Ukraine i reaktionær krydsild


Af KPml/NorgeKampen om Ukraine har ikke meget med 'demokrati' og 'menneskerettigheder' at gøre. Helt andre mål står i fokus for EU/NATO – og for fascisterne, som kan være i færd med at vinde kontrollen over folkeoprøret.Ukraine i krydsild mellem USA/EU/NATO og Rusland


Ukraine er under pres fra to imperialistmagter: EU og Rusland. Putins Rusland har presset Ukraine til at vende EU ryggen og frygter nye forsøg på ekspansion mod øst fra EU og NATO's side. Det rovgriske EU er en lige så tvivlsom partner. Ukraine har valget mellem pest eller kolera. I værste fald kan det ende i en reaktionær borgerkrig.

Ukrainerne har grunde nok til at protestere mod et korrupt regime og dårlige levevilkår. Her, som i Rusland, er det oligarkerne, der har udplyndret det, som engang var samfundsmæssig ejendom. Oligarkerne har delt sig i to fløje, hvor Viktor Janukovitsj og Vestens yndling Julia Timosjenko er frontfigurer for hver deres fløj.

Mange i Ukraine har ladet sig forlede til at tro, at EU repræsenterer frihed og velstand. Man behøver kun at se på Grækenland og Italien for at forstå, at det ikke passer.

Vesten går ikke af vejen for at støtte åbenlyst nazistiske partier i deres iver efter at gelejde Ukraine ind i EU's og USA's favn.


USA's viceudenrigsminister Nuland sammen med fascistlederen Tjanibok

Det højreekstreme og åbent antisemitiske parti Svoboda er meget synligt på gaden i Kiev, men også en række andre og endnu mere obskure fascistiske grupper myldrer frem.

Svoboda-lederen Oleh Tyahnibok hævder, at det er en 'jødisk-russisk mafia' der styrer Ukraine. Han indgår som en del af oppositionens 'respekterede' ledertrojka. Tilhængerne vifter med partiflag, der viser en hånd der udfører en trefingret nazihilsen, en modificeret udgave af partiets tidligere Wolfsangel-rune.

Den amerikanske senator og tidligere præsidentkandidat John MacCain delte talerstol med Tyahnibok i Kiev i december, omtrent samtidig med, at den fascistiske bærme væltede byens Lenin-statue.

Mens Europa for nyligt fejrede Den røde Hærs befrielse af Auschwitz fra Hitler-nazismen, vælter nazisterne frem i både Ukraine og i Ungarn.

Men fascisternes fremskudte rolle i det ukrainske oprør bliver oftest undervurderet i de vestlige medier. Der fremstilles modstanderne af regimet som demokratiske forkæmpere for frihed, og som folk der ønsker at redde Ukraine fra det russiske diktatur.

NRK (Norsk rikskringkasting o.a.) er også med på denne hvidvaskning. Der fortælles længe og grundigt om regimets overgreb mod demonstranter, men ingenting om brutalitet fra demonstranternes side. Man ser TV-klip af faneborgen med hagekorsflag, men den omtales ikke med et ord.

Vestens støtte til opstanden i Ukraine er en del af kampen mod russisk indflydelse, for at sikre vestlige interesser og markeder. Den er et hævntogt, efter at fremstødet fra NATO for at annektere Ukraine og Georgien slog fejl i 2008.

Amerikanske diplomater har ifølge udenrigsminister John Kerry forhandlet direkte med Janukovitsj for at forsøge at 'skabe ro'. Tydeligere kan det ikke siges, at USA og EU opererer aktivt i Ukraine og forsøger at manipulere gadens protester. Hvorvidt det er de samme kræfter, der financierer de fremstormende og tydeligt ressourcestærke fascister, skal vi lade være usagt.

 

Oversat af Kommunistisk Politik fra

Ukraina i reaksjonær kryssild
KPml.no 2. februar 2014

 

Netavisen 11. februar 2014