Demokrati i håndjern

Af Arbejderpartiet Kommunisterne

Vi anklager politiet for at true ytringsfriheden!

Vi anklager statsmagten for en psykologisk terrorkampagne mod retten til at demonstrere og politisk protest - ledsaget af en politioprustning, der mest af alt minder om borgerkrigsforberedelse!

Vi anklager statsmagten for at lægge demokratiet i håndjern!

Forberedelserne til det danske EU-formandskab har betydet en hidtil uhørt milliardstor oprustning af politiet med nyt udstyr og talrige manøvrer af borgerkrigslignende karakter til uskadeliggørelse af demonstranter. København forberedes sat i undtagelsestilstand. Begrænsninger i demonstrationsretten (i den indre by) gennemføres. Tilrejsende demonstranter nægtes indkvartering på skoler.

Er der nogen, der har haft illusioner om, at 'politiet er hele samfundets beskytter', viser kendsgerningerne op til og under EU-formandskabet noget andet. Politiet er magthavernes beskytter, ikke borgernes - og slet ikke beskytter for de titusinder af fredelige demonstranter, der vil vise deres protest mod superstaten EU, mod global terrorkrig, mod de multinationales globalisering, mod nyliberale reformer og sociale nedskæringer.

Der føres en skræmmekampagne for at holde folk fra politisk protest og demonstrationer under EU-formandskabet og i særdeleshed topmøderne. Sigtet er at formindske billedet i offentligheden af den massive folkelige protest mod EU-superstat, krig og neoliberal globalisering. Millioner af mennesker har været på gaderne ved topmøder. Det søger man at stoppe.

Ved at føre en massiv pressekampagne, hvor politiet fodrer den reaktionære presse med konstante informationer om, at der forberedes 'voldelige aktioner', bliver det slået fast i offentligheden: 'Selvfølgelig bliver der ballade'. Det skal legitimere politiets borgerkrigsforberedelser og de usandsynlige oprustningsudgifter - og holde folk væk.
Da politiet og efterretningstjenesterne godt ved, at der ikke forberedes vold, og at alle danske politiske kræfter (både i Stop Volden og uden for denne paraply) afviser vold og satser på massemanifestationer, tyer det til løgne af Goebbels-typen.

Netværket 'Globale Rødder' af erklæret ikke-voldelige aktivister, med en historie af ikke-voldelige aktioner, er for nærværende særlig i fokus for den gemytlige politikommissær Kai Vittrups tirader: Volds- og terroretiketten sættes bevidst på gruppen. Vittrup er udset til at tegne et 'behersket' og 'besindigt' billede af politiets antidemokratiske aktiviteter. Han bestiller ikke andet end at mistænkeliggøre fredelige demonstranter aktivister og retfærdiggøre politiprovokationer og hetz.

Som arrestationen på Nørrebro af to unge piger fra Rød Ungdom, der er aktive i 'Stop Volden', viser, prøver politiet med nedværdigende behandling og verbale sjofelheder ('autonome møgluder') at provokere de unge til raseri og vold.
Provokationer er en del af politiets metoder.

Vi er overbeviste om, at ikke bare er politiet de eneste, der aktivt forbereder topmødevold, de er også de eneste, der ønsker vold. Vittrups gentagne forsikringer om, at han intet hellere ser, end at alt det dyre udstyr og trådnetburene ikke bliver taget i brug, klinger både hule og hykleriske. Det er en kendsgerning, at politiet fører en linje for provokation af demonstranterne, der på forhånd stemples som potentielle 'kriminelle' eller tilmed 'terroristlignende'. Hvis politiet ønskede en fredelig afvikling af topmødeprotesterne, ville det simpelthen indstille sin provokatoriske linje.

Der er derfor også grund til at forvente, at politiet vil gøre brug af provokatører blandt demonstranterne: fascistiske elementer eller betalte agenter, der kan foranstalte voldelige episoder eller skabe frygt for egentlige terroraktioner. Det har været en del af mønsteret internationalt.
Og dansk politi arbejder ikke selvstændigt, men i tæt samarbejde med partnerne i de øvrige EU-lande (plus flere endnu) om at lægge demokratiet i håndjern. Norsk politi gør præcis det samme - følger den samme manual - op til Verdensbankmødet i Oslo. (Se Oslo i undtagelsestilstand)
På sigt arbejdes der mod at kriminalisere al politisk protest, især protesten på gaderne. Den vedtagne terrorlovgivning i en række lande er led heri.

Forhåbentlig har de mange forskellige kræfter i f.eks. 'Stop Volden'-netværket indset, at der ikke kan være tale om et 'tillidsfuldt samarbejde' med magthavernes politi. Det vil ende som i Gøteborg eller Genova. I stedet må der sættes konstant og kritisk fokus på politiets voldsforberedelser, løgne, skræmmekampagne og provokationer. Samtlige indgåede aftaler med politiet må offentliggøres, så politiet for svært ved at bryde dem.
Politiet - som agerer på magthavernes vegne og efter deres instrukser, og ikke på hele samfundets og demokratiets vegne - må også være et mål for den (fredelige) politiske protest.

Kommunistisk Politik 13, 2002
Netavisen 20. juni 2002