Bravo igen Ulla: Ødelægger britisk jagerfly!

Den 48-årige danske anti-militarist Ulla Røder er varetægtsfængslet og indsat i Cornton Vale Prison i den skotske by Stirling for at slå løs med en hammer på et britisk Tornado- jagerfly på Fife flyvebasen nær Dundee. Ulla Røder melder: Out of Action! Det vil ikke kunne bruges til at bombe irakere.

Hun fortæller at hun gik i en hangar og opdagede, at flyet var helt ubevogtet: - Jeg tog min hamme og brugte den mod næsepartiet, cockpittet, udstødningsrør, vingerne, haleroret og andre dele af flyet, som det var sikkert at ødelægge. Jeg kan ikke forestille mig at det kan flyve igen. Så satte jeg mig ned og afventede sikkerhedsfolkenes ankomst. Da politiet kom var alt roligt og afslappet.

Ulle Røder er ved godt mod og glad over at flyet er sat ud af aktion. Hun anklages for 'kriminel ødelæggelse', myndighederne beskylder hende for vandalisme! Omkostningerne ved smadringen kan ligge på over 25 mio. £.

Tornado-jager der skulle bruges i Irak-krig:
OUT OF ACTION

En talsmand for Trident Ploughshares siger: - Ullas aktion giver antikrigsbevægelsen et kæmpeløft og vil inspirere til andre fredelige og ikke-voldelige handlinger for at sætte en kæp i hjulet på Blairs krigsmaskine.

Ulla Røder er fra Odense, men bor i Skotland. Hun er kendt for sine ikke-voldelige aktioner mod britiske atomvåben-baser. Som en af the 'Trident Three' blev hun i 1999 frikendt ved en skotsk domstol efter at hun samme år havde beskadiget atomubåden Maytime. Hun har været fængslet talrige gange for aktioner mod atomubådene.

Ulla Røder skal foreløbigt sidde fængslet i en uge, hvorefter hendes sag skal for en højere retsinstans, oplyser Jane Tallents. Forrige år modtog Ulla Røder sammen med de to andre kvinder fra 'Trident Three' og kampagnen mod de britiske atomubåde den prestigefyldte alternative Nobel-fredspris.

Bravo igen, Ulla!

Netavisen 12. marts 2003