Bradley Manning: Amerikansk helt for militærdomstol

 

 

Der var store protester uden for Fort Meade, Maryland, hvor en militærdomstol fra i dag mandag gennemfører en lukket proces mod Wikileak-soldaten Bradley Manning.

Manning udleverede omkring 700.000 hemmeligtstemplede diplomatiske og militære dokumenter, som blev offentliggjort efterfølgende på wikileaks. Han blev anholdt af det amerikanske militær i 2010 og har siddet i isolation det meste af tiden siden.

Wikileak-stifteren Julian Assange søges fortsat i dag udleveret og ’retsforfulgt’ i USA og har søgt asyl på den ecuadorianske ambassade i London.

Militærdomstolen mod Manning skal sikre, at offentligheden ikke får sagsindholdet belyst og at juraen ikke kan gås efter i sømmene. I andre land og til andre tider kaldes det en skueproces.

Livstidsdommen er afsagt på forhånd. Der skal statueres et brutalt eksempel, så Manning ikke danner skole som nationaltelt.

For det er hvad han er. Manning afslørede grove krigsforbrydelser i Irak og Afghanistan. Wikileaks-afsløringerne gav samtidig et enestående indblik i amerikansk og vestligt diplomati og bidrog til at afsløre den omfattende falske officielle propaganda, som drønes ud gennem medierne.

Blandt demonstranter og talere ved Fort Meade var den måske berømteste af alle whistleblowere – den 82-årige Daniel Ellsberg, der under Vietnamkrigen lækkede de såkaldte Pentagon-papirer, der dokumenterede den forbryderiske amerikanske krigsførelse i Vietnam.

 

Se billeder fra demonstrationen her

Protesters rally to support Wikileaks supporter Bradley Manning
Baltimore Sun (eng)


Se også

Manning riskerar livstid för läckor till Wikileaks
Dagens Nyhetet (sv)

og

Bradley Mannings usædvanlige mod
Kommunistisk Politik 4. marts 2013


 

Netavisen 3. juni 2013