Den engelske regering fabrikerede dossier, som Powell anvendte i FN

Den engelske regering er grebet på fersk gerning i at fabrikere et dossier, som Colin Powell refererede til i sin krigstale til FNs Sikkerhedsråd. Downing Street havde anvendt en gammel rapport om irakisk efterretningstjeneste udarbejdet af en studerende på basis af dokumenter erobret under Golfkrigen i 1991. Det afslørede det engelske Channel4 News i går.

Dr. Glen Rangwala, docent i politik i Cambridge og Irak-ekspert, sagde til TV-kanalen, at hovedparten af den engelske regeringsrapport ' 'Iraq - Its Infrastructure of Concealment, Deception and Intimidation, (Irak - dets infrastruktur af tilsløring, bedrag og intimidering) er kopieret uden kildeangivelse fra en gammel artikel i Middle East Review of International Affairs af Ibrahim al-Marashi, studerende ved det amerikanske Monterey Institute of International Studies.

Dr. Rangwala konstaterede at offentligheden var blevet forledt til at tro, at den 19-sider lange engelske regeringsrapport var resultat af aktuel og direkte efterforskning - men altså simpelthen for størstedelen er kopieret fra eksisterende internetkilder - og omhandlende forhold fra 12 år siden.

Ved en sammenligning af de to dokumenter kan det påpeges, at det nye britiske regeringsdokument kopierer lange passager af den gamle afhandling, indbefattet stave- og tegnsætningsfejl i denne - men med eksempler på fordrejninger, der tilsigter at anklage Saddam-regimet af i dag for at støtte terroristgrupper. For eksempel er originalens udtryk at Saddams efterretningstjeneste 'hjælper oppositionsgrupper hos fjendtlige regimer' blevet til 'støtter terroristorganisationer hos fjendtlige regimer'.

Andre 6 sider i dossieret baserer sig ifølge The Guardian på artikler af Sean Boyne og Ken Gause fra Jane's Intelligence Review i 1997 og i november sidste år - altså med gamle data uden sammenhæng med det, som Powell og UK søger at 'bevise': at Irak i dag systematisk obstruerer våbeninspektørernes arbejde.

Glen Rangwala konstaterede, at regeringsdokumentet havde ændret på ordene og rundet tallene op for at få dets påstande til at virke stærkere:
"Det ser ud til i al hast at være udsendt af Number 10 (Downing Street) for at understøtte den amerikanske dagsorden om, at FN-inspektionerne ikke kan fungere, ' konkluderede han.

Dan Plesch fra Royal United Services Institute for Defence Studies in London sagde til Channel 4: 'Det her ser ud til at være forældet akademisk analysearbejde stablet op som det bedste MI6 ... kan komme med om Saddam'.

Oven på afsløringerne af denne skandale siger en anonym efterretningsekspert ifølge avisen Daily Mirror: "Regeringen søger at fabrikere en grund til at gå i krig - hvad andet kan vi tro på denne baggrund? Colin Powell brugte noget af dette i sin fremlæggelse for FN. Det må nødvendigvis rejse spørgsmål ved hans fremstilling."

Colin Powell sagde i FN-talen bl.a. følgende om fupdokumentet: "Jeg skal henlede mine kollegers opmærksomhed på den fine rapport, som UK har uddelt ... som i udførlige detaljer beskriver den irakiske virksomhed for tilsløring og bedrag."

Konklusionen er indlysende: Den amerikanske regering søger sammen med den britiske at fabrikere en begrundelse for krig - baseret på plagiat og svindel.

Dokumentation

Downing St dossier plagiarised Channel4
http://www.channel4.com/news/home/z/stories/20030206/dossier.html

Downing Street Report is 'Rip Off' Daily Mirror
http://www.mirror.co.uk/news/allnews/page.cfm?objectid=12616651&method=full&siteid=50143

UK war dossier a sham, say experts The Guardian
http://www.guardian.co.uk/Iraq/Story/0,2763,890916,00.html

Dokumentet der blev plagieret:
Ibrahim al-Marashi: IRAQ'S SECURITY AND INTELLIGENCE NETWORK: A GUIDE AND ANALYSIS
Middle East Review of International Affairs Sept. 2002
http://meria.idc.ac.il/journal/2002/issue3/jv6n3a1.html

Den engelske fuprapport:
Iraq - its infrastructure of concealment, deception and intimidation
http://www.number-10.gov.uk/output/Page7111.asp

Se også:
Britain disputes terror link to police murder The Guardian
http://www.guardian.co.uk/uk_news/story/0,3604,889810,00.html

Netavisen 7. januar 2003