De forkælede studerende, der modtager SU

Pressemeddelelse
Det Forenede Studenterråd

SU-debatten er blusset op igen. Denne gang med en ny vinkel: De studerende lever for godt til, at de fortjener SU. De studerende, der har akademikerforældre, får så mange penge hjemmefra hver måned, at de nogle måneder har op til 18.000 kr. Sådan står der i en artikel fra Ugebladet A4, som flere andre medier har refereret til.

Det tal er meget højt, og vi vil gerne møde alle de studerende, der har så høj en indkomst. Der er nemlig loft på, hvor meget man må tjene samtidig med, at man modtager SU og SU-lån. Det ville kræve adskillige tusinde kroner fra forældrene hver måned for at opnå et rådighedsbeløb på 18.000 kr. Men det er da glædeligt, hvis nogle tjener så godt og er villige til at prioritere deres børns uddannelse først.

Men hvad med resten af de studerende - dem, der ikke har forældre med mange penge? SU'en skal sikre, at alle uanset forældrenes velstandniveau har mulighed for at studere. SU'en bliver imidlertid ikke til en "asocial ydelse" (som der står i artiklen), fordi nogle på SU har forældre, der har mulighed for at forsørge deres børn.

- Levestandarden er generelt steget i samfundet, og det Forenede Studenterråd forstår ikke kritikken af, at studerendes levestandard er steget i takt med resten af befolkningens, udtaler Maja Hørsving, formand for det Forenede Studenterråd ved Københavns Universitet. Hun fortsætter:
- Der vil altid være nogle, der vil være bedre stillede i alle samfundsgrupper. Det er ikke noget specielt for SU-systemet.

Det bliver foreslået, at man for at komme forskellen til livs skal indtægtsregulere SU'en efter forældrenes indtægt.
- Dette er en stavnsbinding af den studerende. Det vil betyde, at deres forældre skal sikre, at de bliver forsørget, indtil de er færdige med at studere. Det er hverken rimeligt eller hensigtsmæssigt at umyndiggøre de studerende på denne måde, udtaler Anne Wæhrens, Levevilkårssekretær i det Forenede Studenterråd ved Københavns Universitet.

Se også
Pasta med ketchup eller røde bøffer?

Netavisen 25. august 2004