Krisen rammer Danmark

Poul Nyrup har måttet bøje sig for det uundgåelige: Han har meddelt at den globale kapitalistiske krise også vil ramme Danmark. At den allerede er her, og har været det et stykke tid, har han og regeringen hårdnakket benægtet. I det lange løb er det en umulig opgave at benægte fakta.

Dermed indvarsler han et taktisk skift: Efter i måneder og år at have bombarderet danskerne med at hans regering har æren for det økonomiske boom og en 'bomstærk dansk økonomi', vil han og den samme regering være den bedste til at føre landet ud af den økonomiske krise, som kommer udefra.

Den kommer imidlertid ikke udefra - men udspringer af den normale økonomiske cyklus for et kapitalistisk samfund: efter opsvinget kommer krisen, med massefyringer og krak. Dér er den nu. Og Nyrup annoncerer kraftige ændringer af finansloven med ordene:
'Jeg tror egentlig godt, vi kan nå frem til en ansvarlig finanslov. Men jeg er overbevist om, at den bliver mere robust og fornuftig - til gavn for hele Danmark - når forhandlingerne færdiggøres efter et folketingsvalg'. Det betyder, at der er planer om en endnu strammere krigs- og krisefinanslov, som skal betales af de arbejdende.

Folketingsvalget kommer mens store fyringsrunder er på vej. Der er allerede blevet betydeligt længere mellem jobbene. Børsens Nyhedsmagasin oplyser at antallet af stillingsannoncer er faldet med en fjerdedel på et halvt år.
Da den økonomiske vækst toppede, kunne Berlingske trykke tusindvis af jobannoncer, mens det beskedne antal i oktober var 387.

Ugebrevet Mandag Morgens toplederpanel, bestående af 300 ledere fra Danmarks 1200 største virksomheder, meddeler at nu kommer massefyringerne.
Fire ud af 10 topchefer har allerede fyret, eller agter at fyre medarbejdere, som konsekvens af den økonomiske afmatning.
Samtidig er omfanget af de planlagte fyringer ganske betydeligt.
Hver fjerde fyringsrunde der er på vej, vil være regulære massefyringer hvor virksomhedernes medarbejderstab vil blive reduceret med op til 10 procent.
Toplederne vurderer også at den økonomiske krise vil få betydelig indflydelse på deres virksomhed, og de betegner situationen for dansk erhvervsliv som 'alvorlig'.

 

Netavisen 2. november 2001