En tanke . . .

Hvordan får vi flere af de fremmede ind på arbejdsmarkedet?
Dette spørgsmål stillede tidligere indenrigsminister Karen Jespersen (I ved - hende, der mente at asylansøgere havde bedst af at opholde sig på øde øer) til en såkaldt tænketank. I flere måneder knagede hjernerne på de specielt udvalgte i tanken. I mellemtiden var der valg og en ny regering kom til. Og den nye regering havde brug for nye tanker. Så tænketanken satte sig sammen igen for at få nogle helt nye tanker, der aldrig er blevet tænkt før. Og pludselig en dag fik formanden for tænketanken den geniale ide, at mindstelønnen for indvandrere bør være lavere end for os andre. Strålende idé, tænkte pressen. Strålende idé, tænkte regeringen.
For os andre dødelige, der ikke helt kan forstå, hvordan det skulle hjælpe nogle som helst at nedsætte mindstelønnen, har man også et svar parat. Grunden til at firmaer ikke hyrer indvandrere er, at mange af dem ikke kan tjene deres timeløn ind. Altså må det hermed konstateres, at tænketanken er kommet frem til den konklusion, at indvandrere er dårligere arbejdskraft end indfødt arbejdskraft.

Denne gennemgribende konklusion beviser man ved at påvise… ja, I har ret… man påviser ingen steder at indvandrere er dårligere arbejdskraft end indfødt. Det er en påstand. En falsk påstand vel og mærke.
For nogle år siden indførte man en lavere mindsteløn for unge under atten år. Man påstod at det vil sluse unge ind på arbejdsmarkedet. Hvad er virkeligheden? Virkeligheden er at utroligt mange unge bliver fyret den dag de fylder 18 år. Sandheden er, at Danmark stadigvæk har en høj ungdomsarbejdsløshed. Hvilket netop var grunden til at man indførte en ny mindsteløn for unge. Ved at indføre en lavere mindsteløn for unge afskaffede man altså ikke ungdomsarbejdsløsheden, man lavede til gengæld et specielt jobmarked for ungarbejdere. På de områder, hvor der er ungarbejdere, ser man i dag sjældent folk over atten arbejde.

Den nye tanke om at sætte mindstelønnen ned er for det første ikke en ny tanke og for det andet er det blot endnu en måde at give virksomhederne billig arbejdskraft.
Alle ved, at indvandrere er en særligt udsat gruppe. Uanset uddannelse har de vanskeligere ved at få job, end deres indfødte kolleger. Det er et faktum.
Hvad vil der ske hvis man indføre en særlig mindsteløn til en speciel gruppe?
Gruppen vil blive en løntrykker-gruppe! Arbejdsgiveren kan nu få udført det samme arbejde, men med færre omkostninger. De mennesker, der bliver presset ud af arbejdsmarkedet vil føle, at de fremmede tager deres job, eller de må selv sælge deres arbejdskraft billigere. Altså vil lønnen generelt blive presset nedad, samtidigt med at fremmedhadet og racismen vil vokse.

Der er andre grupper end blot indvandrere, der er særligt udsat på arbejdsmarkedet. Kvinderne f.eks. har generelt en højere arbejdsløshed end mænd. Skal kvinderne også have en lavere løn? Det må jo være konsekvensen af tænketankens geniale tanke. Det har de faktisk - selvom der officielt er ligeløn. Man tør endnu bare ikke sige det offentligt, at kvinder bør have lavere løn, fordi de er kvinder.
Tanken om en lavere mindsteløn til indvandrere er fostret af en fremmed-, arbejder- og ungdomsfjendsk regering og dens originale tænkere, der har det 18. århundredes videnskab som grundbøger.

Fremad 1, 2002