Møller i amerikansk krigstjeneste

Det store regeringsparti Venstre afviser, at der er noget dilemma i, at A.P. Møller-koncernen direkte deltager i et fremmed lands krig. Derimod er den såkaldte opposition tilsyneladende mere bekymret.

Danmarks største koncern, A.P. Møller-koncernen, har netop underskrevet en milliardkontrakt med Pentagon, det amerikanske krigsministerium, om at stille otte skibe til rådighed for den amerikanske hær i forbindelse med den kommende krig mod Irak.

Selvom den danske regering officielt endnu ikke har taget stilling til, hvordan man vil stille sig - om man åbent vil støtte det planlagte amerikanske angreb på Irak - holder den danske storkapitalist A.P. Møller sig ikke tilbage. Her vejer udsigterne til fed profit på aktiv deltagelse i krigen på USA's side mere end tungt. A.P. Møller-rederiet Maersk Sealand har netop indgået en milliardkontrakt med den amerikanske regering om at stille otte skibe til rådighed for den amerikanske hær. A,P. Møller selv erklærer at dansk Irak-politik er irrelevant for dens kontrakt. (Berlingske Tidende 13.02.02)

Maersk Sealand skal stå for al vedligeholdelse og drift af de otte skibe, der givetvis vil blive indsat i den kommende amerikanske storoffensiv mod Saddam Hussein (ifølge milæranalytikerne). Skibene skal transportere ammunition, tanks og ambulancer for den amerikanske hær. Kontrakten ses som et tegn på, bl.a. det britiske dagblad The Times, at det amerikanske krigsministerium Pentagon er langt fremme i forberedelserne af krigen mod Irak.

Den tidligere udenrigsminister Niels Helveg Petersen har bedt udenrigsminister Per Stig Møller om en redegørelse om sagen.
Om A.P. Møller-koncernens aktive støtte til, og muligvis snarlige deltagelse i, den amerikanske krig mod Irak dermed skulle være i fare for at blive stoppet med mistede nye milliardprofitter til følge er dog mere end uvist.

Se også
A.P. Møller, Terma og dansk krigsindustri

Netavisen 13.august 2002