Nu må arbejderne stå frem og sætte den europæiske dagsorden

Udtalelse ved EU-topmødet
Arbejderpartiet Kommunisterne

Den kapitalistiske verdenskrise har ramt det europæiske kontinent med stor styrke og sendt titusinder af arbejdere ud i massearbejdsløshedens sump. Samtidig har Den europæiske Union og unionsregeringerne fortsat gennemførelsen af deres neoliberale program med privatisering og rasering af den offentlige sektor og nedskæringer af de sociale budgetter - såsom udgifter til pensioner og arbejdsløshedsunderstøttelser.
Billedet er det samme i alle EU-lande, uanset om det er en åbent borgerlig eller en socialdemokratisk eller såkaldt Labour-regering, der er ved magten: De kender kun én vej ud af krisen - at vælte dens byrder over på arbejderklassen og den brede befolkning for at sikre monopolerne og kapitalen deres profitter og gennem oprustning og krig.
Det er ikke bare på verdensplan, at kløften mellem rige og fattige bliver større og større. Den samme proces foregår i Europa, i alle lande i den europæiske union. Den sociale fremgang, som Unionen har lovet, forbliver et fata morgana. De millioner af arbejdende, som i mange europæiske lande har rejst sig til kamp mod massefyringer, privatiseringer, ødelæggelse af pensionsordninger og understøttelser, fra Fiat-arbejderne i Italien til de offentligt ansatte i Frankrig og de engelske brandmænd, understreger dette.

Den globale dagsorden sættes af Bush-regeringen og USA-imperialismen, som har stillet oprustning og permanent krig i form af 'krig mod terror' og de konkrete krige i Afghanistan og Palæstina, mod Irak og mod andre, i centrum. Den rige verdens krig mod denne verdens fattige. Imperialistisk globalisering gennemtrumfet af bomber, raketter og invasionsstyrker.
Og den europæiske Union - som ikke er folkenes, men monopolernes 'Europa', følger med ad denne katastrofale vej. Den har uforbeholdent tilsluttet sig 'krigen mod terror', er i færd med at udvikle en slagkraftig Europahær med en udrykningsstyrke, der skal kunne operere globalt. En lang række EU-lande er direkte deltagere i krigen i Afghanistan, mens andre med Englands Toni Blair i spidsen forbereder sin deltagelse i en imperialistisk røverkrig mod Irak, der handler om olie og kontrol over Mellemøsten.
Samtlige lande har gennemført en såkaldt antiterrorlovgivning, som tager sigte på at stoppe og kvæle den politiske protest og arbejderklassens kampe og i særlig grad retter brodden mod revolutionære organisationer og bevægelser.
Regningen for krigspolitikken sendes til de arbejdende. Den betales med sociale nedskæringer, øget udbytning - og blod.

Den europæiske Union drømmer om at blive en superstat og en ny imperialistisk supermagt ved siden af USA. 'Europas Forenede Stater' kalder Giscard d'Estaing det allerede. En superstat med sin egen forfatning, fælles lovgivning, europoliti og eurohær, mønt, regering. Med en kerne af store og rige vesteuropæiske lande og en kødrand af fattige øst- og sydeuropæiske lande. Det forenede imperialistiske borgerskabs bagland for nye globale eventyr, der i det 21. århundrede skal genoplive det 19. og 20.s globale kolonieventyr.
Dette Europa fremhæves som et mønstereksempel på demokrati. Men folkene er aldrig blevet spurgt om det er denne Union de ønsker. Og i de særlige tilfælde, hvor en folkeafstemning er blevet afholdt, som ikke passer de herskende, bliver der dekreteret omafstemning, indtil resultatet passer … som det skete med Danmark om Maastricht-traktaten i 1993 og med Irland om Nice-.traktaten i 2002.
Af alle disse grunde befinder unionens toppolitikere sig afsondrede i deres fornemme mødelokaler, omgivet af enorme mængder politi, som er parat til at blive sat ind mod protester. I Danmark skød politiet 117 gange ind i en demonstration af unge den 18. maj 1993, hvor 13 demonstranter og forbipasserende blev såret af skud. Ved topmødet i Gøteborg sidste år gentog svensk politi metoderne.

Det er på tide, at arbejderne træder frem med deres eget program for fred, social fremgang og en socialistisk fremtid og siger fra overfor den herskende klasse. Arbejderprotesterne i mange lande lige nu er blot en begyndelse.

Lad de rige betale krisen! Stop privatiseringer og nyliberal rasering!
Ingen krig mod Irak! Stop terrorkrigen!
Nej til kapitalens Europa! Nej til superstat og supermagt EU!

6. december 2002

Arbejderpartiet Kommunisterne
APK

Netavisen 9. december 2002