Se flere artikler på
kpnet.dk

 

 

I dag bliver Stalingrad igen til Stalingrad

Hvornår kommer turen til Leningrad?

Af Kommunistisk Politik


Det afgørende vendepunkt i 2. verdenskrig kom med slaget om Stalingrad. Fra den tyske general Paulus overgav sig den 2. februar 1943 efter mere end et halvt års kamp om byen, begyndte det store tyske tilbagetog, der endte med Nazitysklands fald godt to år senere.

Hen imod 2 millioner mennesker døde under slaget om Stalingrad, hvor den tyske besættelsesmagt som  under kampen om  Sovjetunionen i øvrigt ikke viste nogen nåde over for civilbefolkningen.

For Hitlertyskland var russere og slaver ’undermennesker’, og overfaldet på Sovjetunionen den 22. juni 1941 var en erobringskrig om olie og Lebensraum. Men det var også en udryddelseskrig mod kommunister. Hitler ville særligt forhindre skabelsen af en kommunistisk intelligentsia. Den skulle udslettes, understregede han overfor sine topgeneraler ved krigens begyndelse.

Efterretningen om det tyske nederlag ved Stalingrad betød en enorm opmuntring for kampen mod nazismen og nazikoalitionen overalt i verden. Ikke mindst i de nazistisk besatte lande i Europa. De nationale modstandsbevægelser oplevede et betydeligt opsving, da myten om den tyske hærs uovervindelighed led et afgørende knæk.

I 1925 blev byen opkaldt efter Josef Stalin, som blev Sovjetunionens leder efter Lenins død, og som stod i spidsen for forsvarskrigen mod Hitlertysklands angreb. For det krigsførende Tyskland ville det være en triumf at indtage byen, der bar den sovjetiske leders navn. Det lykkedes aldrig, ligesom det aldrig lykkedes at indtage Leningrad.

’Stalingrad’ blev synonym med den antifascistiske kamp og sejren over fascismen.

Men i 1961 omdøbte Nikita Hrustjov og hans revisionistiske klike, der kuppede sig til magten i Sovjetunionens og dets kommunistiske parti ved Stalins død i 1953, byen til Volgograd.

Det skete henover hovedet på alt og alle – også på byens indbyggere, som var fulde af stolthed over dens heroiske kamp. Lige siden har man forsøgt at få ’Stalingrad’ tilbage.

I forbindelse med 70-året for sejren er det besluttet at byen igen skal hedde Stalingrad – den ene dag  og fremover i forbindelse med vigtige mindedage for kampen mod nazityskland. I alt seks dage om året. De øvrige fortsætter den som Volgograd.

Det er bedre end ingenting. Og det er i al fald en begyndelse, selvom den har været årtier undervejs.

Hvornår bliver det så Leningrads tur?




I forbindelse med fejringen af sejren ved Stalingrad kører busser med Stalins portræt rundt i 40 russiske byer
Men det er ikke første gang Stalin-busserne rykker ud


Se også

Stalin: 5. marts 1953 - 2003
Kommunistisk Politik 5, 2003

Forspillet til den 22. juni 1941
Netavisen 22. juni 2001

Sovjetunionen og kampen mod Hitlertyskland
Netavisen 7. maj 2005

Læs serien

60-året for Nazi-Tysklands undergang: 8. maj 1945 - Del 1
Netavisen 7. maj 2005

60-året for Nazi-Tysklands undergang: 8. maj 1945 - Del 2
Netavisen 9. maj 2005

60-året for Nazi-Tysklands undergang: 8. maj 1945 - Del 3
Netavisen 9. maj 2005

Netavisen 2. februar 2013