Ny rapport: Politi brød alle aftaler med danske organisationer

Af Initiativet for et andet Europa
Pressemeddelelse 9/1 2003

Initiativet for et andet Europa udgiver rapport om demonstration under EU-topmødet, der viser, at maskerede betjente brød alle aftaler mellem politi og demonstranter

Maskerede, civilklædte betjente var ansvarlige for et brud på alle aftaler mellem politi og demonstranter under den største demonstration under EU-topmødet. Det er hovedkonklusionen i en rapport om Initiativet for et andet Europas demonstration lørdag den 14. december, som demonstrationsledelsen offentliggør i dag.

Rapporten gennemgår over seks sider demonstrationens forløb fra start til slut, og beskriver hvordan politiet gjorde demonstrationen til en meget svær proces for demonstrationsledelsen.

Knud H. Nielsen, medlem af demonstrationsledelsen for den internationale demonstration 14.12, udtaler:

- Efter et års forberedelser og efter grundig dialog med politiet, var det rystende at opleve, at alle de tilkendegivelser politiet var kommet med ikke var meget værd, da det gjaldt. I vores øjne har politiet fået
et troværdighedsproblem. Så af hensyn til fremtidige demonstrationer er det meget vigtigt for os at komme til bunds i, hvad der gik galt.

- Med de erfaringer, vi nu har med civilklædte betjente er vi helst helt fri for deres tilstedeværelse under nogen form i fremtidige demonstrationer. Deres påklædning og maskering gjorde det muligt for dem at tage sig nogle friheder over for en lovlig demonstration, somuniformerede betjente aldrig ville være sluppet afsted med.

Rapporten vil blive sendt til statsadvokaten, der i øjeblikket behandler en sag om betjentenes evt. overtrædelse af maskeforbuddet.

Yderligere oplysninger kan fås hos
Knud Holt Nielsen, 33 26 25 28
Kenneth Haar, 23 60 06 31
eller Torben Kastrup, 26 70 87 26

Rapporten kan rekvireres på Kenneth.Haar@ft.dk og er tilgængelig på initiativets hjmmeside - se
Rapport om en demonstration

Se Kommunistisk Politik/Netavisens billeddokumentation
Politiet som provokatører

Kort om Initiativet for et andet Europa

Initiativet for et andet Europa arrangerede flere demonstrationer under EU topmødet: Den store internationale demonstration lørdag 14.12 og fakkeltoget mod racisme fredag 13.12. Initiativet består af mere end 40
danske og udenlandske organisationer, blandt andet SF, Enhedslisten og ATTAC-Danmark, Vänsterpartiet, og Miljöforbundet fra Sverige, og Nei til EU og Sosialistisk Venstreparti fra Norge.
Yderligere oplysninger om Initiativet findes på www.cph2002.org

Netavisen 9. januar 2002