Kriminalisering af den politiske protest i EU

'EU-regeringernes planer om at imødegå protester truer retten til fri bevægelighed og retten til protest. De blev gennemført i al hast på hemmelige møder på blot to uger', siger Tony Bunyan fra Statewatch, som har offentliggjort en rapport om EUs kriminalisering af politiske protester.

Statewatch er et europæisk netværk i 12 lande, som opmuntrer kritisk journalistik af statsmagten, borgerrettigheder og åbenhed i administrationen. Den særlige rapport om kriminaliseringen af demonstranter og demonstrationer konkluderer bl.a., at planerne vil betyde

- at den operative kontrol hermed overdrages til den nydannede unionspoliti - 'Task Force of Chief Police Officers'- som savner et juridisk grundlag for sin virksomhed.
- at der skabes mekanismer til 'operativt' samarbejde, der savner juridisk bemyndigelse
-legitimering af den fortsatte overvågning fra 'politi og efterretningsofficerer' (fra de indre efterretningtjenester) af 'personer eller grupper, som vil kunne udgøre en trussel mod den offentlige orden og sikkerhed'
- oprettelse af nationale databaser over 'ballademagere', baseret på mistanke og formodning uden nogen legal norm eller databeskyttelse og en ukontrolleret og ureguleret udveksling af disse data
- at EU's medlemsstater kan vedtage love, som forhindrer folk i ar deltage i demonstrationer i andre lande, hvis deres navn er blevet noteret som 'mistænkte' eller de er blevet dømt for mindre forstyrrelser af den offentlige orden (som f.eks. har deltaget i en vejblokade).

Tom Bunyan kritiserede, at disse beslutninger truffet i hast og hemmelighed ikke var blevet forelagt nogle af de nationale parlamenter eller EU-parlamentet:
- Planerne vil have ringe virkning på gaderne, hvor vi sandsynligvis vil se en mere autoritær politikontrol med protester og demonstrationer. Men der er givet grønt lys til lov-og-ordens magten til at sætte grupper, der beskæftiger sig med globale spørgsmål, under overvågning - under påskud af, at de er mulige 'ballademagere'.
Bunyan, som er projektleder for Statewatch, tilføjede ved præsentationen af rapporten:
- EU-regeringerne burde bruge deres tid og ressourcer på at løse de tilgrundliggende spørgsmål, som får folk ud i gaderne i stedet for at rette skytset mod en ny 'indre fjende', hvad der lugvter langt væk af koldkrigsideologi.

Hele rapporten kan ses her på engelsk (pdf):
'Den indre fjende' - EUs planer om at overvåge demonstranter og kriminalisere protester

Hjemmeside Statewatch

Netavisen 6. september 2001