Stod Irak bag rumfærgekatastrofen?

7 astronauter mistede livet, da rumfærgen Colombia under landingen opløstes over Texas - deriblandt den første israelske astronaut, som var lovet en heltemodtagelse. NASA kan ikke give nogen forklaring på hvad der gik galt.

Hvad der skulle have været et propagandafelttog for den amerikanske teknologiske førerposition i verden og et symbol på USA's vilje til at dele videnskabelige fremskridt med resten af verden endte med endnu et globalt chok, da rumfærgens rester spredtes over hele Texas.

Efter 11. september 2001 har Bush-regeringen og medierne systematisk spillet på angsten for terrorangreb for at holde den amerikanske befolkning i et politisk jerngreb, der kunne få det til at acceptere dens krigspolitik og brutale sociale nedskæringspolitik på hjemmefronten.

Sikkerhedsforanstaltningerne omkring det stort anlagte rumfartsshow har været maksimale - og er blevet yderligere strammet p.g.a. den israelske astronauts deltagelse i demonstrationen af det særligt nære venskab mellem Bushs USA og Sharons Israel. NASA kan ikke sige, hvad der skete - men én ting er denne gang hundred procent sikker: Det er ikke Irak, der stod bag. Og det var heller ikke Osama Bin Laden.

Hvem var det så? Eller hvad var det?

Professor i politisk økonomi Lloyd J. Dumas fra University of Texas i Dallas havde følgende kommentar til rumfærgens forlis: "Det understreger endnu engang den meget komplekse højteknologis skrøbelighed. Læren er klar: Når fejlbarlige mennesker omgås magtfulde teknologier er fejl uundgåelige. Denne gang krævede det 7 astronauters liv. Den næste katastrofale menneskelig-tekniske fejl kun dræbe tusinder, titusinder eller tilmed hundredtusinder menneskeliv, hvis den pågældende teknologi er et atomkraftværk, en stærkt giftig kemisk virksomhed, eller et atomart, biologisk eller kemisk masseødelæggelsesvåben. Af samme grund er de rumbaserede våbensystemer, som Bush-regeringen er så ivrig efter at opbygge, ikke mindre sårbare over for fejl, med potentielt katastrofale konsekvenser."

Pentagon har i de senere år fået stadig mere kontrol over det samlede amerikanske rumforskningsprogram. Det forulykkede Colombia-togts propagandistisk understregede videnskabelige karakter skulle tilsløre denne kendsgerning. Med Project Prometheus er et NASA-projekt for brug af atomkraft i rummet blevet kraftigt forceret. På trods af at NASA selv erklærer at faren for spredning af radioaktive materialer ved brug af atomkraft i rummet (som raketter der drives af en atomreaktor) er som 1 til 230, er planerne blevet accellereret. Et atomdrevet Colombia der spredes over Texas (eller ethvert andet sted) kunne blive en gigantkatastrofe.

Stjernekrigsprojektet og militariseringen af rummet indebærer oplagte farer for gigantiske katastrofer også i fredstid. Krige - som den planlagte krig mod Irak - bærer både i sig selv faren for store tragedier, og øger risikoen for tragedier som følge af menneskelige-tekniske fejl.

Det er USA der udgør den største sikkerhedsrisiko for menneskeheden både hvad angår faren for ulykker på kraftværker eller i militæranlæg rundt om på kloden - og ved dets uhæmmede militarisering af kloden og verdensrummet og den vanvittige krigskurs, som det følger.

Netavisen 2. februar 2003