Stalin vender tilbage

I Rusland er den sociale kamp særdeles skærpet 10 år efter det revisionistiske Sovjetunionens sammenbrud - og efter 10 års tordnende fallit for det råkapitalistiske system, som fulgte efter. I Beslane i Nordossetien er det kommet til udtryk i at en Stalin-buste er blevet opstillet i bymidten.
Den ny Stalinstatue er blevet rejst efter krav fra byens borgere og med støtte fra bystyret. Den står ved indgangen til Stalin-gaden, en af byens hovedstrøg, som igen fik sit gamle navn tilbage ved samme lejlighed.

For mere end 40 år siden blev byens Stalin-monument - som i så mange andre russiske byer - ødelagt under Nikita Hrustjov og hans følgesvende, som fordømte den såkaldte 'Stalin-kult', samtidig med at de satte Sovjetunionen ind på et spor, som førte til kapitalismens fuldstændige genoprettelse.
Dengang blev Stalin-busten i Beslane forsvaret af en gruppe ungkommunister, der slog en ring omkring monumentet - men de blev gennembanket af politi og sat i fængsel for aktionen, nogle af dem i adskillige år.
Den daværende revisionistiske regering i Ossetien, som var indsat af Hrustjov, fjernede også Stalins navn fra gaden - men det blev aldrig accepteret af borgerne.
Forskellige navne og skiltninger blev opstillet - men som nogle af byens nuværende kommunister bemærker: 'Nærmest som ved magi dukkede altid nye navne og billeder af Stalin op i gaden'. Det var først og fremmest bønder fra kollektivbrugene, som forsvarede Stalin - mens arbejderne for en periode lod sig narre af den antistalinistiske kampagne, som de revisionistiske regimer fra Hrustjov og frem gennemførte.

Kommunisterne i Beslane bemærker:
- Alle disse kontrarevolutionære handlinger er nu stoppet og folk begynder at indse, hvad de havde dengang, og hvad de har nu. Langs vejene har kulminearbejdere og andre opsat billeder af Stalin, brænder fakler for Stalin og mange andre lignende symbolske manifestationer.
- I dag forsøger folk i hele verden desperat at vikle sig ud af de farer, som truer menneskeheden, og finde veje til at opbygge socialismen. Stalin bliver mere og mere ikke bare et symbol på fortidens sejre, men også en lyskaster for fremtiden. Det er helt sikkert, at der vil blive bygget monumenter til Stalin over hele det tidligere Sovjetunionen, og også i andre lande. I mellemtiden vil der blive opstilet mindre Stalin-buster og skulpturer forskellige steder som her i Beslane, Nordossetien, Rusland.

I de vestlige medier fremstilles denne nye 'Stalindyrkelse' som noget meget betænkeligt, som en sentimental længsel efter fortiden eller som en nærmest fascistoid forventning om en ny 'førerskikkelse'.
Det rammer helt ved siden af. Det socialistiske samfund, som eksisterede i Sovjetunionen under Lenin og Stalin, har været udslettet i årtier - og de fleste spor efter det er udslettet. Den levende erindring om det findes kun i den ældste og allerældste generation.
Den demonstrative hæder til Stalin er derfor et symbolsk udtryk for opgøret i de nye generationer med perioden efter Stalin - fra Hrustjov over Bresjnev til Jeltsin og Putin - der genrejste kapitalismen i Rusland. Den er et udtryk for forberedelsen af en ny socialistisk revolution, som vil sætte kapitalisterne, de multinationale selskaber og de korrupte borgerlige, reformistiske og revisionistiske politikere på porten. Ikke for at vende tilbage til tingenes tilstand for et halvt århundrede siden, men for på basis af Lenins og Stalins levende principper at opbygge et moderne socialistisk samfund i det 21. århundrede.

Efter North Star Compass, februar 2002

Netavisen 23. februar 2002