Unge mod Fogh

Mindst 40.000 unge demonstrerede på Christiansborg Slotsplads tirsdag, da Anders Fogh åbnede Folketinget. Det var en bred kreds af uddannelsessøgende med en vis overvægt af gymnasieelever og højere uddannelsessteder. Rundt om i landet var andre unge på gaden.



Klik på billederne og forstør

Foran Christiansborg gik det ikke stille for sig:
"Det er en skandale - at vi skal betale"
"Stop NU Ulla, Stop NU Anders - ellers strejker vi fra RUC til Randers"
"Vi er Danmarks råstofkilde - lad os ikke gå til spilde"

gjaldede det fra Slotspladsen, så tilhørere i Folketingssalen kunne rapportere, at det tydeligt kunne høres derinde.

I ugen op til dagens kulmination havde eleverne på op mod 60 skoler strejket eller BZ'at deres uddannelsessted. I mange byer landet over var der arrangeret lignende manifestationer, hvoraf Århus toppede med omkring 10.000.

Fra protesten i Odense

Stemningen var ikke til at tage fejl af: De konstante nedskæringer i uddannelsessystemet bevæger sig mod amerikanske tilstande, hvor dem, der har råd, kan få en uddannelse, og de som ikke har, må gå. Forståelsen af og harmen over den glidebane var tydelig.

Trængsel foran Christiansborg

Arrangørerne havde inviteret stort set samtlige partiers ordførere til at tale, hvilket bevirkede, at talerstolen blev forvandlet til en parlamentarisk valgkamp. Det samme billede fik man på pladsen, på grund af de mange omdelte partipamfletter, der blev uddelt af MF'ere fra SD, SF og EnhedsListen. Der skulle fiskes i rørte vande op til det kommende folketingsvalg.

De tre partier og De radikale er kommet med et fælles uddannelsesudspil, som ikke annullerer striben af reaktionære undervisnings'reformer' fra Fogh: De blev vedtaget som brede forlig.
Socialdemokraterne har erklæret, at de vil gøre folkeskolerne til hovedtema i deres valgkamp.

Mer trængsel

Venstres uddannelsesminister, Ulla Tørnæs, havde også taget mod invitationen. Man kan bagefter diskutere, hvorvidt det var klogt gjort. Hun blev i hvert fald behandlet, som hun kunne forvente, da hun aggressivt gik til angreb på demonstranterne:
Et hylekor kombineret med hoppen på stedet gjorde, at hun overhovedet ikke kunne få ørenlyd.

Inden for murene søgte Fogh at imødegå de unges protest ved at love flere penge til folkeskolerne - 2,3 mia. over de næste 4 år.
Foghs åbningstale udskrev ikke valg - endnu.

Og mer endnu ...

Det var alligevel en valgtale:
- Fogh synes det går godt i Danmark. Kiggede han ud af vinduet, ville han se, at de unge har en helt anden mening, siger Dorte Grenaa, formand for Arbejderpartiet Kommunisterne.
- De unge foran Christiansborg giver udtryk for hvad en stor del af Danmark føler. Vi skal af med Foghs lakajpolitik over for USA og hans asociale og brutale nedskæringer, som skal styrke profitterne og tilpasse Danmark til EU som superstat og supermagt.

Dorte Grenaa tilføjer:
- Men det må ikke glemmes, at der ikke bare er brug for et regeringsskifte. Der er brug for noget helt andet: et brud med unionspolitikken og nyliberalismen, at Danmark trækkes ud af de imperialistiske krigsalliancer. Freden er den vigtigste investering.

Århus - kan ikke forstørres

Tusinder af unge under uddannelse samledes også på Rådhuspladsen i Århus i protest mod regeringens nedskæringer på uddannelserne. Unge fra hele Syd- og Midtjylland blandedes med de unge fra Århus. Der var åbenlys begejstring for at kunne vise sin modstand mod de konstante forringelser af ungdommens muligheder for basal uddannelse.

Unge fra en teknisk skole i Sønderjylland fortalte om klasser med 31 elever, hvad der betød at nogle måtte stå op eller sidde på kemilokalets høje taburetter en hel dag igennem, og de fortalte om for få og manglende undervisningsmaterialer.

Unge aktivister fra Århus fortalte om, hvor let det havde været at få de forskellige uddannelsesområder med på protesterne. Også i de største klasser i folkeskolerne havde der været stor opbakning bag protesterne. En del elever fra de århusianske folkeskoler mødte da også op til protestdagen.

Metal Ungdom havde også i Østjylland stået for en del af organiseringen, blandt andet med bustransport fra de forskellige større byer.

Strejke i Odense

Se også DKUs udtalelse til protesterne ved folketingets åbning her:
Stop for nedskæringer og krig

Netavisen 5. oktober 2004