Kostråd nr. 1: Mad uden giftstoffer


Der er kommet nye officielle kostråd. Fødevareindustrien og landbruget sad med ved bordet, da de blev udarbejdet.


Af Kommunistisk Politik




For få dage siden blev de nye officielle kostråd lanceret af fødevareminister Karen Hækkerup (S) med bl.a råd om mindre salt og kød.

Det er ikke kun Fødevarestyrelsen og DTUs Fødevareinstitut,  der står bag udarbejdelsen. Også fødevareindustrien og landbrug har siddet med ved bordet, da kostrådene blev udarbejdet, hvilket de i høj grad bærer præg af.

Et af de nye kostråd er, at vi skal spare på saltet. Det er noget,  som bl.a. Hjerteforeningen længe har sagt. Problemet er bare, at langt det meste af det salt, vi indtager,  ikke er det salt, vi selv har drysset i maden.

Hovedparten af saltet i vores kost stammer fra fødevareindustriens forarbejdning af fødevarer. De indeholder mængder af både sukker og salt for at få det til at smage af noget.

Men kostrådene følges ikke op med tilsvarende krav til fødevareindustrien, der står for langt det meste af vores kost i dag. Næsten alle vores fødevarer i butikkerne er forarbejdede.


Mad uden kemi og giftstoffer

Et enkelt og meget effektivt kostråd vil være: Undgå at spise giftstoffer.

Men det ord må man ikke officielt længere sige højt. Man må ikke tale om gift i maden. Ikke engang om decideret giftige kemikalier fra landbruget.

En af de første ting, den nye fødevareminister Karen  Hækkerup (S) gjorde,  var at fjerne ordet ’Sprøjtegift’ fra fødevareministeriets ordbog og materialer efter pres fra landbrug og industri.

Nu kaldes sprøjtegift neutralt for ’sprøjtemidler’.

Selvom der er tale om f.eks stråforkortere, der er skadelige for både mennesker og miljø, og om kemikalier påført grønt og frugt, ikke mindst æbler, så de ser skinnede blanke ud i månedsvis.

Skjuler informationer

Forud for kostrådene lancerede Fødevareministeriet en kampagne: "Mad Med Mindre Kemi".

Den skulle skabe overblik og vejlede os forbrugere til, hvordan vi kan undgå kemi i maden.

Samtidig har fødevareministeriet besluttet sig for ikke længere at informere danske forbrugere om, hvilke fødevarer, der indeholder flest pesticider og anden kemi. Ifølge fødevareministeriet er disse tal  udeladt for ikke at forvirre forbrugerne.

DTU (Danmarks Tekniske Universitet) beregner sammen med fødevarestyrelsen indholdet af kemiske stoffer i frugt og grønt. De er blevet offentliggjort med jævne mellemrum på en liste, hvoraf det tydeligt fremgik, i hvilke fødevarer der var mest kemi, og i hvilke der var mindst.

Denne beregningsmetode er nu sat ud af spillet, og fødevareministeriet har besluttet,  at der fremover skal udregnes et gennemsnit uden skelen til, om det er danske afgrøder eller importerede udenlandske.

Kampagnens hovedformål er at sløre og beskytte landbruges og fødevareindustriens ødelæggelse af folkesundheden - hos både børn, voksne og ufødte.

Kemi i mad er farlig for mennesker.

Men det kostråd har fødevareindustriens minister valgt at gøre det sværest muligt at følge. Kostrådene er en del af statens KRAM-politik (Kost, Rygning, Alkohol og Motion) og lanceres endnu engang med den vinkel, at man selv  individuelt er ansvarlig for livsstilssygdomme, hvis man ikke følger rådene.


Se de officielle kostråd hos fødevareministeriet her

Se mere om kostråd og gift i maden i nyhedsbrev fra Mad for livet her


Netavisen 21. september 2013