Dansk-støttet projekt i Gaza har navngivet kvindeprogram i mindet efter Rachel Corrie

Tirsdag 16. marts er det et år siden, at den amerikanske fredsaktivist Rachel Corrie, blev dræbt af den israelske hær i Gaza.

Rachel Corrie

I mindet om Rachel Corrie har det dansk-støttede Gaza Community Mental Health Programme (GCMHP) opkaldt sit omfattende kvindeprojekt i Rafah efter den 23-årige amerikanske fredsaktivist.

For at forhindre den israelske hærs ødelæggelser af palæstinensiske huse i Rafah stillede Rachel Corrie sig i vejen for en israelsk bulldozer. Selv om bulldozerføreren - i følge øjenvidner - ikke kunne undgå at at se hende, stoppede bulldozeren ikke, før hun lå helt inde under den.

GCMHP er en førende palæstinensisk menneskerettighedsorgansisation i Gaza. Med dansk støtte og gennem et partnerskab med det danske Rehabiliterings- og Forskningscenter for Torturofre (RCT) i snart ti år har GCMHP først og fremmest rehabiliteret torturoverlevere fra israelske fængsler fra den første intifada, men tillige ofre for tortur i fængsler under det palæstinensiske selvstyre.

Kvindeprojektet i Rafah er en integreret del af GCMHPs arbejde, der efter udbruddet af den 2. intifada også omfatter et kriseinterventionsprogram. Leder af GCMHP er dr. Eyad El-Sarraj, der med sin udtalte opposition til Yassir Arafat har fået stor opmærksomhed internationalt, i Danmark senest under sit besøg i januar 2004 til støtte for Geneve-fredsplanen.

På årsdagen for drabet på Rachel Corrie er der bebudet demonstrationer verden over, herhjemme afholder Palæstina Fredsvagterne en mindehøjtidelighed foran den amerikanske ambassade i København tirsdag kl. 17.

Se mere hos

Gaza Community Mental Health Programme

RCT (Rehabiliteringscentret for Torturofre)

Netavisen 16. marts 2004