Netavisens nyhedslinks uge 04
Danmark og Norden
Se også Verden rundt - Global debat

Tilbage til Nyheder -----Nyhedslinks ARKIV

Norske nyhederLevealdermæssigt sakker Danmark bagud i forhold til andre lande
[Netavisen - link 31.01.10] Politiken
Regeringens forcromede udtalelser om at Danmarki år 2020 skal have en gennemsnitslevealder kolliderer med virkeligheden: En netop offentliggjort liste udarbejdet af DanskSundhedsinstitut viser at Danmark med vores leveårsgennemsnit på 78,4 leveår er røget helt ned til en plads som nummer 23. For 50 år siden lå vi på en 5. plads blandt OECD landene.

Diplomater rasende på Løkke
[Netavisen - link 30.01.10] berlingske.dk
Statsminister Lars Løkke skulle på et indkaldt diplomatisk stormøde med 80 diplomater forsvare COP15 fiaskoen, men sendte afbud p.ga. han havde ikke tid: "private årsager". Mødes med stor utilfredshed og giver mindelser om Foghs afvisning af at mødes med diplomater ved Mohammedkrisen.

Justsitsminister vildleder folketinget: Tinglysning blev ikke testet
[Netavisen - link 30.01.10] comon.dk
Den digitale tinglysning, som ministeren kalder "det mest avancerede og komplekse it-system i Danmark nogensinde" blev ikke testet af brugerne, inden det gik i luften, som justitsministeren påstår. En grundig test kunne have sparet borgerne for det kaos der koster millioner af kroner.

En række danske banker vil kollapse
[Netavisen - link 30.01.10] avisen.dk
En række danske banker risikerer at kollapse, når den ubegrænsede statsgaranti for indlån udløber 1. oktober i år.

Danske jurister: Irak-krigen var ulovlig
[Netavisen - link 29.01.10] information
En lang række topjurister mener, at Danmarks deltagelse i Irak-krigen var ulovlig og opfordrer regeringen til at iværksætte en uvildig Irak-undersøgelse. Mindst 83 folketingsmedlemmer bakker op.
Læs også
Holland: Komission vurder Irak invasionen var ulovlig
[Netavisen - link 29.01.10] information

Foreningen Oprør: Risikerer halvandet år i fængsel for 20 kroner
[Netavisen - link 29.01.10] Arbejderen
Intet bidrag til FARC og PFLP er for lille til straf, tordnede anklageren i det sidste retsmøde i sagen mod Oprørs talsperson. Patrick Mac Manus risikerer halvandet års fængsel

Ungdomshus-aktivister fik nedsat straf
[Netavisen - link 29.01.10] modkraft.dk
Tre måneder røg der af fængselsstraffen, da ti aktivister kom for Landsretten onsdag, i en sag om påstået forberedelse af vold mod politiet i forbindelse med rydningen af Jagtvej 69.

Værste jobkrise i 40 år
[Netavisen - link 29.01.10] DR
Beregninger foretaget af Danske Bank for Børsen viser, at der siden starten af 2009 er tabt 133.000 job, og nedturen fortsætter i år, hvor der er udsigt til, at Danmark mister yderligere 45.000 job.

Mænd rammes hårdt af ledighed
[Netavisen - link 29.01.10] DR
Arbejdsløsheden fortsætter med at stige, og tallene viser, at det især er mændene, der rammes.

Privat jobcenter får fyresedlen efter fiasko
[Netavisen - link 28.01.10] Politiken
Danmarks to første og eneste privatiserede jobcentre har så dårlige resultater med at få ledige i job, at det ene firma har fået sparket, og det andet skal betale millioner retur til kommunen.

Anklager om Patrick MacManus: "Halvpoetisk revolutionsromantiker"
[Netavisen - link 28.01.10] Politiken
Det sidste retsmøde med afsluttende procedurer i den groteske terrorsag mod Foreningen Oprør og dens talsmand Patrick MacManus er afholdt. Dommen forventes 15. marts.

Læge til trafikoffer: Dine børn bør fjernes
[Netavisen - link 28.01.10] avisen.dk
Karen Larsen har søgt om fleksjob eller førtidspension efter en alvorlig bilulykke. Men kommunen siger nej, fordi den kommunale lægekonsulent - stik imod en række speciallægers vurdering - stempler hende som psykisk syg.

Klimaaktivister forbereder kampagne
[Netavisen - link 28.01.10] Arbejderen
Vi er ikke kriminelle. Sådan lyder budskabet fra en gruppe aktivister, som lancerer en ny kampagne for demokratiske frihedsrettigheder. Kampagnen vil den have et særligt fokus på retsagerne med de anholdte klimaaktivister, som begynder i marts måned.

Haarder og Løkke er i åben strid om skoletest
[Netavisen - link 28.01.10] Politiken
Statsminister Lars Løkke Rasmussen har udpeget folkeskolen til et af de vigtigste indsatsområder for regeringen, men i stedet for at sætte en ny offensiv dagsorden strides Løkke nu med undervisningsminister Bertel Haarder om de nationale test.

Danske børn skal til flest test
[Netavisen - link 28.01.10] Modkraft
Danmark tester skolebørn ti gange så meget som andre EU-lande. Det stresser lærere og elever, mener lærerne, mens konservative synes, at resten af EU tester for lidt.

Lærerne dumper Løkkes idé om skoletest
[Netavisen - link 27.01.10] Berlingske Tidende
Lærerforeningen afviser statsministerens forslag om, at alle skolers testresultater af elever skal udstilles offentligt. Ren ideologi, siger formanden

Kommunerne er på spanden
[Netavisen - link 26.01.10] avisen.dk
Hver tredje kommune har nu så store økonomiske problemer, at budgettet for 2010 mål åbnes igen for at finde store besparelser. Mange års skattestop, en stram økonomisk styring fra regeringens side og en meget dyr kommunalreform ødelægger økonomien i mange kommuner.

Ny spin-lækagesag rammer forsvarsministeren
[Netavisen - link 26.01.10] DR
Det ud til, at en af forsvarsminister Søren Gades medarbejdere lække­de fortrolige oplysninger om, at jæger­korpset skulle udsendes til Irak i april 2007.Samtidig fik andre skylden.

København: Sygehusene får regning for ambulancer
[Netavisen - link 26.01.10] Politiken
Den udskældte ambulancekørsel i hovedstaden bliver dyrere end den gamle ordning.

Fynsk våbenproducent i voldsom vækst
[Netavisen - link 26.01.10] business.dk
De 49 ansatte hos våbenproducenten Falck Defence Systems får snart flere kolleger. Ordrebøgerne er fulde for de kommende år, og der skal hyres flere folk.

Stramning for at få permanent opholdstilladelse
[Netavisen - link 26.01.10] DR
Regeringen og dansk Folkeparti vil gøre det sværere for udlændinge at få permanent opholdstilladelse i danmark.

Saab sælges til hollandske Spyker
[Netavisen - link 25.01.10] business.dk
Alle troede, at det svenske national-klenodie var på vej i graven, men nu ser det ud som om, at en løsning er fundet

Enhedslisten støtter nu NATO militær-aktion
[Netavisen - link 25.01.10] Modkraft
Historisk opbakning fra Enhedslisten til ny NATO-aktion mod somaliske sørøvere. Det er en politisk bommert, mener det tyske venstrefløjsparti Die Linke.

Vilde PET-påstande mod det trotskistiske SAP
[Netavisen - link 25.01.10] Modkraft
Politiets efterretningstjeneste har placeret sin røv i klaskehøjde med påstanden om at Socialistisk Arbejderparti (nu med i Enhedslisten) planlagde befrielsesaktion af Blekingegade-gruppen. Det mener tidligere sekretær i partiet, Søren Søndergaard. Alle med det mindste kendskab til venstrefløjen i Danmark i de sidste 40 år vil vide, det er absurde påstande.

Danske Bank dropper investeringer i israelsk besættelse
[Netavisen - link 25.01.10] business.dk
Israels ambassadør i Danmark mener Danske Bank fører mellemøstpolitik med uforholdsmæssig stor fokus på Israel ved at droppe investeringer i to selskaber, der arbejder i bosættelser.

Risiko for dobbelt bombe under dansk boligøkonomi
[Netavisen - link 25.01.10] Børsen
"Det kan blive så kostbart, at guderne må forbarme sig og skatteyderne forbløder. Samfundet har ikke råd til at betale den enorme regning, der kan opstå, hverken for boligejerne, landbruget eller andre ejendomsinvestorer."

Svensk fagbevægelse kæmper for højere dagpenge
[Netavisen - link 25.01.10] Fagligt Ansvar
De tre svenske centralorganisationer i fælles kampagne for højere dagpenge

Strejke på Carlsberg afblæst
[Netavisen - link 25.01.10] DR
Der produceres igen øl og vand på Carlsberg. Efter strejken i fredags er bryggeriarbejderne gået i arbejde igen og regner med at have garanti mod lønnedgang.

Hver femte dansker ved for lidt til at kunne blive dansker
[Netavisen - link 25.01.10] Ugebrevet A4
Prøven for at kunne blive statsborger i Danmark er så svær, at hver femte dansker ikke kan klare den. Det viser en ny test udført for Ugebrevet A4. I testen er et repræsentativt udsnit af danskere blevet stillet de samme 40 spørgsmål, som ansøgerne til statsborgerskab fik ved den seneste såkaldte indfødsrets-prøve i december.

DF-vælgere klarer sig dårligst i indfødsretsprøven
[Netavisen - link 25.01.10] Ugebrevet A4
Indfødsretsprøven er afslørende for dens allerstørste tilhængere: vælgerne fra Dansk Folkeparti. 31 procent af partiets vælgere dumper i prøven mod 20 procent blandt alle danskere. Dermed er partiets vælgere dem, som klarer sig suverænt dårligst sammenlignet med andre partiers vælgere

Regeringen: Privatisering over hele linien
[Netavisen - link 24.01.10] DR
Regeringspartierne vil udbygge privatisering af det offentlige sygehusvæsen, den offentlige undervisning og plejen af børn og ældre. En linie for udsultning af den offentlige solidariske velfærdsservice og vejen frem mod at det er pengepugen der afgør servicen.

Privathospitaler scorer på besparelser
[Netavisen - link 24.01.10] Information
Privathospitalerne kommer til at skumme fløden af de markante besparelser på de offentlige sygehuse. Patienter vil i stor stil vælge at blive behandlet på privathospitaler på det offentliges regning, forudser direktøren hos Dansk Sundhedsinstitut (DSI), Jes Søgaard. En skrue uden ende og en underminering af det offentlige sygehusvæsen.

Ministerforslag udsulter offentlige universiteter
[Netavisen - link 24.01.10] Information
Videnskabsministeren vil indføre private universiteter, der har bedre rammer end de offentlige. Det vil skævvride det danske universitetssystem, mener erhvervslivet, som afviser udspillet
Se også
Farvel til forskningsfrihed og gratis uddannelse
[Netavisen - link 24.01.10] Information
Videnskabsministeren er klar med et bud på, hvordan private universiteter skal indføres i Danmark. Det betyder farvel til gratis uddannelse og forskningsfrihed, lyder kritikken fra rektorer, studerende og politiske modstandere, der frygter udsultning af de offentlige universiteter

Studerende kræver forslag om privatuniversiteter væk
[Netavisen - link 23.01.10] Arbejderen
De studerende kan i fremtiden blive opkrævet brugerbetaling. Det bekræfter Helge Sander. De studerende kræver, at ministeren trækker sit forslag tilbage

Slavelignende lønforhold hos Danish Crown i Tyskland
[Netavisen - link 23.01.10] Politiken
Danish Crown i Oldenburg i Nordtyskland rbetaler via stråmænd arbejdere fra Østeuropa rene sultelønninger.

________________________________

Arkiv - Tidligere ugers nyhedslinks

Arkiv - Kommunistisk Politik (pdf)

Tilbage til Nyheder