Velfærdsreformer: Valg nu

Af Uffe Lembo, formand for Danske Gymnasieelevers Sammenslutning, Rasmus Gudmandsen, formand for Erhvervs-skolernes Elevorganisation, og Lars Grenaa, faglig sekretær i Pædagogstuderendes Landssammenslutning

Netop nu forhandler regeringen fremtidens velfærd på plads bag lukkede døre.
Men velfærdsreformerne er alt for vigtige til at blive afgjort ved studehandeler bag Christiansborgs tykke mure. De foreslåede reformer er så omfattende, at der er behov for, at vælgerne tager stilling og giver Folketinget et klart mandat til, i hvilken retning velfærdsreformerne skal bevæge sig.

Derfor kræver gymnasieelever, erhvervsskoleelever og pædagogstuderende sammen, at regeringen tager debatten om fremtidens velfærd i åbenhed og udskriver folketingsvalg, så de fremlagte forslag til velfærdsreformer ikke gennemføres uden mandat fra vælgerne.

Når vi besøger landets uddannelsesinstitutioner, er det tydeligt: Alt for få kender til regeringens oplægs reelle indhold. Og alt for mange elever og studerende er uvidende om de foreslåede løsninger på fremtidens udfordringer, som alle kan samles under ét tema: Den økonomiske pisk.

Straf til studerende

På SU-området foreslår regeringen at fjerne 1.000 kr. af den månedlige SU, som kun skal udbetales, hvis man består sine eksamener. Samtidig ønsker regeringen at straffe studerende, der bruger mere end to år inden studiestart på udlandsophold, politisk arbejde, højskoler eller erhvervsarbejde. Her lægges op til at fjerne yderligere 1.000 kr. om måneden.

Sådan kan man altså risikere at skulle klare sig for 2.500 kr. om måneden, og det giver sig selv, at de mindre ressourcestærke studerende, for hvem den lige vej gennem systemet hverken er nem eller oplagt, rammes hårdest.
Regeringens forslag får ikke flere i uddannelse og sikrer ikke fremtidens velfærd.

Disse fremtidsudsigter er ukendte for mange, og derfor er elev- og studenterbevægelsen samt fagbevægelsen gået ind i mobilisering af protesterne mod forringelserne 17/5.

Protesterne er en reaktion på et politisk system, der er hermetisk lukket for udefrakommende forbedringsforslag og kritik. Vi har argumenteret, kritiseret og lavet parlamentarisk arbejde i månedsvis, men det har ikke flyttet et komma i regeringens udspil.

Velfærdskamp


De uddannelsessøgende bliver ofte beskyldt for at kalde til generationskamp.
Men dette er ikke blot et ønske om at få SU'en bevaret. Det er et ønske om, at hvis vores velfærdssamfund skal forringes for borgere i alle aldre, må det ske med befolkningen som vidner. Det skal ikke være bag lukkede døre, at fremtidens velfærd besluttes.

Dette er ikke en generationskamp, men en velfærdskamp. Vi kræver folketingsvalg - for hele den danske befolknings skyld.

Netavisen 17. maj 2006