Afghanistankrig kun 'lige begyndt'

Den amerikanske general Richard Myers, øverstbefalende hærchef, har erklæret, at Afghanistankrigen kun 'lige er begyndt'. På et pressemøde mandag i New Delhi understregede han, at en yderligere amerikansk militær indsats var nødvendig for at bringe stabilitet til landet:
'Nogle fremtrædende amerikanske lovgivere har erklæret at krigen i Afghanistan i det væsentligste er forbi. Jeg tror, vi kun har set begyndelsen.
Der eksisterer fortsat en trussel i Afghanistan. Den vil være der et stykke tid enndu indtil vi kan fange den resterende ledelse og forsøge at gøre situationen mere sikker.'

Sammen med Nordalliancens indtog i Kabul og Talibans fald begyndte også stridighederne mellem rivaliserende krigsherrer, og hundredvis er blevet dræbt i slag og magtkampe mellem disse. Officielt har USA ikke taget parti i disse stridigheder. Reelt har en række bombardementer grebet ind i dem. Nu har USA også officielt givet ordre til bombardementer mod 'fjendtlige styrker', som ikke har noget at gøre med Taliban-regimet, og som hidtil har støttet den amerikanske krigsførelse, eller forholdt sig passive. Det drejer sig bl.a. om en række militser, som er modstandere af den amerikansk-indsatte Karzai og hans regering.
Nyhedsbureauerne rapporterer om to sådanne amerikanske bombetogter i nærheden af den sydøstlige by Khost.

En rapport fra FNs observatør-komité for Afghanistan, en femmands-gruppe udpeget direkte af Kofi Annan, erklærer samtidig, at Taliban har tilstrækkelige styrker og militært udstyr til at udløse en væbnet opstand i Afghanistan. Observatørerne mener, at Taliban kan indlede et angreb med jord-til-jord missiler og 'masseødelæggelsesvåben'. Resterne af Taliban og Al Qaeda 'har mulighed for at true den igangsværende fredsproces i Afghanistan', siger rapporten, der også konstaterer, at Taliban fortsat nyder tilstrækkelig støtte i befolkningen til at kunne gennemføre en opstand.

Imens påkalder Karzai-regeringen (som reduceres af indbyrdes mord) konstant en øget og mere aktiv rolle fra de udenlandske soldater i forskelligt regi.
En højtstående amerikansk general er samtidig sendt til Afghanistan for at bistå Karzai-regeringen med at rekruttere, uddanne og aflønne en hær, der vil være loyal mod Karzai og USA.

Netavisen 21. februar 2002