Lusk, luskebuks og luskepeter

Ifølge min nudanske ordbog af ældre årgang betyder lusk, at der er noget ikke helt korrekt ved sagen, og en luskepeter er en lumsk og upålidelig person. Luskebuks er ikke medtaget, men jeg mener, at det falder sådan ca. midt imellem.
Der er mange af de ting, der er refereret i pressen de sidste 14. dage, der får mig til at tænke på lusk.

For det første og det værste er der USA-EU forhandlingerne om en udleveringsaftale, der kommer frem i lyset nu i anledning af den amerikanske justitsminister John Ashcrofts besøg. Forhandlingerne har stået på i hemmelighed i et halvt år og er endnu et led i rækken af fascistiske tiltag, der skal luskes igennem under overskriften 'krig mod terror'. Udleveringsaftalerne handler om udleveringer af alle slags personer, uanset statsborgerskab og beviser, samt udlevering af oplysninger. Alt sammen uden om de nu gældende retsregler og med dertil hørende nye vidtgående beføjelser til politi og efterretningsvæsen til overvågning og beslaglæggelser. For mig at se er det endnu et stort skridt på vejen til fjernelse af demokratiske rettigheder og muliggørelse af en fascistisk statsdannelse. (Se Statewatch)

For det andet og i mindre skala er der slagtningerne af databaser på Danmarks Statistik. Det handler både om at smide barnet ud med badevandet, men også om at skjule virkeligheden i dagens Danmark. Vi er et land, hvor valutaen står stærkt, hvor der kun er ringe arbejdsløshed, ingen sulter, miljøet er godt og kun få har problemer. Sådan skal verdensbilledet se ud, og hvis der er nogen statistikker, der kan vise noget andet, så er det bare ud med dem. Vi behøver ikke at vide noget om ozonlagets tilstand, jordforureningen, pesticider i drikkevandet, fordelingen af færdselsuheld over året, forbruget af alkohol eller børns levevilkår - men statistikker krævet af monopolkapitalen i EU skal der til gengæld være i bunkevis. Statistikker, og hvad de egentlig viser, har altid været et omdiskuteret emne. Det viser sig her helt klart, at statistikker med et indhold, der ikke passer den herskende klasse, simpelthen ikke skal findes. Et mangelfuldt og usandt billede af virkeligheden skal luskes igennem.

Til sidst vil jeg nævne journaliststrejken. Det er blevet sagt og gentaget alle vegne, at de højtlønnede journalister strejker mod indførelsen af ny løn. Der er en del lusk med i informationerne her. Journalisterne fik indført ny løn for alle nyansatte fra 1999, hvilket bl.a. betyder, at der er meget store lønforskelle i dag, dvs. få stjerner og mange vandbærere. Den overenskomst, der strejkes mod nu, indeholder en udgave af ny løn, de selv kalder: Ny løn light eller ekstrem. Hovedpunkterne heri er

- at mellem ½ og 2/3 af den samlede lønsum skal gå til ny løn.
- at alle forhandlinger om ny løn skal være individuelle, uden tillidsmands-medvirken.
- at DR enerådigt bestemmer ny løn-summens fordeling.
- at kompensationen for uvarslet natarbejde forringes.

Så vidt jeg kan se, bliver der stort set kun det personlige slagsmål med nærmeste leder tilbage som lønforhandlinger. Det er da en effektiv måde at demontere fagforeningerne på. Alle arbejdspladser, klubber og fagforeninger bør straks gå i aktion og sende støtteerklæringer og invitere journalisternes strejkepatrulje til at komme og fortælle om deres kamp; der er allerede mange større arbejdspladser, der har gjort det. Der er lavet en flot informativ hjemmeside om konflikten på www.drkonflikt.dk.
Og journalisternes kamp er ikke slut, selvom de nu skal tage stilling til et forlig.

GBe
Kommunistisk Politik 18, 2002
Netavisen 12. september 2002