G7-topmøde om nedturen i verdensøkonomien

Verdens rigeste lande indleder i dag G7-topmøde Washington DC. Det sker i forlængelse af IMF's og Verdensbankens halvårsmøder.
Det bliver ikke mindst nedturen i den amerikanske økonomi og dens indflydelse på den verdensøkonomiske krise, der står på dagsordenen. USA's økonomi udgør 25 % af den globale økonomi, og USA fører som verdens største supermagt en politik for at eksportere krisens byrder til resten af verden. IMF forventer den amerikanske vækst i år vil falde til 1,5 %, hvor den sidst i 90'erne var på 5-7 %.

Såvel IMF som den amerikanske finansminister vil fortsat lægge pres på EU's Centralbank (ECB) for en rentenedsættelse tilsvarende den i USA. I torsdags meddelte ECB, at renten i EU fastholdes.
Meddelelsen kom efter EU's økonomikommissær onsdag fremlagde EU-kommissionens forårsprognose. Her blev forventningerne til væksten i EU i år nedskrevet til 2,8 %. For EU's største økonomi Tyskland forventes dog kun en vækstrate på 2,2 %.

EU-økonomernes prognoser for vækst bygger imidlertid på sminkede tal, bl.a. en oliepris der ligger 4 dollars pr. tønde under den reelle markedspris og en eurokurs, der ligger langt over den nuværende. Alligevel gentog forårsprognosen EU's mål om at blive verdens mest konkurrencedygtige økonomi i 2010 og opfordrede til hurtig gennemførelse af EU's arbejdsmarkeds- og pensionspolitik for at sikre dette.

Netavisen, 28. april 2001