Rapporter fra Athen

Af Gerd Berlev


Arkivfoto

Protest og politik i gaderne: Dag til dag-beretninger fra en uge i Athen lige nu

Tekst og fotos: Gerd Berlev/ Kommunistisk Politik

Athen den 24. november 2012


På vej til parlamentet: Antifacistisk demo ved Syntagmapladsen

Byen Athen har på de 8 dage, jeg har været her, ihvertfald lagt gader til mindst 4 større demonstrationer.

Den 17. var det årsdagen for opstanden på Polyteknisk læreanstalt i 1973, der førte til diktaturets fald. Tirsdag den 20. og fredag den 23. gik fagforeningerne på gaderne i protester mod resultaterne af trojkaen IMF, EU og den Europæiske centralbanks krav til nedskæringer.

I dag lørdag den 24. november samledes protesterne mod den fascisternes fremgang.

Et regulært nazistisk parti 'Gyldent daggry', der flittigt har brugt gammelnazstiske symboler, eller noget der ligner, kom for første gang ind i det græske parlament ved valgene i 2012 med 7 pct. af stemmerne.

Det har specialiseret sig i racistiske overfald og hetz mod venstgrekræfterne med en voldsom nationalistisk og populistisk demagogi.

Syriza, anarkister og venstreradikale samt fagforeningen for immigranter var nogen af de deltagende organisationer, jeg kunne identificere i dagens demonstration med henved 10.000 deltagere.

Lidt mindre organisation, men en meget fredelig stemning prægede dagen - samt mange bannere mod fascisme og nazisme og sammenkædning med krisen


Athen den 23. november 2012:
Lokal protest mod lønnedgang på 25 pct.



Bankerne blev reddet / Folket blev solgt ud

Dagen starter med at vi lige smutter forbi en demonstration ved parlamentet. Det viser sig at være en mindre forsamling på et par hundrede, så det ser underligt ud, at der er udstationeret mindst ligeså mange betjente.

Demonstrationen går fra parlamentet ind mod byen, efter ort tid viser der sig en større demonstration, der kommer fra den anden side på vej mod parlamentet eller rettere indenrigsministeriet, som ligger i nærheden.

Det viser sig at være POE OTA, Attika, som er sammenslutningen af arbejdere i Attikas kommuner og lokalsamfund. De har nu protesteret i længere tid, sidst ved en større demonstration i Athen den 20. november.

Se også

The union of POE-OTA escalates fight against layoffs

De kommunalt ansatte protesterer med lønnedgang på 25% og fyringer og også mod varslede privatiseringer af offentlig ejendom.

Så turen går tilbage til Indenrigsministeriet, hvor der gøres ophold i 1½ times tid med råb og højttalermusik og et par taler med megafon.


Protest ved indenrigsministeriet

Derefter går turen tilbage forbi overfyldte skraldespande, universitetsbygninger med store grafitti eller blokeret med bannere til Klafthmonos pladsen midt i byen. Der blev spillet Theodorakis og talt lidt.

Imens indrettede en mindre gruppe sig på en stump græs med underlag og telt og trommer. Der hørtes trommer derfra op til Akropolis til langt ud på aftenen.


Trommer og protest


Athen 22. november 2012


Banner på gangbro til stationen over motorvejen i Faliro, nær Piræus

Efter en dag med regn kom solen igen. Visse steder i Athen var skraldespandene tømt, men i centrum flød de stadig over, snart faretruende sundhedsskadeligt.

Over 3000 immigranter uden papirer blev anholdt ved en razzia byen over igår. Det var det, betjentene fra billedet igår var igang med.
(Se opslaget fra 21. november nedenfor)

Borgmestre i 12 kommuner på Attika, Athen-halvøen, har udtalt, at de vil besætte offentlige kontorer i Athen fredag, i protest mod nedskæringerne på kommunernes sociale budgetter, affødt af trojkaens krav til Grækenland.

Mange steder ses bannere og plakater for forskellige events, ikke alt er lige forståeligt med de græske bogstaver og et ukendt sprog, men flere steder ses tegn på at der er eller vil blive afholdt større offentlige møder og forsamlinger i parker og universiteter mv.

Og fra turistoplysningen: Når man befinder sig i turistområderne mødes man konstant af børnetiggere, mest af rumænsk oprindelse. På en café ved Akropolis metro-station kom mindst 15 forbi på en 1½ times tid.

Forvandlingen til fattiggård har taget fart-

Athen 21. november 2012


Fattigdom er revolutionens og forbrydelsens ophav: Grafitti på Athens Polytekniske læreanstalt

Torsdag er der annonceret strejker for ansatte i Athen, hvilket forventes at påvirke affaldshåndteringen, hvilket tilsyneladende allerede var trådt i kraft idag onsdag.

Desuden varsles arbejdsnedlæggelser på museer, skoler, skattekontorer, skoler, posthuse mm. Samt tre demonstrationer.

Mandag og tirsdag måtte Ikea i Kissios, Athen lukke. Medarbejderne nedlagde arbejdet, fordi lønningerne er skåret ned med 8-11%. Desuden annonceredes at en lang række Costa Coffee-butikker lukker.

Grækenland er udset til EU’s laboratorium for fremtidens arbejdsmarked, men det er også laboratorium for organiseret modstand mod EU’s nyliberale regime, påpeger græske fagforeninger

Se

Det græske laboratorium
Fagbevægelsen mod Unionen

 


Skraldet begynder at hobe sig op i gaderne i Athen

At der var en vis nervøsitet hos politiet viste sig, da jeg tog et billede af nogle overfyldte skraldespande ud for et KKE-kontor med et opbud af betjente i baggrunden, ved den nærliggende politistation. De var vist igang med at formere til en udrykning. Det var mørkt, så der var blitz på.


Politiudrykning med begyndende skraldebjerg

Straks billedet blev taget løb en betjent over mod mig for at konfiskere det. Da han så resultatet og hørte jeg var turist, opgav han dog kravet.

Idag var jeg også en tur forbi Polyteknisk læreanstalt. Stedet er overklistret med plakater og og overmalet med grafitti.

Men de få studerende på stedet hen under aften var dog ikke særligt politisk interesserede. Måske er dette snarere et resultat af manglende ressourcer til renholdning og stedets historiske betydning. Det var her opstanden mod militærjuntaen i 1973 startede.

Tirsdag den 20. november: Flere demonstrationer i Athen mod de offentlige nedskæringer


Syriza-plakat for 17. november 1973 - 17. november 2012:
Dagen der markerede begyndelsen til enden for juntaen

Hvordan går det de græske pensionister? Vi fik at vide, at pensionsbidrag , der opkræves af virksomhederne, ofte blev ligei dér. Altså ikke bliver videresendt til pensionskassen.

Det gør jo ikke situationen bedre for pensionisterne, og det er en kort frist for virksomheden, der ofte går konkurs efterfølgende og ups .. hvor blev de penge så lige af?

Ved krisens begyndelse havde rige grækere et indestående alene i schweiziske banker på det dobbelte af statsgælden. Alene med de penge havde det været muligt at undgå at komme i kløerne på troikaen.

De rige udsuger grådigt landets befolkning og sælger retten til at fortsætte den praksis til IMF, EU og den europæiske centralbank.

Det er blevet så tydeligt at regeringenskoalitionen bestående af Pasok, Nyt Demokrati og Demokratisk Venstre har måttet stramme praksis for inddrivelse af skatterne op, men det er kun en ringe trøst for de 2/3 af ungdommen, der er arbejdsløse.

Det har også - som vi har set i Danmark - betydet en vælgerflugt fra Pasok (socialdemokrater) til Syriza (nok nærmest svarende til Enhedslisten, eller måske SF og Enhedslisten, hvis ikke lige SF var med i en EU-nedskærings-regering.

Pasok er halveret til 7% af stemmerne, og Syriza står idag i meningsmålingerne til 26% af stemmerne.

Athen mandag den 19. november 2012


Demo mod offentlige fyringer 19. november 2012

Chokterapien for den græske offentlige sektor er en forsmag på, hvad der også venter andre ...

Det er blevet den almindleige metode i EU til nedskæringer. Den anvendes også overfor f.eks. SAS-personale, der trues med konkurs som grækerne med bankerot.

Der var idag annonceret forskellige demonstrationer mod, at man selv skal udpege, hvem der skal fyres i den offentlige sektor, og mod fyringerne og lønnedgange.

Nedskæringer, der er en del af de krav der stilles til Grækenland fra EU, IMF og den europæiske centralbank.

Nedskæringer, der skammeligt er vedtaget uden afstemning i parlamentet, hvilket kunne lade sig gøre via en særlovgivning gennemført med stemmer fra SYRIZA, KKE og Demokratisk Venstre.

Organisationen for gendannelsen af Grækenlands Kommunistiske Parti (1917-1953) har fremlagt en klar platform for det græske folks kamp. Bankerotten er bedre:

NEJ TIL AT BETALE GÆLDEN OVERHOVEDET - GRÆKENLAND HER OG NU UD AF EURO-ØMU-EU!

Se deres engelske blog Anasintaxi

Long Live the heroic Polytechnic uprising of November 1973 - We continue the anti-fascist anti-imperialist struggle

Demonstrationerne blev ledt af fagforeninger, der her er partipolitiske, og de fandt sted i middagspausen uden de store forstyrrelser af hverdagen.

Efter en varm og solrig dag kom endelig regnen til den meget tørre jord. Kampen mod udplyndringen af det græske folk fortsætter ....

Athen 17. november 2012


Demo i Athen 17.11.2012 - Aftenfoto KP

Der var idag 17. november stor demonstration i Athen. De græske protester og de græske arbejdere og ungdommens kamp fortsætter hverr eneste dag, selvom de imperialistiske medier kun nævner en smule af det. Og især hvis der forekommer modstand og vold (selvom det mest er fra politiets side).

Det var årsdagen for en anden betydningsfuld kampdag: Den 17. november 1973 med opstanden mod diktaturet på universitetet, som blev slået ned med militærets hjælp.

Demonstrationen samlede et utal af anarkistiske, trotskistiske og kommunistiske organisationer, mange af dem med i valgforbundet Syriza, der er på vej til at blive Grækenlands største parti - og dertil næsten lige så mange fra KKE (det tidligere prosovjetiske og revisionistiske Grækenlands Kommunistiske Parti).

I alt var der 40-50.000 var på gaden fra 16-tiden og til langt henad aftenen. Demonstrationen gik fra Syntagma-pladsen, det efterhånden verdensberømte centrum for talrige demonstrationer mod EU-trojkaens diktater, til USA's ambassade og derfra videre til universitetet.

God stemning trods et stort politiopbud, der fulgte sort blok / anarkisterne og en by, der var delvist afspærret med lukkede indfaldsveje og Metro-stationer den halve dag og aften.

Se mere om baggrunden for demoen nedenfor

På vej til Athen

Strøtanker
Kommunistisk Politik 21, 2012

For nogle måneder siden besluttede vi at holde ferie i uge 47. Det blev efter kig på vejr og priser til en uge i Athen fra den 17. november. Med den tanke at så kunne vi måske også se nærmere på, hvad der skete på den politiske scene, med eventuelle strejker og demonstrationer mod nedskæringerne, der hagler ned over grækerne.

Siden da har situationen udviklet sig en del. Merkel var på besøg og fik utilfredsheden til at bryde ud i lys lue. Det fortsatte den 5.-6. november, hvor der var adskillige 48-timers strejker inden for mange fagområder, transport, tv-nyheder og alle aviser, bankansatte og mange, mange andre.

Og der blev afholdt flere store demonstrationer foran parlamentet under forhandlingerne om vedtagelsen af den næste sparepakke, der indeholder flere fyringer af offentligt ansatte, lønreduktioner, længere arbejdstid og senere pensionsalder. Nedskæringer, som er forlangt af trojkaen bestående af Den Internationale Valutafond (IMF), Den Europæiske Centralbank og EU for lånene, der skal nedbringe statsgælden.

Dagene sluttede med en del uroligheder, hvor vandkanoner og molotovcocktails skiftedes til at have overtaget.

GSEE – en slags græsk LO med 83 fagforbund i den private sektor – opfordrer til tre timers arbejdsnedlæggelse den 14. november, hvor det europæiske LO, ETUC, har indkaldt til fælles europæiske strejker mod de nyliberale nedskæringer.

Flere fagforeninger og andre fortsætter med fortløbende strejker og aktioner af forskellig slags med 48-timers arbejdsnedlæggelser, besættelser af lokale rådhuse m.m.

Sideløbende er kampen mod den fascistiske udvikling styrket med blandt andet en stor demonstration mod det fascistiske Gyldent daggry den 28. oktober og den 17. november igen på årsdagen for Athens Polytekniske Universitets oprør mod den fascistiske junta i 1973.

Efter flere forskellige angreb på studenterledere efter kuppet i 1967 gik de jurastuderende i februar 1973 i strejke og barrikaderede universitetets jurastudie midt i Athen og forlangte, at anklagen mod 88 af deres kolleger for ”undergravende virksomhed” blev trukket tilbage. Politiet trængte brutalt ind og stoppede besættelsen.

I november samme år gik studenterne på Det polytekniske universitet i strejke mod militærregimet. De barrikaderede sig og byggede en radiostation, der udsendte et gentaget opråb om fælles kamp mod diktaturet og for demokrati. På to dage blev gaderne udenfor fyldt med mennesker. De blev terroriseret med tåregas, og efter midnat den 17. november ankom hen ved 25 AMX 30-tanks, hvoraf en sigtede på hovedindgangen.

De studerende bad om 30 minutter til evakuering, fik bevilliget 15 minutter, men efter ti minutter  brød den første tank gennem hovedporten. Begivenhederne blev filmet og ligger på Youtube

http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=B28Pqv14IAc

Efterfølgende blev forsamlinger forhindret af politi og militær, og 28 studenterorganisationer blev opløst.

Men hvert år bliver der strejket og demonstreret på skoler og universiteter den 17. november. I 2011 var der udstationeret 7000 betjente i Athen på dagen, hvor parlamentet netop var i færd med sidste-behandlingen af budgettet for 2012.

Netavisen 18. november 2012