EFS: Lønsænkninger er det vigtigste mål for EU’s nedskæringspolitik



Lønsænkninger er det primære mål i nedskæringspolitikken, men det har ikke løst problemet med ”konkurrenceevnen”, siger den Europæiske Faglige Sammenslutning. Den Internationale Valutafond vil sænke de spanske lønninger med 10 pct. EU-kommissær Olli Rehn støtter

Af Brink,
EU-fagligt Netværk



Spanske arbejdere fra UGT i nedskæringsprotest


EFS advarer mod de dramatiske konsekvenser, som nedskæringspolitikken har på lønningerne i Europa. Advarslen kommer efter en ny opgørelse fra den faglige tænketank, ETUI, som illustrerer lønudviklingen i EU fra 2000 til 2012.

ETUI studie er sammenfattet på et kort, som viser lønudviklingen i de enkelte EU-lande både før og efter krisens udbrud.

I flertallet af EU-landene er reallønnen faldet, de mest dramatiske reallønsfald er sket i de lande, som lægger ryg til Trojkaens låneprogrammer, viser studiet.
ETUI peger på, at faldet i minimumstimelønnen især rammer de mest sårbare grupper i arbejdsstyrken. Igen gælder det især for arbejderne i de lande, som er afhængige af finansielle hjælpeprogrammer.

Lønningernes faldende andel af bruttonationalproduktet i et flertal af EU-landene indikerer, at der sker en omfordeling fra løn til kapital, konkluderer ETUI.

Se


  ETUI's kort over lønudviklingen i Europa


Lønsænkninger er målet


- Tallene beviser, at lønningerne er det vigtigste mål for nedskæringspolitikken i hele Europa. Lønningerne er klart blevet det vigtigste instrument eller reguleringsmekanisme i en politik for intern devaluering, siger EFS’s generalsekretær Bernadette Ségol.

- Men den trend har ikke løst ”konkurrenceevne-problemet,” og slet ikke i de lande som er udsat for finansielle hjælpeprogrammer. Tværtimod har det forværret problemerne og ramt de mest sårbare. Det er uacceptabelt og det risikerer yderligere at undergrave borgernes allerede svækkede støtte til det europæiske projekt, siger hun.

Valutafonden vil have spanske lønninger ned med 10 procent

I en rapport fra sidste uge omfordrert IMF de spanske fagforeninger og arbejdsgivere til at finde en ”fælles løsning” på krisen, som har kastet over hver fjerde spanier ud i arbejdsløshed.

Valutafondens medicin er den samme, som den sammen med EU i den såkaldte Trojka har pålagt de sydeuropæiske lande, der modtager lån fra EU og valutafonden, nemlig intern devaluering gennem lønnedgang og nedskæringer af offentlige budgetter.

IMF opfordrer den spanske regering til at fortsætte med reformer, der kan sikre yderligere ”intern fleksibilitet” for virksomhederne og styrke mulighederne for jobs til de arbejdsløse. Fonden foreslår yderligere skattelettelser til virksomheder som ansætter unge og ufaglærte.


Social pagt?


IMF opfordrer den spanske fagbevbefægelse og arbejdsgiverne til at enes om en social pagt som med et hug skal skære 10 procent af lønningerne i landet. Den opfordring kommer samtidig med, at det er blevet klart, at den spanske realløn allerede er faldet med 7,1 procent siden 2010.

Valutafondens økonomer har regnet på, hvordan en 10 procent lønnedgang over to år, vil kunne stimulere den spanske økonomi.

Valutafonden forestiller sig, at en aftale om lønnedgang kan indgås mellem arbejdsgivere, som er villige til at ansætte flere og de fagforeninger, som er klar til at skrive under på en drastisk lønnedgang. Den idé er måske ikke helt umulig, da den spanske fagbevægelse er splittet op i flere konkurrerende organisationer. 


EU-Kommissær støtter lønhug til spanierne

Selvom de spanske lønninger allerede er presset ned med et reallønsfald på mere end syv procent siden 2010, så er det ikke nok, hverken for valutafonden eller for EU-kommissionen.

EU kommissær Olli Rehn var hurtigt ude på sin blog og tale varmt for forslaget. Han mener, at en intern devaluering er vejen frem for Spanien og henviser til Letland og Irland som gode eksempler på lande, som har skåret i lønninger og velfærd med succes.

Både IMF og kommissæren er dog godt klar over, at det kan blive mere end vanskeligt at få en generel aftale i stand med landets fagforeninger og arbejdsgiverorganisationer om at sænke lønnen dramatisk.

Olli Rehn mener, at det dog er et forsøg værd, ”af hensyn til de arbejdsløse unge”.


Fagforeninger afviser

De største spanske fagforeninger har afvist valutafondens og EU-kommisærens forslag.
- Siden krisen begyndte, har vi allerede været igennem en intern devaluering med usikre jobs og lønfald. Det har ikke kun vist sig at være virkningsløst som middel mod krisen. Det har også forværret den, siger Fernando Lezcano fra CCOO.

UGT’s talsmand, Toni Ferrer men det er en ”vanvittig” idé.
- Den neoliberale politik, som er påtvunget Spanien har fejlet. Det viser de arbejdsmarkedsreformer, som den konservative regering fik vedtaget sidste år. I stedet for at skabe job har de fået arbejdsløsheden til at vokse med 600.000, siger han til El Pais.

I stedet for at skabe nye jobs, så betyder lønnedgang blot, at virksomhedernes fortjeneste vokser, påpeger han. Sidste år steg de spanske virksomhedernes overskud med godt to procent, mens lønnen faldt med mere end fem procent.


Netavisen 10. august 2013