Valg-TV: Partileden stiger

TV-Valgkommentar

Det er slående at det er lutter gamle politikere der sidder i partilederrunden. Godt nok er både CD og Venstre repræsenteret af nye hoveder i forhold til sidste valg, men alle falder i et med det falmede og udslidte gulvtæppe.

Bagerst sidder én. der stikker lidt ud, den mest skumle person af dem alle: Glistrup. Han ligner mere noget fra en skrækfilm eller noget der er gravet frem fra en bunker på vestkysten, end en fra dansk mainstream politik. Og gyset bliver ikke mindre når han åbner munden: 'Muslimerne er kommet for at slå os ihjel. De hader os. Det er dem eller os'. Racisten og racekrigsterroristen Glistrup er tilbage - som et symptom på hvor rådden atmosfæren og det parlamentariske liv i Danmark er blevet.

Hvilken bande! Har danskerne virkelig de politikere, de fortjener?

Der sidder de alle sammen og er stort set enige om alt: De er for krigen, for hvad de kalder kamp mod terror (som ikke omfatter kamp mod Israels statsterror eller for at stoppe USA's krig), for at få fjernet de danske forbehold og opbygget unionsstaten. De siger alle, de er for at udbygge 'velfærden', elsker fred og forsvarer dansk suverænitet.

Hardy Hansen karakteriserede dem træffende, da han i sin store tale mod USA's krig i lørdags i Odense sagde:
- Danmarks såkaldte aktive udenrigspolitik er, at vi endnu engang lægger ryg til amerikanske ønsker. Bliver det vestlige og her menes det "amerikanske værdigrundlag" trådt for nær, så bliver det en militæropgave for NATO at genoprette den rette amerikanske orden. Vi er blevet lakajer for USA.

Han sagde også:
-Vi opfordrer den danske regering og Folketinget til at fravælge krigen. Vi opfordrer Folketinget til at bruge penge på at understøtte den humanitære indsats - blandt andet gennem FN - i stedet for at bruge dem på dansk krigsdeltagelse. Vi opfordrer den danske regering til at arbejde for at standse krigen og for et øjeblikkeligt bombestop, så nødhjælpen kan komme frem til den uskyldige civilbefolkning.

Men Hardy er jo heller ikke længere på valg - så han er begyndt at sige sandheder.

Dér sad de andre så og var på valg - for at fortsætte den afsindige terrorkrig, for at undertrykke de demokratiske rettigheder herhjemme i terrorbekæmpelsens navn, for at få folk til at købe pænt indpakket lort. En opposition, der ligner regeringen, og en regering, der ligner oppositionen, med to store statsmænd, der begge hedder Rasmussen, i spidsen for hver sit triste hold.

Poul Nyrup som statsmedister igen: Ikke noget opmuntrende perspektiv. Jeg var træt af ham allerede efter forræderiet med unions-omafstemningen i 1993. Nu har han kastet Danmark ind i den amerikanske krig mod Afghanistan. En sådan unions- og krigsregering fortjener kun én ting: at få et spark i røven, et mistillidsvotum fra vælgerne. Heller ikke som "det mindste onde" fortjener Poul Nyrup støtte, for det er løgn og fup, når Venstre og Socialdemokrater stiller op som to modsatte fløje, de stemmer jo sammen om det meste i hverdagen! De burde danne regering sammen!


Enhedslisten prøver at skille sig lidt ud. Da krigen forberedtes og brød ud, kunne partiet ikke finde ud af at tage stilling imod den. Efter lang tids tøven meldte de sig under fanerne i antikrigsbevægelsen og forlanger at styre den politisk. Nu er deres krigsmodstand tilmed blevet en valgfidus, som skal profilere partiet og skrabe stemmer. Nogle folk fra fredsbevægelsen
er gået i gang med at opfordre folk til at 'Stemme på en krigsmodstander'. Da alle andre end liste Ø er for krigen, er det en anden måde at sige 'Stem Enhedslisten' på.


Men Enhedslisten skiller sig ikke mere ud end at den er en pålidelig støtte for Nyrup og hans krigsliderlige regering. Partiet lider ikke af konsekvens i sin politik. En stemme på Enhedslistens er en garanteret støtte til en socialdemokratisk krigs- og unionsregering!
Så længe Enhedslisten ikke kan finde ud af at tage afstand fra Nyrup og hans regeringer, så længe det fungerer som støtteparti, fortjener det ikke en eneste stemme fra revolutionære og progresive mennesker. For deres stemmer misbruges i den praktisk politik.

Partilederrunder har det med at gøre folk endnu mere partilede. Det er til at forstå.

SK
Netavisen 1. november 2001