører regler, der kan hæmme fremtidig indtjening
Af Rina Ronja Kari

Arktis, Rusland, Greenpeace….og Danmark
[Modkraft] Diplomatisk tavshed over for piratanklager mod Greenpeace-aktivister skyldes at kampen om et isfrit Nordpolen spidser til.
Af Kaare Winkel Pedersen

Vuggestuen er bedst
[BUPL] Børn, der har gået i vuggestue, klarer sig bedre, end børn der har gået i dagpleje, viser ny undersøgelse. BUPL vil have flere vuggestuepladser, især til de udsatte børn.
Af Vibeke Bye Jensen

300 døde for EU's umenneskelige flygtningepolitik: Hvordan kan alle være så tavse?
[Politiken] ​Torsdag kæntrede en båd med omkring 500 afrikanske flygtninge udfor den syditalienske ø Lampedusa; 300 druknede - kvinder, børn og svage flygtninge.
Af Brian Esbensen

Ældre Sagen og FOA: Regeringen glemmer de ældre
[Ældre Sagen] ​Debatindlæg skrevet af Bjarne Hastrup og Dennis Kristensen, direktør i Ældre Sagen og formand for FOA. Bragt i Politiken den 3. oktober

FOA: Giv ældre konkrete rettigheder
[FOA] Det vil være et godt politisk skridt fremad at indføre præcise rettigheder til ældre, mener FOA.

Skal Danmark have et velfærdsforbehold?
[Politiken] EU tvinger Danmark til at opgive velfærden. Skal der kræves et velfærdsforbehold eller skal vi rejse kravet om at komme ud af EU.
Af Pelle Dragsted

Danske svin
[Modkraft] I stedet for at støtte lønnedgang burde danske politikere bryde med EU's regler for transport af levende dyr. Men det tør de åbenbart ikke.
Af Søren Søndergaard

Den socialdemokratiske epoke slutter med Helle Thorning-Schmidt
[Politiken] Helle Thorning Schmidt lader sig bedst forstå som en privat entreprenør, som har taget enterprise i Danmark, fordi der her var en nedrivningsmoden konstruktion, der ventede på jernkuglen, nemlig velfærdsstaten.
Af Carsten Jensen

Forestillingerne som væltede verdensøkonomien
For nøjagtig fem år siden, den 15 september 2008, gik den amerikanske investeringsbank Lehman Brothers konkurs. Det udløst en finanskrise, som blev til en efterspørgselskrise og en politisk krise. Svenskerne har en tendens til at mene, det ikke helt angår dem.
Af Katrine Kielos (sv)

Karteldannelse eller beskyttelse af patentrettigheder?
[Information] Medicinalindustrien betaler for at holde billig medicin ude af markedet for at sikre deres profit
Af Lise Richter

Tillid frem for kontrol
Af FOA Århus
[FOA] Danmark har verdensrekord i tillid, og det betyder grundlæggende, at samfundet sparer en masse penge, fordi vi ikke behøver at kontrollere hinanden hele tiden. Men flere mener, at kontrollen har taget overhånd i den offentlige sektor.

EU vil bestemme over lokale kulturcentre: Det hvide lærred sortner
[Modkraft] Hvis det står til EU, skal kommunale kulturcentre lukkes og underlægges markedskræfterne. Der er vist brug for et kommunalt oprør mod EU.
Af Søren Søndergaard

Norge: Nei til angrepskrig mot Syria!
[Netmagasinet Revolusjon ] Hvad der sker nu er en dårlig reprise af Tony Blairs og Geroge W. Bush's krigsoprette ved optakten til Irak-krigen
Af Jan R. Steinholt (no)

Åbent brev til udviklingsminister Friis Bach
[U-landsnyt] Du har i det interview, der satte gang i afrikanske protester, ikke sagt noget om risikoen for, at spekulanter overtager Afrikas jord, ikke noget om risikoen for yderligere skovfældning på grund af spekulation i jord, ikke sagt noget om de pastoralister og oprindelige folk, der aldrig kan få individuelle skøder, men alligevel har rettigheder. Brevet er sendt til Politiken som ikke har villet bringe det.
Af Knud Vilby

Midttrafik skylder Århusianerne en undskyldning
Selvom Midttrafik valgte at ødelægge sin egen buskontrol, da trafikselskabet bortviste en lang række kontrollører på et mere end tyndt grundlag, så har århusianerne tilsyneladende ikke udnyttet situationen.
Af Jan Nonboe

Forståelig protest fra afrikanske NGOer
[U-landsnyt] Man forstår man godt de afrikanske NGOers bange anelser om, at det der måske i virkeligheden er optakt til er, at bistanden, også den danske, fremover først og fremmest vil blive brugt til at fremme givernes økonomiske interesser og i stadig mindre grad vil have som sit primære formål at bidrage til økonomisk, social og miljømæssig udvikling til gavn for lokalbefolkningerne, og især de fattige og kvinderne.
Af Helle Munk Ravnborg

EU-USA kapløb mod bunden af Atlanten
[Modkraft] EU vil handle sig ud af den økonomiske krise i frihandelsaftale med USA. I den handel er almindelige menneskers velfærd til salg - og derfor vil også nedskæringsoffensiven i EU fortsætte
Af Henrik Bang Andersen

Ramsey Clark i Nordkorea: "Bekæmp USA´s aggressionskrig"
[Proletären] (Sv) Den fhv. amerikanske minister og oppositionspolitiker i det amerikanske to-parti-system Ramsey Clark talte den 25. juli i byen Sinzon, Nordkorea. Talen blev holdt i anledning af 60 året for våbenhvilen den 27. juli 1953, der sluttede Korea krigen - Millioner af koreanere blev dengang dræbt som følge af den amerikanske aggression

Ledelsen i LO vil fortsat ikke fleksjobberne
[avisen.dk] Mange lønmodtagere med nedsat arbejdsevne fulgte med gru sidste år udviklingen i arbejdsmarkedspolitikken og fagbevægelsens tiltagende liberalisering. En stor del af lønmodtagere ansat i fleksjob og skånejob fulgte således med i tabet af deres rettigheder. Til trods for en midlertidig opbakning fra LOs bagland, så blev reformen af fleksjobområdet gennemført i de hovedtræk som LO i første omgang aftalte med DA.
Af Claus Jansson

Krigspoliikerne: Ikke se, ikke høre, bare tale selv
[Information] Med metoder, der ville bringe enhver gymnasieelev på anklagebænken for uredelighed, har politikere, Forsvaret og Udenrigsministeriet skabt en fordrejet fortælling om succes i Afghanistan. Alle, der har vovet at sige noget andet, er blevet kaldt landsforrædere med solstik
Af Peter Viggo Jakobsen

Strid i Enhedslisten: Fri os fra et tredje socialdemokrati
[Politiken] En britisk Labour-poliiker har karakteriseret Enhedslisten som et tredie dansk socialdemokrati. Det mener to Ehl-medlemmer ikke, men de angriber partistrategen Pelle Dragsted for at ville gøre Ehl til det.
Af Jakob Lausch Krogh og Bo Stefan Nielsen

Også APK betragter Ehl som et tredie socialdemokrati. Se f.eks denne kommentar til folketingesvalget i 2001, der bragte Nyrups regering, der støttedes af liste Ø, til fald - og Fogh til magten.
FV 2001: Tilbagegang for de tre socialdemokratier
Netavisen 21. november 2001

Nemmere adgang for medicinalindustrien til placebo-tests
[Ugeskrift for Læger] Helsinki-deklarationen angående medicinske forsøg på mennesker skal revideres. Sandsynligvis bliver der slækket på kravene til hvornår man må lave placebo-forsøg i fattige lande. Alt tyder på, at det ender med at der bliver nemmere adgang for industrien til at lave placebo-kontrollerede forsøg, også der hvor der findes behandling. I øjeblikket må man ikke lave forsøg med et nyt lægemiddel, hvis der findes en behandling der virker.
Af Anne Steenberger

Vi tager ingen lærdom med os ud af Afghanistan
[Information] Med rømningen af Camp Price er Danmarks tilbagetrækning fra Afghanistan gået ind i sin sidste fase. Forfatteren Carsten Jensen mener, indsatsen har været nyttesløs.
Af Carsten jensen

Den stolte hvide bøsse har magten
[Information] Forleden blev den homoseksuelle tv-kendis Jim Lyngvild fyret som konferencier på Copenhagen Pride-paraden efter en uheldig udtalelse om 'små bøssekarle'. Men Copenhagen Pride har aldrig i deres fireårige samarbejde reageret på hans mange udfald mod andre minoritetsgrupper. Det viser, at det er den hvide, købestærke bøsse, der har magten til at definere mangfoldighed, lyder kritikken.
Af Katrine Hornstrup Yde

Borgere selvmedicinerer sig kriminelt
[Information] Mens cannabis til medicinsk brug er et hedt debatemne i USA og legaliseres i flere og flere stater, har danske politikere ikke diskuteret emnet i 10 år. Imens gør et stort antal borgere sig kriminelle, fordi de selvmedicinerer sig med cannabis.
Af Ulrik Dahlin

EU er en liberalistisk og kapitalistisk institution
[Modkraft] Europas havnearbejdere har slået to havnedirektiver tilbage, men nu truer EU hele arbejdsmarkedet med forslag til forringelser af løn og ansættelsesforhold.
Af Ole Nors

Mette Frederiksen – fremtidens politiker, der fører os tilbage til fortiden!
[Modkraft] At kalde udvidelsen af den gensidige forsørgelsespligt moderne er ren Orwellsk nysprog. Det er udtryk for et stort tilbageskridt. Det skader ligestillingen, styrker bureaukratiet og overvågningen.
Af Erik Christensen

Hvem skal kontrollere G4S?
[FOA] Hvordan vil Midttrafik sikre, at vagtselskabet G4S rent faktisk kontrollerer, det aftalte antal bybusser, når selskabet fra 1. august 2013 overtager en del af den århusianske billetkontrol?
Af Afdelingsformand Kirsten Normann Andersen

Patienterne vil blive overraskede
[Politiken] Her er, hvad lægekonflikten i virkeligheden handler om: De syv planlagte supersygehuse, der i fremtiden kommer til at udgøre rygraden i dansk sundhedsvæsen, bliver opført med ganske få sengepladser i forhold til sygehusene i dag. I stedet skal de alment praktiserende læger pålægges dette omfattende arbejde.
Af Jette hansen

EU-lederne er tilfredse
[Modkraft] EU-topmødet slog fast, at den økonomiske krise i EU fortsat skal betales af almindelige mennesker med offentlige nedskæringer, fattigdom og arbejdsløshed.
Af Søren Søndergård

Skuffende indsats fra regeringen mod tortur
[U-landsnyt] Onsdag d. 26. juni er FN’s internationale dag til støtte for torturofre. Selv om det er mere end 25 år siden, at FN’s torturkonvention trådte i kraft, er der god grund til at stoppe op og gøre status.
Af Tue Magnussen

Brug for europæisk strejkeret?
[EU- fagligt netværk] Dommere fra flere EU-lande kritiserer de konstante angreb på faglige rettigheder i kølvandet på EU’s sparepolitik – en slags europæisk strejkeret kan blive svaret, mener de
Af EU- fagligt netværk

Meld klart ud om EU-politikken
[Folkebevægelsen] Vores opfordring er, at partierne melder klart ud, hvad de mener, er den bedste vej for Danmark. Fortæl danskerne, om der skal være folkeafstemninger og hvornår. Danskerne er ikke dumme. De ved godt, hvorvidt noget er i deres interesse
Af Rina Ronja Kari og Jens Boe Andersen

Tak, Edward Snowden
[Kiassekampen] Vi har utrolig mye å takke mannen bak NSA-lekkasjene for. Han har ofret alt fordi han ikke klarte å leve med hva som skjer i verden – også i Norden.
Af Peter Sunde (no)

Mærsks hovedløse gambling med miljøet i Grønland
[Greenpeace] Hvis det står til Mærsk Oil, skal sikkerhedskravene til olieboringerne i Grønland sættes ned. Og hvis det først går galt, er konsekvenserne uoprettelige. De samme elementer, der øger sandsynligheden for et uheld, gør det ligeledes sværere at rydde op efter et olieudslip.
Af Niels Fuglsang

De multinationales frihedsbrev
[Modkraft] For 15 år siden blev en aftale om investeringer, MAI-aftalen, besejret efter udbredte folkelige protester mod de rettigheder, aftalen ville give multinationale selskaber. Nu dukker aftalen op igen, denne gang i forhandlingerne om en frihandelsaftale mellem EU og USA.
Af  Kenneth Haar

Brasilianere strømmer ud i gaderne og kræver forandring
[U-landsnyt] Da FIFAs store fodboldturnering Confederations Cup blev skudt i gang i lørdags, blev det samtidig starten på store folkelige demonstrationer, der ifølge brasilianske nyhedsmedier er de største siden præsident Fernando Collor blev afsat i 1992.
Af Marie Kolling

Privatlivet eksisterer ikke længere
[Politiken] Det eneste overraskelse i historien om det amerikanske efterretningsvæsens brug af servere hos de førende it-virksomheder er, at det kom som en overraskelse.
Af Jørgen Ørstrøm Møller

Lov om kvindelig værnepligt – ligestilling vendt på vrangen (no)
[Revolusjon] Kvindelig værnepligt I dagens imperialistiske Norge handler hverken om ligestilling eller forsvar af landet, men om at styrke musklerne hos de norske kapitalinteresser i aktivt ledtog med USA og NATO
Af Jan R. Steinholt

Edward Snowden kan redde USA fra at blive et Stasi-samfund
[Information] Snowdens afsløringer af en hidtil uset overvågning af almindelige borgeres digitale spor og teletrafik giver os en chance for at tilbagerulle, hvad der reelt svarer til et kup imod den amerikanske forfatning, skriver Daniel Ellsberg - manden der i 1971 lækkede Pentagon-papirerne til New York Times
Af Daniel Ellsberg

Hvordan undgår vi krig mod Iran?
[Politiken] Vestens politik i forhold til Iran er skruet sammen på en måde, der øger risikoen for krig – hvad enten det er hensigten eller ej. Det er derfor helt nødvendigt, at vi snarest diskuterer alternativer til denne politik, uanset hvad man i øvrigt måtte mene om Irans ledelse.
Af Jan Øberg

Grækenland: Fascister bruges mod den venstregående bevægelse
[Information] Det fascistiske parti Gyldent Daggry får masser af taletid og præsenteres som ’almindelige’ politikere i medierne. Samtidig har politiet i vidt omfang vendt det blinde øje til racistisk vold. Dette gælder også både det socialdemokratiske PASOK og det højreliberale Nyt Demokrati. I det kriseramte Grækenland er der en stærk venstregående bevægelse og Syrizia er nu Grækenlands næststørste parti.
Af Gellert Tamas

Valutaunion en økonomisk fejltagelse
[Folkebevægelsen mod EU og Notat] Tidligere nationalbankdirektør Erik Hoffmeyer mener, at Sydeuropa kun overvinder den stigende arbejdsløshed ved at træde ud af euroen
Af Erik Hoffmeyer

Det blev endnu værre, da kvinderne fik magten
[Politiken] Den småborgerlige feminisme har mistet illusionerne om at kvinder i regering (eller på direktionsgangene) i sig selv vil bevirke en anden og bedre politik
Af Ninon Schloss

Politisk plattenslageri om EU-patentafstemning
[Politiken] Regeringen ønsker en lav valgdeltagelse til folkeafstemningen om EU’s patentlov og lader derfor være med at lægge den i forbindelse med en anden afstemning. De satser på, at befolkningen finder sagen uvigtig
Af Søren Søndergaard

Det hedder altså ud af EU
[Modkraft] “EU er altså ikke arbejdernes ven, men derimod en fjende, som godt kan være svær at få øje på, men som har helt enorm betydning for også vores arbejdsmarked. Hvis vi ikke tør sige, at vi er klar til at melde os ud af EU, men kun tør rejse kritik inden for systemet, så er vi heller ikke klar til at tage konsekvensen, hvis politiken ikke bliver lavet om.”
Af Rina Ronja Kari

Færre pædagoger trods flere penge
[Ugebrevet A-4] Næsten hver tredje leder forventer, at der i år er færre pædagoger end sidste år til at passe børnene. Ny undersøgelse viser, at 500 millioner kroner øremærket til at øge normeringen i daginstitutioner i stedet bruges på efteruddannelse af personale og udvikling af idræt og motion. Helt efter bogen, siger kommuner. Nej, det er ikke i orden, mener FOA.
Af Allan Larsen

Offentlighedsloven: 26 “udvidelser” ligner spin
[Ministerbeskyttelse.dk] Fortællingen om de 26 forbedringer indgår i den politiske debat. Justitsministeriet skriver flere steder ligefrem, at den foreslåede lov medfører, at ”der vil være en videre adgang til at få aktindsigt i dokumenter og oplysninger i forvaltningen end efter den gældende offentlighedslov. Nedenstående gennemgang viser modsat, at der på nær nogle ganske få og mindre væsentlige tilfælde ikke er nogen af de 26 punkter, der reelt giver borgerne adgang til dokumenter, der ikke i forvejen kan gives aktindsigt i med den nuværende offentlighedslov. Flere af de 26 ’forbedringer’ begrænser tværtimod mulighederne for at få aktindsigt i den offentlige forvaltning.
Af Jesper Tynell,  Lars Rugaard,  Erik Valeur

EU/USA-aftale sniger GMO'er over Atlanten
[Modkraft] »Verdens største frihandelsaftale« kan gennemtrumfe erhvervslobbyernes krav om svagere regler for miljø-, forbruger- og lønmodtagerbeskyttelse. Producenterne af genmodificeret korn og frø står på spring.
Af Corporate Europe Observatory

Udbudsøkonomer styrer debat
[Kritiske analyser] Det seneste tiår har en gruppe såkaldte ”topøkonomer” været centrale for gennemsættelse af en udbudsøkonomisk og velfærdsbesparende økonomisk politik.
Af Henrik Herløv Lund

EU’s kypriotiske offerlam
[Revolusjon] Den lille østat Cypern er prøvekanin, som skal vise hvordan de stærke magter i EU, med Tyskland i spidsen, behandler småstaterne i unionen. I EU er nogle medlemsstater (læs: de store) mere lige end andre
Af E. Holemast

Skifergas kan påvirke grøn teknologiudvikling negativt
[Ingeniøren] Professor i energiplanlægning Frede Hvelplund ved Aalborg Universitet, kritisere den kortsigtede økonomiske tænkning der er bag ved plannerne om skiffergas. »De enkelte lande, inklusive Danmark, vil gerne score kassen på egne ressourcer. I Danmark kunne det blive skifergas, men vi er jo ved at smadre verden med vores CO2-udledning osv..«
Af Mie Stage og Søren Rask Petersen

Pia Olsen Dyhr er frihandels-fundamentalist
[Afrika Kontakt] For nylig løftede SF's handels- og investeringsminister, Pia Olsen Dyhr, sløret for udkastet til en 'Ny Handelspolitisk Strategi', som udstikker regeringens prioriteter og interesser i den frie verdenshandel. Når vi mener, at EU’s handelspolitik er fundamentalisk, så drejer det sig om, at EU fortsat forfølger den politik, som førte til den finansielle krise under henvisning til, at kun yderligere deregulering og liberalisering kan skabe jobs, vækst og velfærd.
Af Henrik Bang Andersen og Christian Barbesgaard

Vores egen grusomme fanatiker
[Information] Hvis nogen i dag havde sagt og skrevet de ting om kærlighed, lidelse, tro og fællesskabet, som Kierkegaard skrev, ville de blive afskrevet som afsindige
Af Rune Lykkeberg

Enhedslistens neurose
[Modkraft] Enhedslistens forsvar for retten til tale og nedværdigelsen af aktivisterne falder desværre ud til fordel for den etablerede orden. Der påberåbes en anstændighedens orden: "Lad os nu tale ordenligt sammen", bliver der sagt. Politikerne skælder ud på dens urolige og tossede borgere, der ikke opfører sig ordentligt.
Af Eskil Andreas Halberg

IS/U: Bombemordet i Søllerødgade
[Socialistisk Arbejderavis] Det er glædeligt, at det nu med Ekstrabladets historie i dag er kommet frem, hvilke navne og hvilke fascistiske kræfter, det var, som den 16. marts 1992 stod bag bombedrabet i Søllerødgade mod Internationale Socialisters kontor, som kostede vores kammerat Henrik Christensen livet. Det står nu klart, at det eneste politiske mord i Danmark siden 2. verdenskrig blev begået af den internationale fascistiske bevægelse.
Pressemeddelelse IS/U

Øjebliksbillede fra Afrikas Tag: Her ædes fremskridtet op
[Ulandsnyt] Det går forrygende i Etiopien. Kineserne strømmer ind og skaber byer, veje og jernbaner. Men fattigdommen er ekstrem. 3/4 lever i nedslidte områder, og der bliver to millioner flere hvert år
Af Knud Vilby

Intet alternativ inden for kapitalismen
[Arbejderen] Virksomhederne er nu så effektive, at der ikke skal mange hænder til for at producere så rigeligt til alle, men lønninger er der ikke råd til.
Af Karen Helveg Petersen

Regeringen blåstempler Verdensbankens nye privatiseringstogt
[Afrika Kontakt] Regeringen har gennem Nordisk Ministerråd, har tilsluttet sig GPO-programmet. Et program for privatisering af havets ressourcer som løsningen på de globale problemer i havmiljøet. I samtlige lande hvor modellen er introduceret, har det medført omfattende koncentration af ressourcer på få hænder og katastrofale tab af arbejdspladser – specielt for kystfiskerne.
Af Mads C. Barbesgaard

Skifergas: Frederikshavn kaster bolden til Folketinget
[Modkraft] Med beslutningen i Frederikshavn er bolden kastet til de nationale politikere. Er de klar til at tage diskussionen om, hvorvidt Danmarks energifremtid skal baseres på fossil skifergas, eller vil de fortsætte med at lade stå til og overlade Frederikshavn Kommune til at gætte på, om politikerne overhovedet har tænkt sig at holde fast i egne visioner om, at Danmark skal være fossilfrit?
Af Tannie Nyboe

Engelbreth og sandheden om 11. september
[Politiken] "Alle journalister ved, at en kritisk 'vinkel' på den officielle version af 9/11 er en karrierestopper. Det er ikke, fordi journalister er specielt vidende om denne begivenhed. Men de ved, at den rører man ikke ved - hvilket implicerer, at alle ved, at alle ved, at alle ved det. Ved hvad? At den officielle konspirationsteori er falsk."
Af Niels Harrit

Medierne har ikke lært af Utøya
[Politiken] En hændelse med en psykisk syg østeuropæer blev udlagt af politi og medier som en terrorsag, hvor politiet skød varselsskud og ifølge pressen foregik der en større terroristjagt i byen. Den eftersøgte mand blev af alle medier beskrevet som ‘araber’, selvom ingen af vidnerne havde beskrevet ham som sådan
Af
Tarek Hussein

Enhedslisten skal ikke opstille til EU-valg
[Modkraft] Enhedslistens knap 10.000 medlemmer kan i disse dage stemme om, hvorvidt partiet skal opstille til EU-parlamentet eller ej. Jeg stemmer nej, skriver Lasse Olsen, der er medlem af Enhedslistens hovedbestyrelse.
Af Lasse Olsen

Fagbevægelsen i lort til halsen
[Modkraft] På den ene side følger Regeringen og KL spillereglerne i den danske model efter alle kunstens regler og på den anden side har de opsagt klassesamarbejdet. Det er denne dobbelthed, som alt for få i fagbevægelsen kan gennemskue...Hvis LO & FTF virkelig frygter for den danske models fremtid, hvorfor er alle våbentyper så ikke taget i brug på nuværende tidspunkt?? Vi har jo alle vidst hvordan det ville ende i rigtig lang tid!
Af Jan Hoby

Regeringens togfond er først og fremmest spin
[Modkraft] Hvordan forklarer man, at serviceeftersynet af Nordsø-aftalen med Mærsk og deres to partnere i Nordsøen, Shell og Chevron, der var et af de store slagnumre i regeringsgrundlaget for den nuværende regering, endte i det rene ingenting? Jo, man lancerer en anden, men positiv nyhed, der overskygger den kendsgerning, at regeringen reelt har foræret Mærsk & Co. 300 milliarder kr.
Af Jan Michaelsen

EU’s politiske undtagelsestilstand
[EU-fagligt netværk] Oppositionen i Europa må omvurdere kursen med nedskæringer og dereguleringer, opfordrer svensk LO’s jurist Siden krisens start har der reelt været politisk undtagelsestilstand i EU.
Af Claes-Mikael Jonsson

Stop krigsmanøvre-vanviddet i Korea
[Netavisen] Venskabsforeningen Danmark – Den Demokratiske Folkerepublik Korea udtrykker hermed den dybeste bekymring over de fortsatte omfattende krigsøvelser i Sydkorea vendt imod DDF Korea i nord. Siden midten af februar har store militære styrket ledet af USA’s overkommando afholdt farlige og provokerende krigsøvelser i Sydkorea og farvandene omkring.
Af Venskabsforeningen Danmark - Den Demokratiske Folkerepublik Korea (pdf)

SF-top bag konfrontation med lærerne
[avisen.dk] De to førende SF'ere i KL s bestyrelse, Jane Findahl og Mette Touborg, indrømmer nu at stå bag KL's konfrontationskurs mod lærerne. Det betyder igen, at partiledelsen står bag.
Af Henrik H. Lund

Mens vi venter på næste krig
[Helsingborg Dagblad] Sv Den danske journalist og forfatter Carsten Jensen skriver om Boris Bertrams dokumentarfilm Krigskampagnen, som vistes på DR2 på 10-årsdagen for det amerikanske angreb på Irak i spidsen for en koalition af villiige - med Blair og Fogh på slæb.
Af Carsten Jensen

Libyenkrigen og historiens dom
[Revolusjon, Norge] Selv i det Nato-censurerede Norge kommer sandheden for dagen. . Det tager bare længere tid end i andre lande vi ynder at sammenligne os med, som Danmark eller USA, hvor mediene og folket i det mindste får lidt mere at vide om hvad landets krigstogter faktisk fører med sig af lidelser og ødelæggelser.
Af Jan R. Steinholt

PKK og fredsprocessen i Tyrkiet
[Nudem.dk] Onsdag d. 13 marts frigav det kurdiske arbejderparti PKK otte tilfangetagne embedsmænd og soldater. Formålet er at forberede en fredsaftale mellem PKK og den tyrkiske stat
Af Rasmus Kramer

Tørre tæsk i psykiatrien
[Politiken] Hvis nogen tror, vi har en humanistisk psykiatri, skal de bare læse min dagbog fra Den lukkede.
Af Alexandra Bagger

Irak-krigen 10 år: Forført til krig
[Infprmation] DR-dokumentar om Irakkrigen giver ny indsigt i, hvordan Bush, Blair og Fogh for ti år siden forførte verden til at gå i krig mod den irakiske diktator Saddam Hussein. Dokumentaren sendes den 19. marts.
Af Charlotte Aagaard

EU’s Bankunion: Tilsyn, styring og økonomisk støtte i samme føderale institution
[Modkraft] EU-kommissionen kunne skrive i deres udsendte og officielle forslag til en bankunion d.12.september 2012: at EU (landene) har brugt 4.500 milliarder euro eller 33 billioner kroner eller 37% af EU's nationalprodukt (GDP) på gaver, og garantier til EU's banker. Blot fra efteråret (oktober) 2008 til efteråret (oktober) 2011. Danmark har på de sidste fem år sparet 334 milliarder kroner, fordi vi indtil nu ikke har deltaget i støtten til euroen, vurderede Jyllands-Posten d.13 juli 2012.
Af Bjørn Bennike
Se også af samme
Bankunion skal til folkeafstemning Information

Ulvetider
[Information] Mange omtaler stadig regeringen som 'den nye regering', men den er faktisk både gammel af sind og tilbøjelighed: Den har knap nok gjort sig en eneste ny tanke, den har tværtimod effektivt taget røven grundigt på de forvildede venstrefløjsvælgere, der øjnede en mulighed for en alternativ regering og en ny politik
Af Bent Vinn Nielsen

Skifergas skaber radioaktivt affald
[Greenpeace] Et helt upåagtet problem er, at kulstofholdige sorte skifre som alunskifer også indeholder radioaktive stoffer som uran, thorium, radium og luftarten radon. Faktisk er alunskiferen, som er i fokus for Totals efterforskning, den danske bjergart med det højeste indhold af radioaktive stoffer
Af Tarjei Haarland

Fossil kapital fyrer op under kloden
[Modkraft] I 2012 fortsatte væksten i afbrænding af fossile brændsler – og forhalingen af aftaler om at gøre noget ved det
Af Finn Kjeller

Det bliver lettere at føre Folketinget bag lyset
[Politiken] Ny offentlighedslov styrker regeringsmagten på bekostning af Folketing og vælgere.
Af Jesper Tynell

Den danske model trues af politisk indblanding
[Arbejderen] Politikerne og kapitalen er i færd med at opsige den traditionsrige formel for institutionaliseret klassesamarbejde – den danske aftalemodel. Parallelt  med ’velfærdsstaten’ er den udsat for et attentat, Formanden for Danmarks Lærerforening gennemgår med udsigt til lockout og storkonflikt hvordan den situation har udviklet sig.
Af Anders Bondo Christensen

Afklaringen: Rød blok findes ikke!
[Modkraft] Vreden må afløses af afklaring, nemlig at de tre regeringspartier er en del af blå blok. De forfølger en radikal nyliberal politik uden indrømmelser til lønmodtagerne eller folk på overførselsindkomst. Enhedslisten må drage konsekvenserne heraf.
Af Anders Lundkvist

Sparekursens fallit
[Information] Vi må spænde livremmen ind og få styr på de offentlige budgetter. Kun ved at spare kan vi komme ud af krisen. Derfor må der skæres i dagpenge, SU og kontanthjælp. Problemet er bare, at kuren har den stik modsatte effekt. Eurozonens sparekurs har gravet det hul, vi i 2010 ellers var på vej op af, dybere og vil fortsætte med at gøre det
Af Anders Lundkvist

Det svenske folkehjem er en lyserød myte
[Proletæren] (sv) Der er ikke noget at sige til, at hjemlige borgerlige politikere gerne refererer til Sverige i tidens såkaldte velfærdsdebat. Den rigeste hundreddel af Sveriges befolkning ejer 32 procent af den totale svenske formue, og den rigeste tiendedel ejer 71 procent. Dermed er Sverige i så henseende mere ulige end Italien, USA eller Storbritannien.
Af Robert Mathiasson

SU-reform tvinger os til løntrykkeri
[Politiken] Regeringen vælger at presse flere studerende til at slås om de ufaglærte job.
Af Astrid Vang Hansen

Socialkrisen: Svage bliver svagere
[Den offentlige sektor.dk] Engang handlede socialpolitikken om at skabe et hjælpesystem, for danskere, der i kortere eller længere tid havde brug for hjælp. Det handlede om at holde det enkelte menneske så højt, at man aldrig sank dybere end næsen altid var over vandoverfladen. I dag er velfærdens fokus på de danskere, der står på bredden og har udsigt til en lang svømmetur
Af Nick Allentoft

Marx kritikkens konventionelle visdom
[Modkraft] Marx er ved at blive aktuel igen. Dermed dukker Marx-kritikken også op igen. Den er dog ikke ny, men tværtimod forbløffende gammel.
Af Curt Sørensen

Diagnoser fortolkes af ’herrefolket'
[Videnskab.dk] Diagnoser har gennem tiden været brugt til at få lavere klasser og indfødte folk til at opføre sig på den måde, der tjente middel- og overklassens interesser mest,
Af Ulla Lund

Trykkefrihedsselskabet - en politisk hestekødsskandale
[Politiken] Hestekød eller oksekød? Trykkefrihedsselskabet eller ytringsfriheden? Hedegaards selskab sælger anti-islamisk flæsk under falsk varedeklaration.
Af Rune Engelbreth Larsen

Miljøfolk: Skrot EU's kvotehandel
[Modkraft] EU's Emissions Trading System har ikke givet mindre CO2, men massive profitter til store CO2-forurenere, siger NOAH og internationalt initiativ.
Af Finn Kjeller

Enhedslisten: Bevægelsernes parti eller EU-opstilling?
[Modkraft] Til april skal Enhedslistens medlemmer ud i vejledende urafstemning om opstilling til EU-parlamentet. Skal vi stille op selv eller fortsat bakke op om Folkebevægelsen? De fleste i partiet er nok bekendt med min holdning. Jeg anser det for afgørende for en fortsat EU-modstand herhjemme, at Enhedslisten ikke snupper Folkebevægelsens mandat, som en selvstændig opstilling sandsynligvis vil ende med. Og hvad værre er, så vil det formentligt koste Folkebevægelsen livet, som vi kender den.
Af Ehl-medlem Jakob Lindblom

Norsk spionsag vækker undren på venstrefløjen
[Modkraft] Tirsdag stod den 32-årige Christian Høibø frem i norske medier og fortalte, at han igennem mere end 10 år har infiltreret den yderste venstrefløj i Norge på vegne af landets efterretningstjeneste PST – som svarer til det danske PET.
Af Rune Eltard-Sørensen

Vorherre til hest
[Modkraft] Den aktuelle hestekødsskandale er et resultat af et fødevaremarked i EU, som er ude af kontrol. Løsninger kræver brud med det indre marked.
Af Søren Søndergaard

Arbejderne er stadig røde
[Fagbladet 3F] De fleste arbejdere vil have en mere social fordeling af samfundets goder, men mange stemmer alligevel på »blå« partier, viser stor analyse.
Af Lars Olsen

"Zero Dark Thirty" – en film der legitimerer tortur
[Modkraft] Der er ingen modhager i Kathryn Bigelows film, ingen anledning til eftertanke. Der er intet i filmen, der ikke glider friktionsløst ind i den obamaniske militarisme. Der bliver end ikke hintet om, at CIA foretager sig ting og sager, der hos den amerikanske biografoffentlighed i andre sammenhænge - end kampen mod Bin Laden - ville have haft sværere ved at glide ned. Drabet på Bin Laden er den perfekte »poster case« for de droner og de specialstyrker, der ser ud til at være fremtidens våben.
Af Lars Ploug

Hans Blix: Situationen minder mig om Irak
[Information] Krigsretorikken mod Iran er i dag så heftig, at den tidligere svenske udenrigsminister og våbeninspektør Hans Blix får flashbacks til Irak lige inden USA’s angreb. Han advarer nu verdenssamfundet mod at gentage fejlen og gå til angreb på et usikkert grundlag
Interview med Hans Blix

Forliget er i hus, kampen kan begynde
[Kritisk Debat] Lærernes kamp for at bevare medbestemmelse på arbejdstidens anvendelse, bør støttes af hele fagbevægelsen. Lignende krav bør brede sig til andre områder. Det vil et nederlag til lærerne nemlig gøre. Og lærerne må også forstå, at en kamp for lærernes skole – og ikke folkets skole – vil skade dem selv lige så meget, som den vil skade skolen.
Af Klaus Krogsbæk

 Debat om det danske klassesamfund
[Modkraft] Anders Hadberg forholder sig til bogen ”Det danske klassesamfund” af Lars Olsen, Niels Ploug, Jonas Schytz Juul, og Lars Andersen. Er klasseopdelingen korrekt i forhold til virkeligheden og hvad betyder det for klassekampen?
Af Anders Hadberg

Hvorfor er journalistik så ensrettet?
[Modkraft] Kritisk og samfundsgavnlig journalistik hæmmes af en række faktorer i samfundet. Også i Danmark. Det afsløres f.eks. ved hjælp af Noam Chomsky og Edward Herman's propagandamodel, der i år fylder 25 år. Modellen er mere relevant end nogensinde før.
Af Jens Malling

S springer ud som arbejdsgiverparti
[Uddannelsesforbundet] Den socialdemokratisk ledede regering går nu for alvor til angreb på den danske model - nærmere bestemt aftaleretten
Af Hanne Pontoppidan, formand for Uddannelsesforbundet

Det vil koste dyrt at skære i SU'en
[Politiken] Morten Østergaard er tilbage fra barselsorlov og på vej ud af busken. Hans budskab er desværre ikke til at tage fejl af: Der skal spares direkte på SU'en, da den er for generøs, og i øvrigt skal de studerende også bidrage nu, hvor krisen kradser. Tre gange forsøgte VK-regeringen at skære i SU'en, men hver gang blev besparelserne trukket i land igen, fordi tusindvis af unge stod sammen om at forsvare SU'en og fortælle dem, hvor dumt det er ikke at investere i uddannelse. Vi har tænkt os at gøre det igen.
Af Morten Ryom m.fl.

En working poor-regering - Nej tak!
[Fagligt Ansvar] Det ligner desværre en helt bevidst linje, når beskæftigelsesministeren nu vil erstatte sygedagpenge med kontanthjælp. Hun har fra første dag i ministerstolen kørt løs med varianter af flosklen om at ”gøre sin pligt og kræve sin ret”. På den måde får hun og andre stræbsomme politikere det til at virke, som om store dele af de arbejdsløse, syge og ældre er dovne.
Af Hans A. Sørensen, Formand for 3F Horsens og omegn

Indsamlings-TV fastholder Afrika i offerrolle
[U-Landsnyt] Showet tegner et billede af Afrika, som et fattigt, sultent og underuddannet sted, der skal hjælpes.
Af Holger Bernt

4 skurke og 5 ofre i Roskilde
[Information] De 4 skurke og de 5 ofre på nybyggeriet KARA/Noveren i Roskilde. En besk kommentar fra Stilladsarbejdernes brancheklub af 1920
Af John Ekebjærg Jakobsen

Hans Hetler: Spionen, der aldrig burde hyres
[Information] Ny bog: Forsvarets Efterretningstjeneste undergravede Danmarks sikkerhed ved at sætte den rablende højreaktivist Hans Hetler til at udspionere danske borgere.
Af David Rehling

Arbejdende fattig - en sørgelig udvikling
[Folkebevægelsen mod EU] EU’s dikterende nedskæringer og stækkende indflydelse på fagbevægelsers regler om løn øger andelen af arbejdende fattige. Fagbevægelsen må åbne øjnene
Af Rina Ronja Kari

Lokale fagforeninger kræver OK-sammenhold
[FOA-Aarhus] Fem lokale fagforeningsformænd i Aarhus opfordrer til, at fagbevægelsen står sammen, når de offentligt ansattes organisationer forhandler overenskomster.

Mens vi venter på en sms fra Bjarne
[Politiken] Gymnasielærerne laver aldrig noget, holder lange kaffepauser, har tidligt fri, og de kan køre den samme undervisning i 40 år.
Intet er mere forkert, og alle flittigt anvendte påstande stråler af uvidenhed og arrogance. Det samme gør finansminister Bjarne Corydons brug af ordet ’normalisering’ i forbindelse med de nuværende overenskomstforhandlinger.
Af Niels Ejgil Trebbien Dybbro og Martin Colerick

Udtalelse: Havnearbejderne udspioneret
[Arbejderen] På Aarhus Havn har arbejdsgiverne læst med over skulderen på de ansatte, når de sendte sms'er til hinanden. Men det er strafbart og har nu ført til politianmeldelser.
3F Silkeborg

Aktindsigt truet af nyt EU-direktiv
[Modkraft] EU's oplæg til nye bestemmelser vedrørende persondata risikerer at gøre det endnu sværere for offentligheden at finde ud af, hvilke interesser, der ligger bag diverse lovforslag.
Af Charlotte Lund

Søvndals ignorante militarisme gavner kun Taleban
[Modkraft] Søvndal erkender nederlaget i Afghanistan, men vil fortsætte det militære spor - men fortsat krigsdeltagelse fastholder ikke alene nederlaget, den forværrer det ...Af Rune Engelbreth Larsen

Euroen på selvmordskurs
[Modkraft] Langt fra at sikre vækst, velstand og velfærd er euroen imidlertid siden finanskrisen blevet anledning til at gennemsætte en konservativ økonomisk politik, som har medført vedvarende krise, høj arbejdsløshed og lavvækst samt ikke mindst massive tab af velstand og velfærd.
Af Henrik Herløv Lund

Arbejdsgivere må ikke læse private mails
[Fagligt Ansvar] Det er en meget principiel sag og 3F Silkeborg udtaler sin uforbeholdne støtte til kranførerne. Vi forventer, at arbejdsgiverne dømmes for overtrædelse af straffelovens bestemmelser om brevhemmeligheden. Og vi forventer, at det fører til en genansættelse af de bortviste kranførere.
Af 3F Silkeborgs bestyrelse

Forhøjelse af det kommunale anlægsloft: Et skridt frem og to tilbage
[Kritiske analyser] At forhøje kommunernes anlægsramme i 2013 med 2 mia. kr giver jobs, men kun få nogle få tusind og tilmed først i 2014. Men denne veksling af service til anlæg vil koste mere end dobbelt så meget i stillinger i den kommunale service, som de stillinger de øgede anlægsudgifter skaber. Og vil tilmed betyde ringere velfærd.
Af Henrik Herløv Lund

‘Borgen’: Overklassens utopi
[Information]I TV-serien ’Borgen’ tales der ikke om konflikter mellem sociale klasser, men om menneskerettigheder, tone og civilisation.
Af Rune Lykkeberg

Mediestøtte: Politikerne fremmer egen business
[Berlingske] Den netop indgåede aftale om mediestøtte udstiller en haltende logik.
Støtte kan ikke ydes til medier, som helt eller delvist ejes af offentlige institutioner, eller til medier, som udgives af arbejdsgiver-, arbejdstager- og brancheorganisationer, hvis disse ejer 2/3 eller mere heraf. Det rammer f.eks. Ingeniøren, der mere end noget andet medie tager godt fat i, hvad der virkelig tæller for Danmarks fremtid, mister sin støtte. Det skyldes, at ejeren alene er en fagforening.
Se medieforliget her

USA: Nazitysklands arvtager som spydspids mod socialisme
[Politiken] Tage Voss i ny bog: Havde USA nu efter krigen »overtaget Tysklands rolle som stræber efter verdensherredømmet, med lidt andre midler, men med samme mål«?? Er USA's »forsvar for demokratiet blevet et korstog mod folkestyre«, og er dette forsvar paradoksalt synonymt med »kampen mod socialisme«? Kan man skrive: »Som Tyskland fra 1933 til 45, nu USA«? Betina Heltberg anmelder 'Har mennesket en fremtid?'

Vrede arbejdsløse planlægger aktioner
[Modkraft] Interwiev med Jeppe Rohde om initiativet Solidaritet eller Frit Fald.
Af Åge Skovrind

Regeringens beskæftigelses– og arbejdsmarkedspolitik har spillet fallit
[Fagligt Ansvar] Regeringen og beskæftigelsesministeren har konstant underspillet omfanget af dagpengemassakren for at undgå at skulle ændre på sin udbudsøkonomiske politik - og har da også kun iværksat symbolske og ineffektive tiltag.
Af Henrik Herløv Lund

 Den vrede højrefløjs dilemma
[P77] Højrefløjen hidser sig op over DR’s dramaserie Borgen. De mener den er venstreorienteret propaganda.
Af Carsten Halvorsen

Demokratisk B-medlemskab til handicappede
[Landsforeningen Lev] Mennesker med handicaps reelle muligheder for deltagelse i demokratiet skal forbedres, lyder det. Nemlig! Men hvordan kan det så være, at ingen tilsyneladende vil forholde sig til rimeligheden i, at en stor gruppe handicappede for ganske nyligt har fået amputeret deres demokratiske medborgerskab. Ændringen af de såkaldte handle-, betalingskommune-regler fra 2010 betyder nemlig, at adskillige tusinde borgere med handicap er blevet frataget stemmeretten i forhold til de kommunalpolitikere, som træffer en lang række vitale beslutninger på deres vegne.
Af Sytter Kristensen, formand for Landsforeningen LEV

Hvorfor lige præcis SU’en?
[Politiken] Nu står en SU-reform for døren. Præmissen er, at der skal findes to milliarder, hvorfor det giver bedre mening at kalde det en nedskæring end en reform.
Af Mikas Lang, Studerende

2012: retssager, gryende fascisme, terror og nazimarcher der smuldrer
[ProjektAntifa.dk] ProjektAntifa gennemgår 2012 der blev præget af retssager mod racistiske og nazistiske mordere og terrorister i alle vores nabolande. I Sydeuropa blev 2012 især præget af fremgangen for nazisterne fra Gyldent Daggry og den stigende vold mod minoriteter og flygtninge.

Forskud på skolereform i Odense
[folkeskolen.dk] Odense Kommune vil indføre længere skoledage i indskolingen på kommunens skoler og samtidig spare 26 millioner kroner om året. Planerne skal i høj grad finansieres af lærere, pædagoger og forældre.
Se yderligere baggrund i januar udgaven af fagbladet folkeskolen

En skændsel for samfundet
[Politiken] Borgerne skal åbenbart lære at klare sig selv, indtil minimalstaten er gennemført
Kronikken er fra 2010, men stadig meget aktuel.
Af Hanne Reintoft

Ingen SU - ingen uddannelse

[DGS] Når regeringen lægger op til at skære i SU'en til både ungdomsuddannelserne og de videregående uddannelser, går de imod deres egne ambitioner om at satse på uddannelse. Det mener en samlet elev- og studenterbevægelse.
Af Mia Jo Otkjær

Dagpengeforringelser: Vi må råbe op
[Fagligt Ansvar] 37 tillidsrepræsentanter sendte i sidste uge et åbent brev til finansminister Bjarne Corydon, hvor de stiller alvorlige spørgsmålstegn ved fornuften i regeringens hårde økonomiske politik.
Af Brink

Hurra – vi tabte krigen
[Politiken] Intet kan længere redde os fra erkendelsen af det nøgne nederlag i Afghanistan.
Af Carsten Jensen

Lærerjob: Hvad skal vi skære på?
[Information] Indholdsløse timer uden forberedelse skaber ikke læring. Så tid til at forberede undervisningen er nødvendigt. I forvejen har man fra 2009 til i dag sparet 10,4 procent af lærerstillingerne. I samme periode er elevtallet kun faldet med 2 procent. Hvis vi skal undervise mere, hvad er det da af opgaver, vi ikke mere skal tage os af, spørger lærerne på Brædstrup Skole.
Af Lærerne ved Brædstrup Skole via tillidsmand Otto Borch-Andersen

Vestager hykler om kommunale merbesparelser
[Modkraft] Margrethe Vestager hykler, når hun hævder, at  kommunale merbesparelser for 8 mia. kr i 2012 , ”…. ikke er meningen”. For merbesparelserne skyldes regeringens økonomiske sanktionssystem overfor kommunerne.
Af Henrik Herløv Lund

Arbejderklasse eller middelklasse?
[Information] Er arbejderklassen i det store og hele blevet en del af middelklassen? Ja, mener socialdemokraten Henrik Sass Larsen. Men han lukker øjnene for de stadig store forskelle i uddannelse, muligheder og risici, skriver en af forfatterne til bogen ’Det danske klassesamfund’
Af Lars Olsen
Se også
Klassesamfundet lever i bedste velgående
[Information] Vi tænker på Danmark som én stor middelklasse. Men vores sociale klasse er afgørende for, hvor meget vi tjener, hvor godt børnene klarer sig i skolen, vores sundhed og arbejdsmiljø – ja, selv vores valg af ægtefælle. Og klasseskellene vokser
Af Lars Olsen, Niels Ploug, Lars Andersen, Jonas Schytz Juul

Grønne organisationer siger nej til udvinding af skifergas
[Greenpeace] Set fra de grønne organisationers synspunkt skal en eventuel dansk skifergas forblive i undergrunden. Hvorfor skulle vi i Danmark pumpe kemikalier ned i vores undergrund, spille hasard med vores grundvand og producere miljøfarligt spildevand for at indvinde et fossilt brændsel, som vi hverken ønsker eller har brug for? Omkring 80 pct. af de allerede påviste reserver af kul, olie og naturgas skal forblive i jorden, hvis verden med rimelig sandsynlighed skal kunne holde stigningen i den globale middeltemperatur under 2 grader i forhold til præindustrielt niveau.
Af Tarjei Haaland m.fl.

FOA: Dennis Kristensens nytårsudtalelse
[FOA] Årsskiftet til 2013 er på en række felter det symbolske udtryk for krisetiderne i Danmark. Om få dage – lige efter nytårsaften - begynder velfærdssamfundet at skippe tusinder af medborgere ud over kanten.

Afslag om fri proces til torturramte irakere bør mødes at fælles modsvar
[Modkraft] Procesbevillings- nævnet har givet afslag på fri proces for de torturramte irakere.
Det er i strid med folkeretten, når Procesbevillingsnævnet og Civilstyrelsen har givet irakerne afslag på fri proces til at føre sag mod den danske stat om erstatning for udlevering til tortur i Irak. Staten må - ifølge bl.a. FN’s konvention mod tortur - ikke hindre ofres adgang til erstatning i sager om tortur.
Af Tue Magnussen

Kongehusets fokus på erhvervslivet skaber ikke jobs
[Information] Det danske kronprinspar er netop vendt hjem fra et handelsfremstød i Kina. Erhvervslivets top fryder sig og taler om store muligheder i Riget i midten. Men arbejdsløse danskere skal ikke forvente, at Mary og Frederiks asiatiske offensiv resulterer i beskæftigelse i Danmark. Firmaerne, der var med på den kongehuspromoverede tur, har allerede sendt titusindvis af job ud af Danmark og fortsætter med at gøre det.
Af Jens Høvsgaard

Mordechai Vanunu nægter at være tavs
[Proletæren (sv)] Israel skal respektere palæstinenserne og give dem en stat, først da kan alle problemer i Mellemøsten løses. Desuden skal Israel selv blive en demokratisk stat; de kan ikke fortsætte med at være en jødisk stat. Fred forudsætter virkeligt demokrati for alle landets medborgere, siger Mordechai Vanunu, som i 1986 afslørede det israelske atomvåbenprogram og blev dømt til 18 års fængsel i en hemmelig retssag.
Af Clara Hyldgaard Nankler

Arkiv Debat 2012

_________________________

Netavisen - nyheder hvor der kæmpes

Skriv til Netavisen!