Fred på Balkan vil opnås af folkene dér!

Af EMEP, det tyrkiske Arbejdets Parti

Sammenstødene i Makedonien og på Balkan fremprovokeres af de imperialistiske kræfter. Tilbagetrækningen af Tyrkiets tropper fra KFOR kan være et første skridt i Tyrkiets bidrag til fred i området.

Det bliver dagligt stadig mere indlysende, at NATOs og USAs intervention på Balkan, som gennemføres under påskud af at 'bringe fred og demokrati til østeuropa', ikke bidrager til andet end at skabe krig, konflikter, masseemigration og fattigdom til regionen.
Den grundlæggende årsag til den nuværende uro, forstyrrelser og etniske konflikter i området er den kendsgerning, at USA, der har opdelt Jugoslavien i små stykker, derefter har udstationeret militærstyrker i 'nye lande' under påskud af at 'beskytte freden og demokratiet', i samarbejde med Tyskland, og ved at udnytte sin ledende position i NATO.

USA, der lægger stor vægt på at have stærkere kort på hånden i østeuropa over for Rusland, Tyskland og Frankrig med henblik på at opretholde sit verdensherredømme, har ikke et eneste påskud for sin 'legitime' tilstedeværelse i regionen uden en fortsat tilstand af tumult og krig.
Derfor styrker USA sin militære tilstedeværelse ved at opretholde en 'krigsstyrke' i området skjult bag navnet 'fredsstyrke' og ved at drage fordel af områdets talrige problemer og dets etniske og religiøse delinger.

Det scenario, som udspilles i Makedonien, rummer mulighed for, udover direkte at berøre Bulgarien og Grækenland, at inddrage Tyrkiet i denne regionale konflikt. Den nuværende tyrkiske militære tilstedeværelse i Kosova er også en faktor, som kan trække Tyrkiet ind i regionens problemer.
Det er ikke i Tyrkiets interesser at spille en rolle i området ved at 'udfordre historien' og vælge side i konflikterne på Balkan. Tværtimod er det i Tyrkiets interesse, at der sker en tilbagetrækning af de imperialistiske styrker fra regionen, begyndende med USA og NATO, med henblik på at etablere fred i området, og derpå at landene og folkene i regionen kan løse problemerne indbyrdes i overenstemmelse med principperne om godt naboskab og fred.

Tilbagetrækningen af Tyrkiets tropper fra KFOR kan være et første skridt i retning af Tyrkiet bidrager til fred i området.
Tilbagetrækningen af NATO-styrkerne og de amerikanske tropper fra Balkan er en nødvendig forudsætning for etbalering af fred i regionen. For spørgsmålet om fred her kan kun løses af folkene og nationerne i regionen selv, som aldrig vil opnå noget som helst ved at slås indbyrdes.

EMEP - Den internationale afdeling 24.3
Netavisen 29. marts 2001