Netavisens nyhedslinks uge 46
Verden rundt
Se også
Danmark og Norden

Tilbage til Nyheder -----Nyhedslinks ARKIV

Netavisens linksamling 11.09-07.10.2001 USA går i krig
Nordiske resourcer med nyhedslinks:
Antiimperialisme-sida Norge Manifest Sverige Fred på Nettet
Engelsk Antiwar US A.N.S.W.E.R.

John Pilger: Løgnenes krig fortsætter
[Netavisen - link 18.11.01] The Mirror. UK. Engelsk. Der føres ikke krig mod terror. Ikke en eneste 'terrorist' er fanget eller stillet for retten. I september og okrober førtes forhandlinger om udlevering af Osama bin Laden til Pakistan - men USA ønskede det ikke!.

Bush i diktatorernes fodspor
[Netavisen - link 18.11.01] Pravda. Engelsk. Om George W. Bushs festtale til muslimerne, han bomber: God Ramadan!

USA-støtte til Taliban bestemt af olieinteresser
[Netavisen - link 18.11.01] Yahoo.IPS. Engelsk. I en ny bog 'Osama bin Laden - den forbudte sandhed' siger forfatterne Jean-Charles Brisard og Guillaume Dasquie, to franske efterretningseksperter, at Bush-administrationen på opdrag fra de store amerkanske olieselskaber blokerede for FBIs undersøgelser af saudiarabisk terrorisme. En FBI-direktør tog sin afsked af den grund. Taliban blev støttet helt frem til 11. september som en kilde til stabilitet i Afghanistan.

Robert Fisk: Glem klicheerne - det her bliver ikke let
[Netavisen - link 18.11.01] The Independent. UK. Engelsk. Om vestlig 'nationsbygning' i et land af mange etniske grupper - hvoraf hovedparten lever i nabolandene.

Putin, russiske og uzbekiske styrker deltog i Nordalliancens offensiv
[Netavisen - link 17.11.01] Worldnet Daily. Engelsk. Ifølge amerikansk højre-web tilknyttet Pat Buchanan gav Putin signal til Nordalliancens offensiv efter aftale med Bush - og russiske specialstyrker og uzbekiske tropper skal have deltaget i stormen på Mazar-i-Sharif.

Kill! Kill! Kill!
[Netavisen - link 17.11.01] Commondreams. Engelsk. Amerikansk terror og 10 amerikanske medieterrorister.

Den ny Mccarthyisme i USA: Det snigende kup
[Netavisen - link 17.11.01] Progressive Review. Engelsk. Bushs snigende kup mod den amerikanske forfatning med militærdomstole og omfattende tilsidesættelse af demokratiske rettigheder.
Henvisninger til hjemmesider og kommentarer om Bush's angreb på menneskerettighederne

Ran Ha-Cohen: Sig Nej til en palæstinensisk 'stat'
[Netavisen - link 17.11.01] Anti-war. Engelsk. Hvad der ligger i kortene som palæstinensiske stat er ikke en stat, men et bantustan.

Massemord og hævndrab hærger Afghanistan
[Netavisen - link 16.11.01] The Frontier Post. Pakistan. Engelsk. Nordalliancen har genoptaget sine massemassakrer. 1700 'talibanere' skal være blevet slagtet syd for Kabul. Denne gang med hjælp fra (ledelse af) amerikanske og britiske specialstyrker.
Se også Vil massakrere alle udlændinge The Times. Engelsk.

Taliban prøver at generobre Mazar-i-Sharif
[Netavisen - link 16.11.01] The Frontier Post. Engelsk. Avisen citerer Al Jazeera-korrespondent for, at Taliban-styrker har rettet et modangreb på den strategisk vigtige by.

Nordalliancen afviser 'international fredsstyrke'
[Netavisen - link 16.11.01] Politiken. Nordalliancen har genvundet de positioner, det mistede til Taleban - og det korrupte krigsherreregimente fra før 1996 er genetableret. Alliancen afviser derfor en såkaldt 'international fredsstyrke' i FN-regi, som hele tiden har været en del af USAs og krigskoalitionens planm for at sikre sig kontrollen med Afghanistan.
Se også Afghanistan på vej tilbage til fortiden smh. Australien. Engelsk.

Mullah Omar sværger ødelæggelse af USA
[Netavisen - link 16.11.01] BBC. Dawn. Engelsk. Angiveligt BBC-interview med lederen af Taleban, der sværger, at USA vil blive ødelagt.
Bør tages med den største skepsis efter at USA har ødelagt den objektive rapportering fra Al Jazeera. Der er ingen faktuelle oplysninger omkring interviewet eller hvordan BBC har kunnet tale med verdens nr. 2 mest eftersøgte mand.

Nyt russisk kursskifte
[Netavisen - link 16.11.01] Pravda. Engelsk. Efter et asiastisk mellemspil vender Putin sig nu mod USA og Vesten.
Se også Taber Rusland den afghanske krig? Pravda. Engelsk

Korea: Forhandlinger brudt sammen
[Netavisen - link 16.11.01] Infopaq. De ny forhandlinger mellem Nord- og Sydkorea om genforeningsproces er afsluttet uden resultater.

WTO: Ingen ny bred runde
[Netavisen - link 15.11.01] Klassekampen. Norsk. Resultatet af WTO-mødet i Qatar må i sidste ende vurderes som en sejr for de rige lande.

Robert Fisk: Hvad vil Nordalliancen nu gøre i vores navn?
[Netavisen - link 15.11.01] The Independent. Engelsk. 'Det vover jeg end ikke at tænke på'.!

Krig kan brede sig til Pakistan
[Netavisen - link 15.11.01] Politiken. Den militære situation i Afghanistan er fortsat uklar. Taliban siger, at man har trukket sig ud af byerne for at undgå blodsudgydelser og civile tab. Der skal være voldsomme kampe omkring byen Kunduz og i denne provins.

Al-Jazeeras Washington-korrespondent arresteret
[Netavisen - link 15.11.01] msanews. Engelsk. Nyt led i USAs forsøg på at smadre den arabiske verdens mest respekterede TV-station. Kortfattet meddelelse fra muslimsk nyhedsweb.

Nordalliancen har udråbt ny regering
[Netavisen - link 14.11.01] Paknews. Engelsk. Straks efter erobringen af Kabul proklamerede den uzbekiske krigsherre Abdul Rashid Dostum en ny regering med den tdl. premierminister Burhanuddin Rabbani som præsident og Nordalliancens leder Muhammad Qasim Fahim som forsvarsminister. Ekskongen Zahir Shah er ikke med.

FN: Plan for overgangsstyre i Afghanistan
[Netavisen - link 14.11.01] UN News. Engelsk. FN fremlægger plan for politisk overgangsordning for Afghanistan for at give krigskoalitionens ny påtvungne styre legitimitet. Men den udtrykker overenskomst mellem imperialistmagterne herom.
Se også
USA, Rusland og Afghanistans naboer har travlt med at danne nyt regime The Times. Engelsk.
Kofi Annan hilser Talibans fald UN News. Engelsk

USA opretter militærdomstole til civile
[Netavisen - link 14.09.01] Washington Post. Engelsk. Præsident Bush har underskrevet et dekret, der opretter militærdomstole til at dømme civile anklaget for terror. Det oplyses, at de skal bruges mod udenlandske statsborgere, og skal fungere også udenfor amerikansk område,

Advarsler mod Nordalliancen - CNN: 600 dræbt i Mazar-i-Sharif
[Netavisen - link 14.09.01] Jyllands-Posten. Amnesty International Danmark siger, aty Nordalliancens menneskerettighedskrænkelser må tages alvorligt.

Al Jazeera har mistet kontakt til Afghanistan
[Netavisen - link 14.11.01] Al Jazeera. Summary. Engelsk. Den arabiske TV-station Al Jazeera er blevet bombet af USA i Afghanistan og har mistet al kontakt med sine reportere og kontorer. Stationen sammenligner med bombningen af serbisk TV under NATOs krig mod Jugoslavien.

Radioaktivt forarmet uran vil give store problemer i årevis
[Netavisen - link 14.11.01] Dawn. Pakistan. Forarmet (depleteret)uran i de amerikanske bomber vil som i Irak og Jugoslavien give miljø- og hlebredsproblemer i mange år fremover.

Amerikanske bomber ødelægger føde-konvoj fra FN
[Netavisen - link 14.11.01] Dawn. Engelsk. Amerikanske bomber ødelagde i weekenden 22 lastbiler i en FN-fødevarekonvoj. Den nødvendige mad blev tilintetgjort.

USA bomber Al Jazeera-kontor i Kabul
[Netavisen - link 13.11.01] Times of India. Engelsk. Amerikanske fly bombede et kvarter i Kabul tirsdag morgen: et af målene var Al Jazeera TV-stationens kontor. Bombningerne kom efter at Den Nordlige Alliance havde indtaget Kabul efter Talibans rømning. Formålet: at forhindre ikke-amerikanske censurerede TV-billeder i at komme frem

England: Anti-terror særdomstole uden jury
[Netavisen - link 13.11.01] The Irish Times. Engelsk.
Som led i den engelske antiterrorlovgivning planlægges særdomstole uden juryer og uden appelret. Lovgivningsarbejdet starter i morgen. Menneskerettighedsaktivister har lovet at bekæmpe denne undtagelseslovgivning til det sidste. Se også Dawn, Pakistan:
Internering uden dom

Schröder truer med at trække sig
[Netavisen - link 13.11.01] NRK. Norsk. Gerhard Schröder både truer med at trække sig og opløse koalitionen med De Grønne, efter at 20 socialdemokrater 'ikke har bestemt sig' opp til afstemningen i forbundsdagen om afsendelse af 3900 tyske soldater til USAs krig mod Afghanistan.

Castor: Søger at stoppe atomtog
[Netavisen - link 13.11.01] Poltiken. Miljøaktivister vil følge castor-tranmsporten hele vejen til Gorleben. De første slag er overstået. 15.000 betjente er udkommanderet.

Bin Laden: 'Hellig krig er vor eneste udvej'
[Netavisen - link 13.11.01] Aftonbladet. Svensk. Oversættelse af interviewet fra den pakistanske avis Dawn. Det skal bemærkes, at Bin Ladens bemærkning om at have atomvåben ikke findes i den originale pakistanske version (urdu) - men kun i den engelske oversættelse. Se om dette BBC (Engelsk):
Bin Laden: Sagde han atomvåben?

Amerikansk militær skal kunne operere i USA
[Netavisen - link 13.11.01] Houston Chronicle. Engelsk. I mere end 100 år har det ved lov været forbudt amerikansk militær at udføre opgaver i USA. Det er overladt til politi og andre enheder. Det vil man nu lave om.

Passagerfly styrtet ned i Queens, New York
[Netavisen - link 12.11.01] Nettavisen. Norsk. Et passagerfly med 255 om bord er styrtet ned i New York-bydelen Queens kort efter start. Der meldtes ikke om problemer før styrtet. Årsagen kendes ikke - og heller ikke antallet af drævte og sårede.

FN: Vold og plyndringer i Mazar-i-Sharif
[Netavisen - link 12.11.01] Infopaq. FN siger at Den Nordlige Alliances erobring af Mazar-i-Sharif har udløst et orgie af vold og plyndringer. Nu siges Nordalliancen at være på vej til Kabul ...

EU og USA vred armene på 3.verdens-lande inden WTO-mødet
[Netavisen - link 12.11.01] The Nation (Nariobi) Engelsk. Forhandlingsresulatet på WTO-topmødet blev allerede fastsat for en måned siden af 21 af de rigeste industrilande ud af 142 medlemslande. Ikke mindst EU og USA har brugt adgang til medicin, våben og bistandshjælp til at vride armene om på de fattige lande i Afrika og Asien inden WTO-mødet.

Militarisering af den globale økonomi stærkt stigende
[Netavisen - link 12.11.01] On Focus. Engelsk. Ikke mindst USA's øgede internationale våbenhandel under den nye verdensorden er med til at militarisere den globale økonomi.

Pashtuner går til taliban
[Netavisen - link 12.11.01] iwpr. Engelsk. Såkaldt moderate pashtuner ved grænsen til og i Pakistan slutter i stadig øget tal op bag taliban i takt med de store civile tabstal.

Amerikanske bomber dræber 300 civile
[Netavisen - link 12.11.01] Dawn. Pakistan. Engelsk. Tre landsbyer blev udslettet under amerikansk bombardement. Opgørelse over andre civile tab Al Jazeera på engelsk:
Nyheder al-Jazeera

Ny Castortransport - Ny Castor-demonstrationer
[Netavisen - link 11.11.01] Indymedia. Engelsk. Omkring 8000 deltog lørdag morgen i en stor demonstration mod genoptagelsen af Castor-transporterne i Lüneburg nær Hannover. Protesterne bygger op igen.
Følg med på Castor-Nix Tysk hjemmeside og Indymedia Tyskland

Howard Zinn: En retfærdig sag - ikke en retfærdig krig
[Netavsien - link 11.11.01] The Progressive. Commonndreams. Engelsk. Den berømte amerikanske 'folkets historiker's afregning med dem, som kalder krigen mod Afghanistan for en retfærdig krig.

Klimaaftale på plads
[Netavisen - link 11.11.01] DR. Uden USAs tilslutning til Kyotoaftalen er der nu efter årelange forhandlinger indgået en ny international klimaaftale.

Så er Kina optaget i WTO
[Netavisen - link 11.11.01] DR. Med medlemsskabet af WTO skal Kina gennemføre en lang række nye kapitalistiske reformer.

Aktioner og protester mod WTO
[Netavisen - link 10.11.01] Hjemmeside med oplysninger om aktioner og protester mod WTO under mødet i Qatar. Flere sprog.
Indymedia-side om WTO med mange links

Øget pres på USA for at stoppe bombningerne
[Netavisen - link 10.11.01] The Irish Times. Engelsk. Det internationale pres på USA for at standse bombningerne af Afghanistan vokser.

Osama Bin Laden: Angreb med atom- eller kemiske våben vil blive besvaret med samme mønt
[Netavisen - link 10.11.01] Dawn. Pakistan. Engelsk. Første presseinterview med Osama Bin Laden efter krigsudbruddet: "Jeg ønsker at erklære at hvis USA bruger kemiske eller atommvåben mod os, så kan vi gøre gengæld med kemiske eller atomvåben. Vi har disse våben som afskrækkelsesmidler."

Nordalliancen inde i Mazar-i-Sharif
[Netavisen - link 10.11.01] Nettavisen. Norsk. Indtagelsen af Mazar-i-Sharif vil være den første større militære fremgang for USA og Nordalliancen siden krigens start.

USA's "anti-terrorlov" igennem Kongressen med politistatsmetoder
[Netavisen - link 10.11.01] Insight on the News. Engelsk. USA's kongres fik ikke mulighed for at gennemlæse "anti-terror"- loven før afstemningen, der blev hastet igennem.

To milliarder euro 'forsvundet'
[Netavisen - link 10.11.01] EU-Observer. Den økonomiske kriminalitet med EU-midler er enorm.

_________________________________________________________________________

Arkiv - Tidligere ugers nyhedslinks

Tilbage til Nyheder