Koncentrationen i dansk erhvervsliv øges med salget af Mærsk Data

I slutningen af tresserne var IBM kendt blandt edb-folk som firmaet med ens påklædning, firmaet, hvor fritidsinteresserne foregik i firma-regi, hvor fagforening var et forbudt ord. Alt sammen i tråd med firmaets grundlægger Thomas J. Watson. Den mest afgørende firmaholdning - indtjening går forud for alt andet, konkurrenter skal uskadeliggøres - kender alle vel i dag i de store firmaer.
Når IBM opkøber Mærsk Data, ses det tydeligt.

IBM får mange fordele ud af købet af Mærsk Data:
- IBM bliver den største spiller på det danske IT-udbydermarked med en markedsandel på 30 %, 7.000 ansatte og en estimeret årsomsætning på 11 mia. kr.
- IBM får A.P. Møller som kunde.

Mærsk Data er solgt til IBM: Møller får rekordoverskud i år


- IBM får driften af alle de store banker, idet de samtidig med offentliggørelsen af købet har underskrevet en omfattende aftale om at levere it-service til Danske Bank gennem selskabet DM Data (som også indgik i handelen).
- IBM kan følge de internationale kunder som Danish Crown, Arla Foods og Dansk Supermarked
rundt i verden.
- IBM's største konkurrent CSC er samtidig teknologi-kunde hos IBM.
Og A. P. Møller får store fordele ud af salget:
- Der kommer et ekstra stort beløb ind i årsregnskabet, der skal fremlægges den 27. august.
- Samarbejdet med en amerikansk partner, der har et andet forretningsområde, konsolideres.

Hvad betyder det for medarbejderne?
Salget involverer 3.500 medarbejdere og 3-4 milliarder. I forbindelse med salget sendes der positive meldinger ud om kommende vækst og ingen fyringer. Hvorvidt salget overhovedet godkendes, afventer dog EU's konkurrencemyndigheders godkendelse i løbet af 2-3 måneder, og hvad det mere konkret kommer til at betyde for medarbejderne, svæver i det uvisse.
Når så Computerworld tillader sig at sætte spørgsmålstegn ved de positive meldinger, farer IBM straks i blækhuset og gentager de gyldne løfter fra pressemeddelelserne, men slutter så fornærmet: "Af ovenstående fremgår, at vi selvklart ikke kan gå ind i en dialog med Computerworld eller andre medier om fremtiden, og IBM skal derfor beklage, at Computerworld benytter vores afslag på at diskutere denne integration i detaljer som en anledning til at viderebringe uunderbyggede og ukorrekte spekulationer."

Hvem er involveret?
Den 23. august, seks dage efter, at aftalen om salg blev underskrevet, skriver Fyens Stiftstidende: "Lindøværftet havde besøg af en af verdens højest rangerende erhvervsledere, da nybygning nummer 191 blev navngivet fredag. Det lyseblå containerskib Albert Mærsk fik sit navn af amerikanske Gaier N. Palmisano, som er gift med lederen af computergiganten IBM, Samuel J. Palmisano, der også var med i Munkebo. Han er både administrerende direktør og bestyrelsesformand i International Business Machines Corporation i USA. (…) A.P. Møller og IBM har en lang fælles historie, og hr. Møller har selv siddet i bestyrelsen for IBM."

Også Den danske Bank er med i spillet. Den har igennem årene haft nære forbindelser til IBM, idet IBM har leveret næsten al teknologi til banken. Danske Bank havde outsourcet sin centrale it-drift til DM Data, og ved også at flytte den decentrale drift kan banken gøre som Nordea gjorde sidste år, hvor 900 medarbejdere flyttede fra Nordea til IBM. Nordea regner med at spare 500 mio. kr. over tre år.

Konkurrencesituationen i Danmark og Norden ændrer sig markant med købet. De største fem har hidtil været IBM, CSC, KMD, DM Data og Mærsk Data, så nu er der kun tre tilbage, men det giver kun lykønskninger fra KMD og CSC, der giver jo til gengæld færre om udbuddet.

Outsourcing er ikke et lille marked
Analysevirksomheden IDC har for nylig udarbejdet en rapport, som viser, at væksten i outsourcing i år vil vokse med 26 pct. I perioden 2002-2008 vil omsætningen hos virksomheder, der beskæftiger sig med outsourcing, blive mere end fordoblet fra 5,7 mia. kr. til 12,3 mia. kr., forudser IDC. I 2002 havde de fem største 65 pct. af markedet, og det steg til 71 pct. i 2003. Det er en vækst, der kan tjenes penge på.

Mærsk Data Defence
En ikke uvæsentlig del af Mærsk Data er afdelingen Mærsk Data Defence i Sønderborg. Denne del af virksomheden har specialiseret sig i it- og kommunikationsudstyr til militært brug. Da den danske lovgivning ikke tillader, at virksomheder, der leverer til forsvaret, er på udenlandske hænder, forbliver denne del som et datterselskab i A.P. Møller-koncernen.
Sidste år leverede Mærsk Data Defence kommunikationsudstyr til to støtteskibe til en værdi på 100 mio. kr., og selskabet er også med i udviklingen af Joint Strike Figther.

Netavisen 31. august 2004