IMF tager vandet fra verdens fattige

Ser man på IMF’s betingelser for at give lån, opdager man, at IMF i 2000 i hele 12 lande krævede privatisering af det for alle mennesker livsvigtige vand samt stop for alle statssubsidier til virksomheder - efter devisen ”alt, hvad der ikke kan stå selv, må falde”.
Det er især i det ekstremt fattige Afrika med lande som Angola, Senegal, Tanzania m.fl., IMF afkræver førnævnte betingelser – lånebetingelser, der ironisk nok i 1999 blev forhandlet under IMF’s dengang nyetablerede Program for Fattigdomsreduktion og Vækstmuligheder (PRGF), som med stor fanfare blev ført frem som en helt ny lånepolitik.
PRGF skulle i højere grad end de efterhånden temmelig miskrediterede strukturtilpasningsprogrammer fokusere på fattigdomsbekæmpelse.
Men det skal siges klart fra starten: PRGF er den samme gamle dødeligt giftige vin på nye flasker.

Et eksempel på PRGF er den lille vestafrikanske østat ved ækvator Sao Tome og Principe.
Her har IMF presset regeringen til – for at den kan opnå lån fra ågerinstitutionen med hovedsæde i Washington – at ”reformere økonomien”, dvs. privatisere statslige virksomheder og helt lukke ”ikke-rentable virksomheder”. Ni statslige virksomheder skal privatiseres, inkl. vand- og elektricitetsforsyningen samt det statslige flyselskab Air Sao Tome.
Formålet er, ifølge IMF, at øge befolkningens adgang til rent drikkevand gennem en modernisering af vandforsyningen. Dog er det allerede på nuværende tidspunkt således, at omtrent 20 pct. af østatens ca. 160.000 indbyggere ikke har adgang til rent drikkevand, og dette tal må klart forventes at stige, når private vandselskaber skal tjene penge på vandforsyningen, og priserne derfor stiger op på et niveau, hvor de fattiges i forvejen yderst begrænsede økonomiske ressourcer ikke længere rækker.
I stedet for at bidrage til fattigdomsbekæmpelse betyder PRGF tværtimod, at livsnødvendige behov som rent vand bliver endnu mere utilgængelige for de fattige og lavtlønnede, der udgør et kæmpestort flertal særligt i udviklingslandene. Alternativet for disse millioner og atter millioner af mennesker er at drikke urent vand eller forsøge at finde vand længere og længere væk fra deres bopæl.
De grupper i arbejderklassen og den almindelige befolkning, der rammes allerhårdest af IMF’s menneskefjendske lånepolitik, er utvivlsomt kvinder, børn og ældre. For når vandet bliver dyrere og mere utilgængeligt, er det nemlig kvinder og børn, der i disse lande bærer de største byrder i hjemmet, som må gå længere og arbejde hårdere for at hente drikkeligt vand.
På verdensplan dør hvert år mere end 5 mio. mennesker, hovedsageligt børn, af årsager, der kan relateres direkte til indtagelsen af urent drikkevand. Dette tal vil uundgåeligt stige i takt med gennemførslen af de privatiseringer, IMF dikterer de enkelte lande, for end ikke retten til vand (og dermed livet) anerkendes af IMF og det system, som denne låneinstitution sammen med Verdensbanken repræsenterer, nemlig kapitalismen.
Kampen imod IMF og Verdensbanken og de regeringer, der, i stedet for at fordele deres landes rigdomme mere ligeligt og retfærdigt, låner penge på betingelser som nævnt ovenfor, kampen imod imperialismen og dens lokale lejesvende, er i sandhed en kamp for selve livet for millioner af mennesker verden over.

Melse
KP10, 2001