Netavisens nyhedslinks uge 24
Verden rundt
Se også
Danmark og Norden - Global debat

Tilbage til Nyheder -----Nyhedslinks ARKIV

REdNEWS
Faglige nyheder - Se Labour Start
Nyheder om krig og fred - Se Antiwar
EU-Observer Press Review
Nyheder fra folkenes kamp:
i Colombia - ANNCOL - Venezuela VHeadline.com - Filippinerne Bulatlat - Nordkorea KCNA - Cuba Granma
De arabisk lande: Al-Jazeera (eng) - al-jazeera-info - Irak: albasrah

Alle links åbner i selvstændigt vindue - Opdateringer længere nede på siden

USA løj over for UK om napalm i Irak-krigen
[Netavisen - link 19.06.05] The Independent (eng)
Det britiske parlament fik et galt svar på et spørgsmål om brug af napalm i Irak-krigen. Amerikanerne sagde de ikke havde brugt napalm - det er nu fastslået, at det har de.

EU-topmødet: Det blev rigtig væmmeligt
[Netavisen - link 19.06.05] The Independent (eng)
Set fra England: Tony Blair havde to forkæmpere til det sidste i budgetdebatten om den engelske 'rabat' og den 'franske' landbrugsstøtte: Sverige og Holland. De nye østlande var villige til at give afkald på særtilskud for at 'redde' budgettet. Så tog Chirac fat: Blair var 'ynkelig'.


Bitter EU-formand skammer sig over sammenbrud
[Netavisen - link 18.06.05] EU-Observer
Det lykkedes ikke for EU-landene at blive enige om finansieringen af Unionen. Fem lande afviste det sidste forslag fra EU-formanden, Jean-Claude Juncker, der sagde, at han skammede sig på de rige medlemslandes vegne.
Se også
Dokumentation: Formandsskabets konklusioner
[Netavisen - link 18.06.05] Udenrigsministeriet
Den lange officielle redegørelse for EU-topmødet i Bruxelles den 16.-17. juni 2005. Kriseoverskrifterne i medierne skjuler at unionen faktisk kører videre - med Tony Blair og UK i formandsstolen fra 1. juli. "Terrorbekæmpelse", forstærket politisamarbejde og turbo på nyliberale reformer står på dagsordenen.

Rystede EU-ledere: Europa er i dyb krise
[Netavisen - link 18.06.05] Politiken
EU-topmødet sluttede i uhørte scener med gensidige beskyldninger om, hvem der har skylden for den alvorligste europæiske krise siden samarbejdets start.

Topmøde går stille med udvidelsen
[Netavisen - link 17.06.05] EU-Observer
Stats- og regingscheferne går stille med dørene, når det gælder kandidatlandene Tyrkiet og Kroatien, der ikke er nævnt ved navn i den foreløbige sluterklæring fra topmødet i Bruxelles. Til gengæld er der lagt op til en styrkelse af politi- og efterretningssamarbejde i skyggen af kriserne om forfatningen og budgettet.

Skadefryd i USA over EU-krise
[Netavisen - link 17.06.05] Politiken
Officielt har den amerikanske regering ingen holdning til EU-krisen, men i USA har flere svært ved at skjule deres glæde.

Vælgerne i seks lande siger nej
[Netavisen - link 17.06.05] Dagbladet Arbejderen
Opbakningen til EU-forfatningen faldt med 20 procentpoint i Polen efter nej`er i Frankrig og Holland

Traktatens pause truer EU's videre udvidelser
[Netavisen - link 16.06.05] Politiken
Frankrig vil bruge 'tænkepause' til at stille spørgsmålstegn ved optagelse af Tyrkiet og Balkanlande. Men netop det advarer Tyskland imod.

Barroso sender EU-forfatningen til tælling
[Netavisen - link 15.06.05] Politiken
EU-Kommissionens formand, Jose Manuel Barroso, opfordrer EU's medlemslande til at holde en 'pause' i ratifikationen af EU-forfatningen

USA mistænker Israel for spionage i Pentagon
[Netavisen - link 15.06.05] Politiken
Ikke kun fjender spionerer mod hinanden. USA har mistanke om, at en israelsk spion i Washington fodrer Israel med hemmeligt materiale

EU-udvidelse fjernet fra slutdokument
[Netavisen - link 14.06.05] DR
Der vil ikke blive sagt ét ord om Tyrkiet eller andre kandidatlande i den afsluttende udtalelse fra EUs stats- og regeringschefer efter topmødet sidst på ugen.

Kritik af katolsk indblanding i italiensk afstemning
[Netavisen - link 14.06.05] Politiken
Restriktiv lov om kunstig befrugtning står ved magt. Kun hver fjerde italiener stemte. »Kirken burde ikke have blandet sig så drastisk i et anliggende, der gælder den italienske stat«, siger teatermanden Dario Fo til Politiken.
Se også
Paven: Seksuel 'afholdenhed' skal bekæmpe aids
[Netavisen - link 14.06.05] Newsday (eng)
Den ny pave Benedict fortsætter Vatikanets kamp mod kondomer og bidrager til at forstærke aids-spredningen. På et møde med afrikanske biskopper tilbød han seksuel afholdenhed, moralprædikener og et opgør med 'præservativ-mentaliteten' som Vatikanets 'bidrag' til kampen mod aids. Altså intet nyt - stadig modstand mod effektiv bekæmpelse af aids, bag fromme ord.
Se også
Kina og paven
[Netavisen - link 14.06.05] Berlingske Tidende
Kina må afgive suverænitet for at komme på talefod med paven i Rom. Det er blot et af de mange dilemmaer for et kommunistisk styre med markedsøkonomi.

USA's oliesnabel til Centralasien
[Netavisen - link 13.06.05] Proletæren (sv.)
I slutningen af maj åbnedes en olieledning mellem Baku ved det Kaspiske Hav og den tyrkiske havn Ceyhan ved Middelhavet. Olieledningen har taget ti år at bygge og er mere en politisk olieledning end en økonomisk, som den strækker sig gennem en række nye amerikanske vasalstater.

Bolivia: Anspændt kamppause

[Netavisen - link 13.06.05] Klassekampen (no.)
Evo Morales fra Bevægelsen for Socialisme har gode chancer for at vinde det kommende præsidentvalg, som følger med det hasteudskrevne valg til nationalforsamlingen, hvis ellers det fascistisk ledede militær kan styre deres trang indtil da.

_____________________________________________

Arkiv - Tidligere ugers nyhedslinks

Arkiv - Kommunistisk Politik (pdf)

Tilbage til Nyheder