Netavisens nyhedslinks uge 21
Verden rundt
Se også
Danmark og Norden

Tilbage til Nyheder -----Nyhedslinks ARKIV

Nordiske resourcer med nyhedslinks:
Antiimperialisme-sida Norge Manifest Sverige
Stop Terrorkrigen. dk.
Fred på Nettet dk.
Engelsk
Antiwar US A.N.S.W.E.R.

Alle links åbner i selvstændigt vindue

Hvad er ISM - Den internationale Solidaritetsbevægelse - Fredsvagterne

Se hjemmesiderne:

INTERNATIONAL SOLIDARITY MOVEMENT

INTERNATIONAL SOLIDARITY MOVEMENT to Free Palestine

Dansk: Palæstinarejser

Bush i Rusland
Atomtraktat begrænser ikke atomvåben
[Netavisen - link 25.05.02] Common Dreams. Eng. Den såkaldte historiske atomnedrustningstraktat, der skulle eleminere 'arven fra den kolde krig' er et slag i luften - og højst en ommøblering.
Traktat siger intet om taktiske atomvåben
[Netavisen - link 25.05.02] LA Times. Eng
Glansen gået af topmødet i Moskva
[Netavisen - link 25.05.02] The Times. Eng. Topmødet præget af store modsætninger omkring atomvåbenspredning, især i forholdet til Iran.

Nyttigt Link:
Behind the Bushes
Progressive Review
Hvem står bag Bush-administrationen - samt portrætter af dens nøglefigurer.

Pentagon: Ikke parat til Irak-angreb nu
[Netavisen - link 25.05.02] The Times. Eng. Pentagon kommer tilsyneladende ud mod Bushs plan om meget snarligt storangreb på Irak - advarer om at man ikke er parat til storstilet landinvasion.

Bush i Berlin
Bush i Berlin: Vi må ikke være i terroristernes vold
[Netavisen - link 24.05.02] Politiken. USAs præsident George W. Bush sagde torsdag i sin tale til den tyske Bundestag, at der ikke vil blive nogen permanent sikkerhed i verden, hvis det skal være på terroristernes "nåde". Han opfordrede de europæiske allierede til at støtte USA i krigen mod terror. I Berlin og Tyskland mødtes Bush af massive demonstrationer. Også på det næste stop: Rusland er der protester.
Se også
Bushs tale i Berlin Fuld tekst. The Guardian. Eng.

Nyttigt link
World War 3 Report - US-Nyhedsbrev fra terrorkrigens forskellige fronter

Millioner truet af sult i Afrika
[Netavisen - link 24.05.02] Berlingske Tidende. Ødelæggende tørke hærger det sydlige Afrika. FN-organisation advarer om, at otte millioner mennesker i løbet af to-tre måneder skal overleve alene på fødevarehjælp. Krisen forværres hurtigt og selv om alarmklokkerne har lydt gennem måneder, er pengekassen næsten tom.

Studenterstrejker i Tyskland mod nyliberale 'reformer'
[Netavisen - link 24.05.02] Indymedia. Sverige. Eng. Studenterstrejkerne i Tyskland mod de planlagte nyliberale reformer af uddannelsessektoren griber om sig. I Bielefeld strejker de studerende siden begyndelsen af ugen, og i går sluttede studenterne fra universiteterne i Duisburg og Wuppertal sig til. Der ventes mange flere over hele Tyskland i de kommende to uger. Der foregår samtidig en mobilisering til den aleuropæiske studenterdemonstration i Sevilla, Spanien den 20-22 juni.

Nepals statsminister Deuba suspenderet af sit parti
[Netavisen - link 24.05.02] Yahoo. Eng.Den nepalesiske regeringschef Deuba er blevet suspenderet af sit parti efter at han harv opløst parlamentet og udskrevet valg.

Bush i Europa for at få støtte til sin krig mod Irak
[Netavisen - link 23.05.02]
Bush modtages af europæisk bekymring over en ny krig mod Irak The Independent. Eng. I sin tale til den tyske Reichstag vil Bush appellere til fornyet støtte for sin 'krig mod terror'. Den planlagte krig for at 'fjerne Saddam Hussein' er et hovedpunkt på den europæiske turné på 6 dage, der bl.a. vil få Bush til Frankrig, hvor store demonstrationer forberedes - og til Rusland.
Bush vil bejle til Putin om støtte LA Times Eng

Kongen af Nepal opløser parlamentet og forlænger undtagelsestilstand
[Netavisen - link 23.05.02] Yahoo Singapore. Eng.
Den nepalesiske konge, som tog magten ved et massedrab på sin broder og forgænger og hans familie, har opløst parlamentet dagen før en afstemning om ophævelse af undtagelsestilstanden og har udskrevet valg - to år før tiden. Det mødes af protester over hele spektret.

Tyrkiet strammer diktaturet
[Netavisen - link 23.05.02] EU-Observer. Tyrkiet vil nu også straffe forbrydelser som "formidling af vildledende oplysninger"og "formidling af pessimisme" samt udtryk for kurdisk identitet på internettet. Desuden skal private investorer have lov til at overtage offentlige medier. De nye love er delvis i modvind med EU's krav.

Sydkoreanske arbejdere i aktion
[Netavisen - link 23.05.02] Yelah. Sv. Fagforeningen KCTU mobiliserer til strejkeaktiviteter midt under fodbold-VM. Regeringen truer med at slå hårdt ned på alle "ulovlige" arbejdskampe, der kan forstyrre reklamebilledet udadtil under VM-halløjet.

Små lys i dyster miljø- rapport
[Netavisen - link 23.05.02] Berlingske Tidende. Mindre sult i verden, bedre vandforsyning og flere bæredygtige skove. Selvom FN generelt tegner et mørkt billede af klodens miljøtilstand, er der også opmuntringer at hente i organisationens miljøstatus.
Se også
Vi truer mangfoldigheden
[Netavisen - link 23.05.02] Berlingske Tidende.
Menneskets aktiviteter er en voldsom trussel mod andre eksistenser på kloden. En fjerdedel af alle pattedyr er truede af udryddelse, siger FN. Tabet af biologisk mangfoldighed kan blive en boomerang mod mennesker, siger Verdensnaturfonden.

Indien klar til krig
[Netavisen - link 22.05.02] Berlingske Tidende. Indiens premierminister, Atal Behari Vajpayee, buldrede onsdag på krigstrommerne og sagde, at tiden nu er inde til "en afgørende kamp" i Indiens langvarige opgør med Pakistan.
Se også
Fare for atomkrig i krisen over Kashmir The Times Eng.

Demokrati? Hvem er hun når hun er hjemme
[Netavisen - link 22.05.02] Outlook India. Eng. Af Arundhati Roy.
Den verdenskendte indiske kvindelige forfatters essay om indisk demokrati på baggrund af den ekstremistiske religiøse terror i Gujarat-provinsen, hvor mere end tusinde muslimer er blevet dræbt - herunder brændt levende - gennem de sidste måneder.

Bush-ballade i Berlin
[Netavisen - link 22.05.02] Berlingske Tidende.Modstandere udråber Bush-alarm forud for den amerikanske præsidents visit i Tyskland denne uge

Israel godkender ny ulovlige bosættelser
[Netavisen - link 22.05.02] Washington Times. Eng. Den israelske regering godkendte i går opførelsen af 1000 nye huse i ulovlige israelske bosættelser i Jerusalem.

'Krigen mod terror' i Yemen
[Netavisen - link 22.05.02] Counterpunch. Eng. Af Gary Leupp. Den amerikanske 'krig mod terror' i Yemen foregår upåagtet - og vil ikke gøre verden til et sikrere sted.

Bush: Cuba-embargoen ophæves ikke
[Netavisen - link 21.05.02] CBS. Eng. Bush: "Hvis den cubanske regering tager alle nødvendige skridt for at sikre, at valgene i 2003 er bevisligt fri og fair, og hvis Cuba også begynder at gennemføre seriøse markedsbaserede reformer - da og kun da vil jeg i samarbejde med den amerikanske kongres for at lette på forbudet mod handel og rejser mellem vore to lande."

Powell: Åbenlyse kurrer på tråden
[Netavisen - link 21.05.02] Aftenposten.No. En kommentar fra USA's udenkrigsminister Powell op til Bushs Europa-besøg er symptomatisk for, at alliancen mellem EU og USA lakker mod enden.

USA opretter militærbase nær den iranske grænse
[Netavisen - link 21.05.02] IranMania News. Eng. USA er i færd med at oprette en militærbase i Herat-provinsen i Afghanistan, tæt ved den iranske grænse, siger afghansk regeringstalsmand. Den amerikanske besættelse af Afghanistan er langsigtet - og kan bruges til ny aggression mod andre lande.

Ny Bin Laden-video
[Netavisen - link 21.05.02] Yahoo. Eng.
En ný video med Osama bin Laden er dukket op - denne gang skal den være optaget efter angrebene i Tora Bora-bjergene.

Mullah Omar varsler krig
[Netavisen - link 20.05.02] Aftonbladet. Sv. I et nyligt interview giver den styrtede Taleban-leder sit svar til USA: Amerikanerne vil lide samme skæbne i Afghanistan som briterne og Sovjet i sin tid, siger han.

Sejrsfest i Østtimor
Netavisen - link 20.05.02] Yelah. Sv. Østttimor har efter en lille menneskealders befrielseskamp mod Indonesien fejret sin formelle selvstændighed som medlemsland i FN.

Bush-Alarm i Berlin
[Netavisen - link] Junge Welt. Tysk. Præsentation af initiativer og planlagte demonstrationer fra en broget mangfoldighed af grupper ved den amerikanske præsidents besøg. Tyngdepunktet bliver en stor demonstration i Berlin, arrangeret af Fredsaksen, den ny tyske fredskoalition. Der vil komme deltagere fra 30-40 tyske byer. Palæstinenserne vil deltage i en særlig sektion.
Se også Alarm-trin W i Berlin Der Spiegel. Tysk.

_________________________________________________________________________

Arkiv - Tidligere ugers nyhedslinks

Arkiv - Kommunistisk Politik 2002 (pdf)

Tilbage til Nyheder