Fagforeningsforfølgelse: Formanden for Tyrkiets transportarbejdere Sabri Topcu arresteret

Sabri Topcu, formand for Transportarbejdernes Fagforening i Tyrkiet (TUMTIS) blev sent om natten den 9. september slæbt ud af sit hus i lænker af tyrkisk politi og ført til hovedpolitistationen i Istanbul. Sammen med ham er fire andre transportarbejdere arresteret. De holdes uden kontakt med omverdenen. Der er tale om brutal fagforeningshetz og forfølgelse af en kæmpende fagforening.

Det er frygten for den voksende organisering og kampvilje blandt de tyrkiske arbejdere under den dybe økonomiske krise, hvor regeringen følger IMFs økonomiske recept for kriseovervindelse med enorme sociale omkostninger til følg, der har fået politiet til at indlede en klapjagt på fagligt aktive og kæmpende fagforeninger.

TUMTIS indtager en fremtrædende plads netop blandt de kæmpende tyrkiske fagforeninger - og formanden Sabri Topcu er velkendt i den internationale fagbevægelse som talsmand for udviklingen af fagforeninger på et klasekampsgrundlag. Han åbnede f.eks. Den 2. internationale konference for Faglig solidaritet mod kapitalen i Annecy i Frankrig i slutningen af september sidste år, der samlede repræsentanter for kæmpende fagforeninger fra en lang række lande, med en stærk appel til udviklingen af en ny kæmpende fagforeningsstrømning på internationalt plan. (Se Sabri Topcus tale i Annecy her).

En konkret anledning til hans arrestation er den kamp, som arbejderne i Aktif Transport, et Istanbul-baseret transportfirma, har ført gennem et stykke tid for retten til faglig organisering med marcher og demonstrationer. Topcus arrestation er et forsøg på at skræmme ikke bare Aktif-arbejderne, men alle fagligt aktive Også fire TUMTIS-medlemmer fra 'Aktif Transport' er blevet arresteret, og holdes uden kommunikation med omverdenen.
Da nyheden om Topcus arrestation blev kendt forlod medlemmer af TUMTIS over hele landet deres arbejde mandag.

Sabri Topcu er også et ledende medlem af Tyrkiets Arbejderparti EMEP, og medlem af dets eksekutivkomité. I forbindelse med arrestationen og forfølgelse siger EMEP bl.a. i en pressemeddelelse:

'Efter at nogle arbejdere fra 'Aktif Transport', også medlemmer af TUMTIS, er sat i husarrest angribes fagforeningen og fagforeningsledelsen direkte. Dette viser klart de kræfter, der står bag arrestationen. Direktøren for Aktif Transport, som har besvaret kampen for retten til faglig organisering med fyringer, har angrebet arbejderne med støtte fra politiet for at bryde deres modstand.
For nogle dage siden blev TUMTIS' organisationssekretær Sukru Gunsili udsat for trusler, og det blev da udtrykt, at fagforeningsfolk og arbejdere vil blive underkastet en behandling, som er passende for 'organiseret kriminalitet'

Hvordan det står til med den faglige organisationsret i vort land er sørgelig klar. Statens uniformerede vogtere optræder alene som kapitalens og arbejdsgivernes repræsentant og er i stand til at lægge en formand for en fagforening i håndjern og fjerne ham fra hans hjem med en såkaldt 'klage' (politianmeldelse fra Aktif Transports direktør) som påskud. Og dette kaldes lov og ret - dette kaldes demokrati! Det aggressive og undertrykkende kapitalistiske regime anvender igen sine sædvanlige metoder for at undertrykke den faglige kamp og kampen for faglige rettigheder.

De som vil give bosserne og kapitalen det nødvendige svar på disse fornyede angreb vil igen være arbejderklassen og de arbejdende, som er gået til kamp for fagbevægelsens og de arbejdendes ret i vort land, begyndende med Aktif-arbejderne. 'Menneskejagten' fortsatte i gaderne på den internationale fredsdag 1. september (hvor tusinder af demonstrerende kurdere blev angrebet og hundreder arresteret) og har nu vendt sig mod de kæmpende fagforeningsfolk. I morgen vil den blive vendt mod andre militante kræfter i vort land.
Repræsentanterne for dette korrupte system, som er ved at bryde sammen, er ikke i stand til andet.

Vi appellerer til de militante fagligt aktive og alle fagbevægelsens og demokratiets kræfter om at indtage en fast holdning over for disse mørke kræfter og forehavender og opfordrer samtidig til forøget solidaritet med Aktif Transport-arbejdernes kamp for faglig organisering og overenskomster.

SABRI TOPKU MÅ LØSLADES ØJEBLIKKELIGT!
DER MÅ INDLEDES EN UNDERSØGELSE MOD DE POLITIFOLK SOM VILKÅRLIGT HAR ARRESTERET SABRI TOPKU OG MOD DE ANSVARLIGE HERFOR!'

Sabri Topku og de fire transportarbejdere tilbageholdes foreløbigt i tre dage. De anklages for 'organiseret kriminalitet' (:gangstervirksomhed), og har derfor (efter tyrkisk lov) ikke ret til at tale med en sagfører.

EMEP opfordrer til internationale protester og at der sendes protestfaxer til nedenstående tyrkiske myndigheder - og beder om selv at modtage kopier af sådanne fax:

EMEP The Party of Labour
Tel: +90 212 588 43 32-38 Fax: 588 43 41 E-mail: info@emep.org

Send protester til:

President for Turkey (Mr. Bulent Ecevit): 00 90 312 417 04 86

Prime Minister for Turkey (Mr Ahmet Necdet Sezer): 00 90 312 468 50 12

Interior Ministry for Turkey (Mr. Rustu Kazim Yucelen): 00 90 312 418 17 95

Justice Ministry for Turkey (Mr. Hikmet Sami Turk): 00 90 312 417 30 54

Istanbul Police Headquarters: 00 90 212 532 39 39

Governorship of Istanbul: 00 90 212 512 20 86


Netavisen 11. September 2001