Netavisens nyhedslinks uge 39
Danmark og Norden
Se også
Verden rundt - Global debat

Tilbage til Nyheder -----Nyhedslinks ARKIV

Alle links åbner i selvstændigt vindue

Fælles aktionsdag den 3. oktober
[Netavisen - link 28.09.02] Råstof.
Med baggrund i regeringens fortsatte forringelser af uddannelsessystemet har Råstof initiativet valgt at
udtage torsdag d. 3. oktober, dagen efter Folketingets åbning, til demonstrationsdag for elever og studerende
i Danmark.

Ekspert: Angreb på ledige er ren ideologi
[Netavisen - link 28.09.02] SiD
- Der er ikke dokumentation for, at sanktioner har virket positivt på beskæftigelsen noget sted i verden, siger professor Henning Jørgensen fra Aalborg Universitet

Malmö har et fattigdoms-problem
[Netavisen - link 28.09.02] DR Online
Hvert tredje barn i den svenske by Malmø lever under fattigdomsgrænsen, viser en ny rapport fra det svenske Red Barnet.

Tørnæs dropper VUC-gebyrer efter pres
[Netavisen - link 28.09.02] SiD
Højere gebyrer på dansk, matematik og engelsk fjernes efter pres fra blandt andet SiD. Et skridt i den rigtige retning – men samlet set er gebyrerne stadig over smertegrænsen.

Den danske model skal være europæisk
[Netavisen - link 28.09.02] SiD
Derfor er det vigtigt, at EFS - sammenslutningen af europæiske hovedorganisationer - udvikler sig til en rigtig fagforening, mener LO-formand Hans Jensen

Odense-Pædagoger: kampen er ikke slut
[Netavisen - link 27.09.02] TV2/Fyn
Pædagogerne i Odense erkender at have tabt slaget i denne omgang og genoptager arbejdet fra fredag. Men de har ikke givet op, og kampen fortsætter. De forventer at komme i dialog med politikerne, ellers ....
Se også
Skoleelever strejker TV2/Fyn 26.09.02

Pædagogstrejke i Odense slut, men andre fortsætter
[Netavisen - link 27.09.02] Berlingske Tidende.
De 2000 strejkende pædagoger og medhjælpere i Odense kastede i dag håndklædet i ringen efter 13 dages uafbrudt strejke mod kommunens besparelser på daginstitutionsområdet. 'Pædagogerne tabte kampen', erklærer Fyens Stiftstidende. Nej - børnene og borgerne. Og Anker Boye fåe en pyrrhussejr.
Se også
Pædagogerne tabte kampen Fyens Stiftstidende

Græsrødder vrede på Enhedslisten
[Netavisen - link 27.09.02] Modkraft
»Vi er fortørnede«. »Pisser både på os og sig selv«. »Utilladeligt naivt«.
Fra både sine egne græsrødder og fra samarbejdspartnerne i Antiracistisk Netværk hagler kritikken ned over Enhedslisten efter, at partiet har vedtaget at arbejde for at lovliggøre racistiske udtalelser.

Snyd med illegal arbejdskraft for halv milliard
[Netavisen - link 27.09.02] Politiken
Det illegale arbejde er et voksende problem i Danmark, og et skøn over årets første otte måneder viser, at der i år vil være 6.555 illegale arbejdere alene inden for byggebranchen, landbrug, skovbrug og gartneri.

IT-forskning skal målrettes mod erhvervslivet
[Netavisen - link 27.09.02] Berlingske Tidende.
Forskningen skal kunne bruges i erhvervslivet. De bedste forskningsprojekter får pengene, og uanmeldte besøg fra et auditørkorps skal sikre, at resultaterne kommer i hus

EU-reform vil udløse ny folkeafstemning
[Netavisen - link 26.09.02] Berlingske Tidende.
Danmark har kurs mod en ny EU-folkeafstemning. VK-regeringens repræsentant i EU-konventet, Henning Christophersen, forudser, at skabelsen af en grundtraktat for unionen vil udløse en dansk folkeafstemning.

Strid om lejeres milliarder
[Netavisen - link 26.09.02] Berlingske Tidende.
Regeringen vil bruge penge fra lejernes opsparede midler til at bygge nye tiltrængte boliger. Den tidligere regering havde lignende planer – men gav mere til gengæld, lyder det fra boligbevægelsen.

Bergens borgere bløder
[Netavisen - link 26.09.02] Klassekampen. No.
Tre skoler og fire plejehjem. Det bliver blandt konsekvenserne af Bergens kommunalbudget for næste år, hvis byrådet får sin vilje. 150 mio. skal der spares.

Norges SV kræver Israel-sanktioner
[Netavisen - link 26.09.02] Klassekampen. No.
Den norske modsvarighed til SF har henvendt sig til justitsministeren for at få ham til at tage spørgsmålet om sanktioner mod Israel op på dagsordenen i FN's sikkerhedsråd.

Kommunalpolitiker i hyggeligt nazi-samvær
[Netavisen - link 26.09.02] Aftonbladet. Sv.
En nyvalgt politiker i Södertäljes byråd er afsløret i nært kammeratligt selskab med tjekkiske nazister. Hans parti, Nationaldemokraterna, et udbryderparti fra Sverigedemokraterna, erklærer åbent, at det søger samarbejde med nazistiske partier og grupper.

Historisk børsnedtur
[Netavisen - link 26.09.02] Aftonbladet. Sv.
Stockholms børs har i år foreløbig mistet 1.300 milliarder skr. i værdi, den relativt værste nedgang siden 1929. Bundrekorderne vælter over hinanden i aktieverdenen.

Opfordring til generalstrejke
[Netavisen - link 25.09.02] SiD.
Peter Sand Mortensen foreslår LO at gå i spidsen for en generalstrejke under EU-topmødet i december i protest mod regeringens indgreb i de kollektive overenskomster.

Regeringens arbejdsmarkedsreform præsenteres i dag
[Netavisen - link 24.09.02] SiD.
I dag præsenteres regeringens plan for at skaffe flere i arbejde. Oppositionen er positiv, selv om der på forhånd ikke er lavet en aftale med arbejdsmarkedets parter.

Opgør med offentlig jobformidling
[Netavisen - link 24.09.02] Berlingske Tidende.
Regeringen vil have håndteringen af de ledige samlet ét sted. Uanset om en arbejdsløs er på kontanthjælp eller dagpenge, skal den ledige møde et harmoniseret system.

Salg af almennyttige boliger kan give milliardbagslag
[Netavisen - link 24.09.02] Information
Kommunerne frygter økonomisk begmand, hvis regeringen får gennemført salg af almene boliger.

Arriva chauffører strejker på andet døgn i Herning
[Netavisen - link 24.09.02] SiD.
Ni Arriva busser har siden mandag været ramt af strejke. 70 chauffører har nedlagt arbejdet, fordi de mener busselskabet har behandlet en tillidsmand dårligt

Brugerbetaling på VUC lader 50.000 i stikken
[Netavisen - link 23.09.02] SiD.
Mindst halvdelen af de 100.000 deltagere på VUC får ikke refunderet deltagergebyr, viser beregninger fra SiD. Mange tusinde vil ikke have råd til at gå på VUC.

Slaveskib: Pausefisk i Rønne
[Netavisen - link 23.09.02] SiD.
Salus er endnu ikke losset færdig. Men besætningen er heldig – der sker dog noget. 89 andre skibe verden over er knap så heldige.

Støt PFLP
[Netavisen - link 23.09.02] Proletären. Sv.
Nu kører sagen imod de svenskere, der har sendt kontant støtte til den palæstinensiske befrielsesorganisation PFLP. De kommende politiforhør vil afklare, om Göran Perssons Sverige er parat til at indføre præfascistiske forbudstilstande for at forhindre international antifascistisk solidaritet.

"Finland fastholder alliancefrihed"
[Netavisen - link 23.09.02] Hufvudstadsbladet. Sv.
Den finske udenrigsminister Erkki Tuomioja fastholder retorisk, at Finland skal forblive alliancefrit. Dermed fornægter ministeren samtidig over for befolkningen EU's rolle som sikkerhedspolitisk alliance.

Succesfuld Chomsky-turné
[Netavisen - links 23.09.02] Svenska Dagbladet (sv.), Klassekampen (no.).
Den berømte amerikanske systemkritiker Noam Chomsky har været på bogmessen i Göteborg, hvor der var fuldt besat med tilhørere. Chomsky advarer verden om, at den værste fundamentalisme - bogstaveligt talt - findes i
USA, og at massemedierne masseproducerer massepropaganda. Han kommenterer også den aktuelle krig mod Irak.
Se også interview i Klassekampen

Samer i enstemmigt forsvar for fisk
[Netavisen - link 23.09.02] Nordlys. No.
Det norske sameting, der skal varetage den samiske nationalitets forhold, afviser enstemmigt udviklingen i fiskeripolitikken, hvor der åbnes for salg af kvoter. Samerne kræver et forsvar for det samisk-nordnorske
fiskerierhverv, der baserer sig på mindre både. Ifølge sametinget ignorerer fiskeriministeriet totalt samernes og nordnorskernes rettigheder.

Danskere vil ikke støtte et USA-angreb på Irak
[Netavisen - link 22.09.02] TV2 Nyhederne.
Danskerne er ikke klar til at støtte et eventuelt amerikansk angreb på Irak, hverken politisk eller militært. Det viser en ny meningsmåling, MEGAFON har foretaget for TV 2. Dermed føjer danskerne sig til nabolandene Norge, Sverige og Tyskland, hvor der er massiv modstand mod Bush's krig ifølge meningsmålingerne.
Se også
Fogh parat til krig mod Irak
[Netavisen - link 22.09.02] TV2 Fyn.
Venstre støtter en krig mod Irak, hvis det irakiske styre ikke retter sig efter USA's og FN's krav om våbenkontrol. Og partiet står bag USA. Det gjorde statsminister Anders Fogh Rasmussen søndag klart på Venstres landsmøde i Odense.

Forældre i Odense stopper betaling
[Netavisen - link 22.09.02] TV2 Fyn.
Som led i den kørende pædagog-konflikt i Odense går en forældre-gruppe nu på banen med opfordringen: Stop forældre-betalingen! Det er gruppens mål at få genforhandlet besparelserne på institutionsområdet, så der bliver færre besparelser.
Se også
Forældrehjemmesiden

Asiatisk arbejdskamp mod ISS
[Netavisen - link 22.09.02] Politiken.
ISS er røget ind i en lang og benhård arbejdskamp i Hong Kong, hvor godt 500 rengøringsansatte beskylder selskabet for at snyde dem for en bonus, som de mener at have ret til.Efter måneder med demonstrationer og blokader mod ISS kontor i Hong Kong er sagen endt i retten.

LO indkalder til ekstraordinær kongres
[Netavisen - link 21.09.02] LO.
Under parolen 'Nyt LO' indkaldes til en ekstraordinær kongres, der bl.a. skal afskaffe partistøtten til socialdemokratiet.
Se også
Historisk plan for et nyt og stærkere LO Ugebrevet A-4 21.09.02

Det må koste at slide på ansatte
[Netavisen - link 21.09.02] Berlingske Tidende
I stedet for at lade portører, sygehjælpere og andre udsatte grupper betale for hinandens høje invaliditet, burde arbejdsgiveren gribe til lommen. Dermed kunne man undgå, at grupper af lønmodtagere får ædt store dele af deres pension op inden alderdommen.

Ribe byråd boykotter Coca Cola
[Netavisen - link 21.09.02] Politiken.
Et enigt byråd i Ribe har besluttet, at det ikke længere vil drikke Coca Cola til møderne, når Coca Cola ikke betaler skat i Danmark.

Ny forklaring om den danske Cuba-fange
[Netavisen - link 21.09.02] Politiken.
Det danske Udenrigsministerium ændrer nu forklaring og siger, at den danske fange i Cuba i marts i år blev afhørt af Politiets Efterretningstjeneste (PET) næsten efter retningslinjerne i den danske retsplejelov.

Jackpot til boligejerne
[Netavisen - link 21.09.02] Berlingske Tidende
Superlave renter forgylder landets 1,3 mio. boligejere, der har større friværdi end nogensinde, og som nu kan låne til den laveste rente i 42 år.

______________________________________________________

Arkiv - Tidligere ugers nyhedslinks

Arkiv - Kommunistisk Politik 2002 (pdf)

Tilbage til Nyheder