Palæstina Fredsvagter protesterer

 

Til:
Den danske regering
Partierne i Folketinget
Udenrigsministeriet

København, fredag den 15. november 2002

Protestskrivelse

Fredsvagt udsendt af det danske netværk ”Palæstina Fredsvagter” anholdt af israelsk militær

På vegne af det danske netværk ”Palæstina Fredsvagter” protesterer vi på det kraftigste mod det israelske militærs voldelige anholdelse af den 24-årige fredsvagt Ole Poulsen, bosiddende i Odense, ligesom vi bekymrer os for hans
sikkerhed. Vi opfordrer derfor til, at Danmark og EU protesterer mod den voldelige anholdelse af Ole Poulsen og de andre internationale fredsvagter og kræver dem øjeblikkelig frigivet.

Ole Poulsen er i Palæstina for at deltage i den internationale civile beskyttelse af den palæstinensiske befolkning under den ulovlige israelske besættelse mod overgreb fra det israelske militærs side. Han er udsendt gennem det danske netværk af hjemvendte fredsvagter i samarbejde med den lokale samarbejdspartner ”International Solidarity Movement” i Palæstina.

Ved anholdelsen ville Ole Poulsen og otte andre internationale fredsvagter beskytte en fredelig palæstinensisk demonstration. Op mod 200 lokale kvinder, mænd og børn i landsbyen Jayyous ved Tulkarm på Vestbredden
protesterede mod den israelske besættelse og ødelæggelsen af landsbyens oliven-plantager og landbrug. Den israelske stat er ved at opføre en såkaldt separations-mur 6-8 kilometer indenfor den Grønne Linie, hvilket betyder at op mod 80% af landsbyens landbrugsareal bliver inddraget.

Demonstrationen blev angrebet af israelsk militær med tåregas og gummikugler. De internationale fredsaktivister stillede sig som beskyttelse i vejen for det israelske militær, der skød efter de flygtende palæstinensere, hvorefter israelske soldater anholdt fredsaktivisterne og førte dem væk i det såkaldte ”blokadegreb”. Mange af fredsvagterne blev slået med soldaternes geværkolber, heriblandt Ole Poulsen, ligesom fredsvagterne fik frataget deres kameraer og andre beviser på de israelske soldaters brutale fremfærd.

Anholdelserne kan kun ses i sammenhæng med den generelle undertrykkelse af palæstinensernes rettigheder, eftersom fredsvagterne netop ville forsvare palæstinensernes demokratiske ret til fredelig protest. Men forsvaret for demokratiske rettigheder er blevet mødt med vold fra Israels side.

Blandt fredsvagterne er de fem borgere i EU-lande. Med formandskabet for EU, må det være regeringens pligt at forsvare fredsaktivisterne mod yderligere overgreb, kræve dem løsladt og protestere over de israelske soldaters voldelige fremfærd. Når Israel ikke respekterer almindelige demokratiske rettigheder og international ret, bør det få konsekvenser for forholdet mellem EU og Israel.


Med venlig hilsen

Maj-Britt Svendsen og Martin Gottliebsen
Palæstina Fredsvagter

Se også
Øjenvidner til israelsk hævnterror

For yderligere informationer:

Mail: info@palestinafredsvagter.dk
Kontaktperson i Danmark for fredsvagten Ole Poulsen, tel: 21 44 14 32

Netavisen 18. november 2002