Socialdemokratiet tabte - og vandt

Af ML-Gruppen Revolusjon

Arbejderpartiet har fået sit største valgnederlag nogensinde, og er nu lige så stort som Højre. Et par hundred tusinde vælgere har vendt ryggen til Jagland og Stoltenbergs højrepolitik. Stemmetabet på godt ti procent indvarsle,r at en epoke er slut i norsk politik. Højresocialdemokratiet har definitivt mistet den dominerende førerposition det har haft i hele efterkrigstiden.

Den forventede højrebølge blev ikke den brodsø, som det først så ud til. SV har opfanget store dele af vælgerprotesten imod raseringen af velfærden, og er i færd med at fremstå som det egentlige socialdemokrati i Norge. Men SVs venstrekritik av DnA stikker ikke dybere end at Kristin Halvorsen og Co. er villige til å sælge hvad det skal være, hvis det giver udsigter til taburetter i en ny Stoltenberg-regering. Mindst en av SVs "nye og friske" stortingsrepræsentanter er erklæret NATO-tilhænger, og set på den måde skulle udgangspunktet være det allerbedste.

Imidlertid vil Højre, KrF og FrP sandsynligvis sætte en bom for en ny socialdemokratisk regering med ministre fra SV og Centerpartiet. I ugerne som kommer vil folket blive plaget til døde af regeringsforhandlinger med køb og salg af programerklæringer, før nye administratorer af den norske kapitalisme indtager regeringsposterne.
Hvad vi kan tage for givet er at angrebene på velfærd og tilkæmpede rettigheder vil fortsætte ligegyldigt, hvad det bliver til.

For Rød Valgalliance blev valget nærmest en katastrofe. I Hordaland så det en stund lovende ud for Torstein Dahle, men det holdt altså ikke. I Oslo kom det til et stemmetab i forhold til forrige valg, på trods af en farveklat som Aslak Sira Myhre.
Det elendige valgresultat forbavser ikke os. Vi har længe advaret imod udviklingen af RV i retning af et nyt mini-SV, og profileringen af RV som et trotskistisk-socialdemokratisk parti i stedet for som en revolutionær front av venstrekræfter. Forud for valget flirtede RV åbenlyst med SVs såkaldte venstreside. Det er logisk at folk som bliver stillet overfor valget mellem to tilnærmelsesvist ens SV-partier vælger det største, det med de bedste mandatchancer.

Valgresultatet har demonstreret at den borgerlige parlamentarismen er i større krise end nogensinde, med en valgdeltagelse som ikke har vært lavere siden 1927. Det har også vist, at arbejdsfolk i Norge hårdt savner et slagkraftigt rødt alternativ, som evner at udnytte den borgerlig-socialdemokratiske systemkrise til at sætte spørgsmålet om et nyt samfundssystem på dagsordenen.

ML-Gruppen Revolusjons hjemmeside

11. september 2001