Kapitalistisk krise og selskabskriminalitet

Af Walden Bello

Nedbrydningen af det gode rygte for de firmaer, som engang var Wall Streets pryd, fortsætter, og en afslutning er ikke i syne. Men én ting er sikker: Den globale kapitalismes legitimitet som det herskende system for produktion, fordeling og udveksling vil blive stadig mere udhulet, selv i dets hjerteland. Den var allerede før Enron skrøbelig.
I den såkaldte 'Nye Økonomis' glade dage i 2000, viste en rundspørge i Business Week, at 72 pct. af alle amerikanere mente, at de store selskaber havde for megen magt over deres liv. Det tal er sandsynligvis meget højere nu.

Ligesom den massive overvurdering af aktierne, der førte til dot.com-kollapset på Wall Street i 2000-2001, var selskabssvindel et fremherskende træk ved den 'Ny Økonomi'. For at forstå det må man starte med to udviklinger, som var centrale for den globale kapitalismes dynamik i 1980'erne og 90'erne:
Finanskapitalen blev drivkraften i den globale økonomi og overkapacitetskrisen (eller overproduktionskrisen) i den reelle økonomi.

De sidste to årtier oplevede dereguleringen af finansmarkederne, hvor barriererne for kapitalbevægelser over landegrænserne og mellem sektorer - f.eks. den amerikanske Glass-Steagall-lov, der forbød finansinstitutioner at både engagere sig i investeringsvirksomhed og kommerciel bankvirksomhed - skridt efter skridt blev ophævet.
Resultatet var et gigantisk udbrud af spekulationsvirksomhed, som gjorde finansaktivitet til den globale økonomis mest profitable sektor. Spekulationen var så profitabel, at 80'erne og 90'erne i tillæg til traditionelle aktiviteter som udlån og handel med aktier og obligationer var vidne til udviklingen af stadig mere sofistikerede finansielle instrumenter som futures, swaps, optioner - den såkaldte handel med afledte forhold, hvor profitten ikke kom fra handelsværdier, men fra spekulation i forventningerne omkring tilgrundliggende værdiers risici.

Finanssektorens tiltrækningskraft i forhold til andre af økonomiens sektorer, såsom handel og industri, blev understreget af den kendsgerning, at i 90'ernes slutning steg omfanget af transaktioner på udenlandske valutamarkeder til 1,2 trillioner dollars dagligt, hvilket svarer til værdien af handelen med varer og tjenesteydelser i et helt kvartal.

Med en overflod af kontanter i den spekulative sektor, hvoraf en stor del stammede uden for USA, blev industrivirksomhederne mere og mere afhængige af massive kreditter og af aktiesalg for at skaffe kapital, i stedet for at det skete gennem opsparet fortjeneste. Denne afhængighed blev stadig mere udtalt sidst i 90'erne, da Clinton-årenes boom begyndte at klinge af. Dette boom havde resulteret i et udbrud af global investeringsvirksomhed, som førte til en enorm overkapacitet hele vejen rundt.

Sidst i 90'erne var indikatorerne helt klare: Den amerikanske computerindustris kapacitet voksede med 40 pct. om året, langt over den forventede vækst i efterspørgslen. Verdens automobilindustri solgte kun 74 pct. af de 70,1 millioner biler, som den producerede hvert år. Der blev investeret så meget i den globale telekommunikation-infrastruktur, at den trafik, der overførtes via fiber-optiske kabler, kun udgjorde 2,5 pct. af kapaciteten. Også de store salgskæder havde problemer, hvor giganter som K-Mart og Wal-mart blev ramt af et enormt overskud af gulvplads.

Der var, som økonomen Gary Shilling sagde, en 'overforsyning af næsten alt'.
Profitten holdt tilsyneladende op med at vokse i den amerikanske virksomhedssektor efter 1997, hvad der førte selskaberne til en fusioneringsbølge, nogle motiveret af elimineringen af konkurrence, andre af håb om at tiltrække fornyet profitabilitet fra en slags mystisk proces kaldet 'synergi'. De mest prominente heriblandt var Daimler Benz-Chrysler-Mitsubishi-fusionen, Renaults overtagelse af Nissan, fusionen Mobil/Exxon, BP-Amoco-Arco-handelen, den murnedbrydende 'Star Alliance' i flyindustrien, AOL Time Warner-handelen, WorldComs overtagelse af langdistancebefragteren MCI.
Rent faktisk endte mange fusioner med at konsolidere udgifterne uden at forøge profitabiliteten, som det f.eks. var tilfældet med den højt lovpriste AOL Time Warner-handel.

Hvor der ikke kunne gennemføres fusioner, herskede konkurrencen med kniven på struben, hvilket resulterede i fallitter som den gigantiske salgskæde K-Marts. Med tynde eller ikke-eksisterende profitmarginer var overlevelse i stigende grad ensbetydende med stadig større afhængighed af finansiering fra Wall Street, som i voksende omfang kom under kontrol af blandede investerings- og handelsbanker som JP Morgan Chase, Salomon Smith Barney og Merrill Lynch, som konkurrerede aggressivt om at bakse handeler sammen.

Med kun lidt at fremvise, hvad angår en tiltrækkende bundlinje, slog nogle selskaber ind på en kurs, hvor de handlede med løfter om fremtiden for hårde kontanter i nuet, noget som kreative investeringsdirektører var særlig gode til i high tech-sektoren. Det var denne tilsyneladende nyskabende teknik med handel med illusioner, der resulterede i den stratosfæriske vækst i aktiekursværdier i den højteknologiske sektor, som tabte enhver forbindelse med selskabernes virkelige tilstand. Amazon.com så f.eks. en stadig vækst i aktiekurserne, selv om det endnu ikke havde haft overskud.

Men til slut kunne handelen med illusioner ikke komme længere. Virkeligheden blandede sig i år 2000 og havde til følge, at 4,6 trillioner dollars i investeringsformue blev udraderet på Wall Street, et beløb, der, som Business Week understregede, var halvdelen af det amerikanske nationalprodukt og fire gange så stort som det beløb, der blev udraderet under børskrakket i 1987.

Det amerikanske boom blev forlænget kunstigt i tre eller fire år med dot.com-vanviddet, indtil den amerikanske økonomi i 2001 gik i recession. Og netop fordi virkeligheden så længe blev tilsløret af illusionen om velstand, jo længere ville det tage at rette op på de massive strukturelle ubalancer, som var opbygget, om det overhovedet lod sig gøre.

Til sidst kunne man ikke komme uden om den kendsgerning, at regnskabsbalancen måtte udvise et indkomstoverskud i forhold til omkostningerne for at blive ved med at tiltrække investorer. Det var denne simple, men barske virkelighed, som førte til udbredelsen af smarte regnskabsteknikker såsom Enron-regnskabsdirektøren Andrew Fastows 'partnerskaber', som var mekanismer, der skulle fjerne større udgifter og gæld fra regnskabet, og som samtidig førte til grovere metoder som WorldComs bogføring af løbende omkostninger som kapitaludgifter.

I sammenhæng med dereguleringen og den velvillige holdning til den private sektor, som fulgte med den fremherskende nyliberale 'hænderne væk fra erhvervslivet'-filosofi, kunne dette pres nemt underminere de såkaldte 'brandmure' mellem direktion og bestyrelse, aktieanalytiker og aktiehandler, revisor og den reviderede. Stillet over for det fælles mareridt med en økonomi, der raslede ned, og med udsigten til tyndere indtag for alle bortkastede både vagthundene og de bevogtede illusionen om at være styret af et system behersket af kontrol og modkontrol og forenede sig for at forlænge illusionen om velstand - og således opretholde den finansielle livline til godtroende investorer - så længe som muligt.

Denne forenede front kunne imidlertid ikke opretholdes længe, for det var yderst fristende for dem, som kendte til tingenes virkelige tilstand, at sælge, før den store masse af investorer fandt ud af, hvad der skete. Til slut blev forretningstæft reduceret til at regne ud, hvornår man skulle sælge, samle pengene op, løbe … og undgå retsforfølgelse.

Enrons direktør Jeffrey Skilling læste skriften på væggen, trådte tilbage og slap af sted med 112 millioner dollars på salget af sine aktieoptioner, et par måneder før det hele faldt sammen. Tycos Dennis Kozlowski var knap så heldig. Han var ikke tilfreds med at rage 240 millioner dollars til sig og var stadig i færd med at malke sin kontantko, da hans selskab kollapsede; han er under anklage for skatteunddragelse.

Flere slyngler vil uden tvivl blive afsløret, og - hvem ved - på rollelisten over tvivlsomme figurer kan til syvende og sidst også stå George W. Bush og Dick Cheney. Men det er værd at huske, at mens der er skurke i overflod, så er det den globale kapitalismes deregulerede, finansdrevne system, som er det centrale problem, og det er ikke noget, som kan fordrives med Bush-fromheder som 'Der findes ingen kapitalisme uden samvittighed' eller imødegås med kunstfærdige løsninger som 'god forretningsførelse'.

I mellemtiden flygter udenlandske investorer fra USA, dollaren hvirvler ned, og overkapacitetens overhæng er større end nogensinde. Blandingen af denne stadig dybere strukturkrise i økonomien med den nyliberale kapitalismes legitimitetskrise giver sandelig løfte om en omskiftelig fremtid.

Walden Bello er administrerende director for Focus on the Global South.
Fra Focus on the Global South 22. juli 2002.

Kommunistisk Politik 15, 2002.
Netavisen 5. august 2002