Kamp til stregen om Den Fri Ungdomsuddannelse

Højreregeringens plan om med at pennestrøg at nedlægge Den Fri Ungdomsuddannelse får kamp til stregen.
Det lovede godt 1500 unge, der fra uddannelsessteder og efterskoler var mødt op på Rådhuspladsen i København for at sige højlydt, hoppende og markant Nej til planerne.
'Den der ikke hopper - elsker Anders Fogh'.
Der blev hoppet. Mange gange.
Der blev jublet, da Emmas Dilemma fortalte om hvor grueligt galt det kan gå og hvor uheldigt man kan komme af sted med at miste både synet, hørelsen og føleevnen - og alligevel blive statsminister.
Og der blev råbt slagord mod regeringen - med en følelse af at her var kimen til noget nyt. Til et nyt elevoprør mod EU-dikteret uddannelsespolitik, mod discountuddannelse af hele generationen, og med ny skridt tilbage mod en tid med endnu mere synlige og udtalte klasseskel blandt de uddannelsessøgende.
En elevrevolte der længe har ulmet og er brudt ud i en række andre EU-lande. Kraftigt i Spanien.

Med planerne om at nedlægge et af dansk pædagogiks pionerinitiativer - og en ubestridelig succes - både hos elever, forældre, undervisere og forskere - har Fogh-regeringen fra starten lagt sig ud med den skolesøgende ungdom. Og det kommer den ikke til at slippe godt fra, hvis eleverne kan stå og holde sammen i den kamp, som kommer, understregede formanden for Danske Gymnasieelevers Sammenslutning (DGS) Bjørn Hansen:
- Uddannelse er Danmarks vigtigste råstof - ikke en udsalgsvare, understregede han, og bebudede ny aktioner under samme parole.

Der er ingen tvivl om at de 1500 der demonstrerede på Rådhuspladsen er repræsentative for stemningen overalt: angrebet på Den Fri Ungdomsuddannelse skal slås tilbage, de øvrige bebudede besparelser på mere end 1 milliard kroner (som Fogh ikke snakkede om under valgkampen, da han havde travlt med at love forbedringer) skal væk, daghøjskolerne skal bevares o.s.v.

Der kommer nye demonstrationer, når finansloven er fremlagt. Den 7 februar demonstreredes der - foreløbig planlagt i København og Århus - af det ny initiativ 'Uddannelse er Danmarks råstof', som repræsenterer en bred vifte af elev og studenterorganisationerne for fem hovedkrav:

- Uddannelse til alle
- Et demokratisk uddannelsessystem
- Et sikkert og sundt arbejdsmiljø
- At elever ikke gøres til produkter
- At der ikke skæres ned på uddannelse

Højreregeringens angreb kommer hurtigt og over en bred bank - i forventning om at de enkelte protester drukner i et forvirret brøl. I dette felttog er angrebene på uddannelserne kun en brik. Men eleverne og de studerende viser vejen til at slå dem tilbage: samling og sammenhold! Aktion og protest!

Se mere om kommende protester og grundlag på
DGS' hjemmeside

Netavisen 15. januar 2001