17 spørgsmål til justitsministeren

Line Barfoed (EHL) har stillet følgende 17 spørgsmål til justitsministeren, der har lovfastsat pligt til at besvare dem:

Efter hvilke retningslinjer standsede politiet op til og under EU-topmødet personer på offentlig gade og vej og bad om identifikationspapirer?

Kan ministeren redegøre for, hvorfor de samme personer op til og under EU-topmødet gentagne gange inden for få timer blev standset af politiet og afkrævet identifikationspapirer?

Efter hvilke retningslinjer tilbageholdt politiet danske og udenlandske personer op til og under EU-topmødet?

Hvilke oplysninger ønskede dansk politi fra de italienske myndigheder som forudsætning for at løslade de anholdte italienske statsborgere?

Indløb der oplysninger om anholdte udenlandske statsborgere, der kunne begrunde behovet for anholdelse eller evt. retsforfølgelse?

Kan ministeren bekræfte, at politiet nedskrev fysisk beskrivelser af de personer, som politiet op til og under EU-topmødet standsede og afkrævede identifikationspapirer, og i bekræftende fald efter hvilke retningslinjer blev disse beskrivelser nedskrevet og med hvilken begrundelse?

Hvad er der sket med de notater, herunder fysiske beskrivelser af de antrufne, som politiet nedfældede i forbindelse med, at de op til og under EU-topmødet standsede personer på offentlig gade og vej og bad om identifikationspapirer, og hvad betød afkrydsningsfeltet "journalen" på politiets notatpapir?

Er de oplysninger om danske eller udenlandske statsborgere, som politiet indsamlede op til og under EU-topmødet videregivet til myndigheder i andre Schengen-lande eller ikke-Schengen-lande?

Kan de borgere, som op til og under EU-topmødet blev standset og afkrævet identifikation, få aktindsigt i de oplysninger, politiet opsamlede og nedskrev, og i benægtende fald: med hvilken lovhjemmel vil
politet afvise aktindsigt?

Hvor mange udenlandske statsborgere blev op til og under EU-topmødet afvist ved grænserne og med hvilke begrundelser?

Efter hvilke retningslinjer arbejdede civilklædt politi i forbindelse med demonstrationer op til og under EU-topmødet?

Kan ministeren bekræfte, at politiledelsen havde tilkendegivet over for demonstrationsarrangørerne, at civilklædt politi ikke ville blande sig i eller gå ved siden af demonstrationerne op til og under EU-topmødet?

Kan ministeren bekræfte, at civilklædt politi blandede sig i og gik tæt ved demonstrationerne op til og under EU-topmødet, og kan ministerende redegøre for begrundelsen for dette?

Kan ministeren bekræfte, at civilklædte betjente var til stede i og tæt ved demonstrationen iført - ulovlig - maske for ansigtet, og kan ministerende redegøre for begrundelsen for dette?

Kan ministeren bekræfte, at en civilklædt betjent blev pågrebet af uniformerede betjente i en af demonstrationerne op til og under EU-topmødet, at den pågrebne civilklædte betjent var maskeret, og at han havde sten i lommerne, og kan ministerende redegøre for begrundelsen for dette?

Hvorfor forblev civilklædte betjente i og tæt ved demonstrationerne, efter at politiledelsen havde givet dem ordre til at trække sig tilbage, ifølge samme ledende politifolks oplysninger til demonstrationsarrangørerne?

Vil ministeren tage initiativ til, at der bliver gennemført en uvildig undersøgelse af politiets indsats op til og under EU-topmødet?

Netavisen 17. december 2002+