Pensioner skal væk – Hvad mere?

Kommunistisk Politiik 2, 2006

Regeringen venter med at offentliggøre sin plan for velfærdsslagtning. Den vil komme i slutningen af februar, har den meddelt. Men det første offer – pensionerne – er ført til slagtebænken.

Dorte Grenaa, APK:
Snart sidste udkald for at rejse masseprotesterne!


Der er grunde til, at regeringen holder sit såkaldte 'velfærdsudspil' tilbage. Dårlige grunde, taktiske grunde. En af dem er, at Fogh lader sit støtteparti Dansk Folkeparti samt 'oppositionen' af Radikale og socialdemokrater, der vil markere sig med slagtning af masser af 'hellige køer', tage skraldet i den offentlige debat. En anden – langt mere ubemærket grund – er at regeringen afventer en beslutning i EU-parlamentet om det såkaldte service-direktiv, Bolkestein-direktivet, som er planlagt til midten af februar.

Officielt er den danske regering kritisk over for Bolkestein-direktivet, som vil skærpe den indbyrdes konkurrence mellem arbejderne i EU, hvor der er en officiel arbejdsløshed på 8.5 pct. Direktivets vedtagelse vil betyde, at den nordiske aftalemodel forsvinder.

Uofficielt vil regeringen have en stor del af forslaget vedtaget. Når det har været behandlet i EU-parlamentet, skal det tilbage til EU-kommissionen, som derpå vil fremlægge et revideret forslag til behandling i EU's ministerråd. Det skal efter planen være afsluttet i 2006 – måske allerede i løbet af juni måned, ifølge Østrig, der overtog formandskabet i EU den 1. januar.


Dorte Grenaa: Sidste udkald

Fogh-regeringen bragte Dansk Folkeparti på banen med forslaget om simpelthen at beskære pensionsalderen for både efterløn og folkepension med to år – til hhv. 62 og 67 år.

Dermed skal der skabes en stemning af, at slaget er allerede er tabt, at der allerede er et massivt flertal i folketinget, og at protester er unyttige.

- Alle disse manøvrer er nøje tilrettelagt og sigter på at hindre masseprotester i at vise sig på gaderne, siger Dorte Grenaa, formand for Arbejderpartiet Kommunisterne.

- Der lægges op til brutale og åbenlyse forringelser af de tilkæmpede goder og rettigheder, og der er en stor parlamentarisk sammensværgelse i gang for at få dem kørt igennem uden sværdslag, selvom de allerfleste danskere ikke ønsker pensionsalderen sat op. Dansk Folkepartis virkelige reaktionære rolle og falskheden i dets image som regeringens 'sociale alibi' bøjer sig i neon. Men allerværst er den socialdemokratiske fagtops stiltiende accept og aktive medvirken i hele svineriet.

- Det er ved at være sidste udkald. Hvis ikke fagligt aktive kræfter og venstrekræfterne i Danmark finder ud af at rejse protesterne, vil Fogh-planen bare glide igennem – med uhyggelige konsekvenser for det store flertal i fremtiden, konstaterer Dorte Grenaa.

Se også

Den store parlamentariske sammensværgelse
Leder, Kommunistisk Politik 2, 2006

2006: Den nyliberale offensiv må stoppes
Kommunistisk Politik 25, 2005

Netavisen 18. januar 2006