Grækenland: Modstanden mod trojkaen og EU’s nedskæringsreformer gav Syriza valgsejrenKommentar
Kommunistisk Politik


Venstrefløjspartiet Syriza er den klare vinder af søndagens parlamentsvalg i Grækenland, der sendte den hidtidige regeringskoalition ud i mørket. Den var indsat af EU og fulgte føjeligt den forhadte trojkas - EU's, ECB’s og IMFs – diktater om nedskæringsreformer, der har forarmet den brede græske befolkning og bragt millioner af de fattigste på sultregrænsen, mens andre millioner, især unge, er drevet i emigration.


Grækenland 22. januar 2015. Foto: a.tsipras


Denne politik har sikret enorme summer til de tyske og andre banker , hvor Grækenland har optaget lån, men betalingerne har dårligt dækket renterne. Den samlede græske gæld for gamle og nye lån er vokset. Løfterne om fornyet vækst som følge af sparekuren er til gengæld ikke blevet indfriet.

Det er protesten mod trojkaen, EU og sparepolitikken, der nu har fjernet EU-regeringen med en konservativ premierminister, støttet af det stærkt reducerede socialdemokrati Pasok, der i årtier har været det bærende græske regeringsparti.

Det er samme protest, der har givet en overbevisende valgsejr til venstrefløjspartiet Syriza – der er en ledende kraft i Europæisk Venstreparti – en sammenslutning af venstrefløjspartier i EU i og omkring EU-parlamentet, som også Enhedslisten er medlem af.

Syriza er en alliance af venstrefløjspartier og organisationer, men har fulgt en anden politik end Enhedslisten. I stedet for at indgå en alliance med euro-socialdemokraterne har partiet udviklet et alternativ til både de åbent borgerlige EU-partier og socialdemokraterne og er selv gået efter regeringsmagten.

Partiet har vundet valget på dets erklæringer om at rulle EU-sparereformerne tilbage og fremtvinge en eftergivelse af store dele af Grækenlands gæld. Det har til gengæld erklæret ikke at ville trække Grækenland ud af euro’en eller af EU.

Dets karismatiske leder Alexis Tsipras optrådte tilmed som Europæisk Venstrepartis kandidat til posten som EU-præsident ved EU-parlamentsvalget i maj 2014.

EU-spidserne og EU-regeringerne – med Tyskland og Merkel i spidsen – har advaret grækerne mod at stemme Syriza til magten i en grov indblanding i valgkampen. Det har ikke hjulpet. Snarere tværtimod. Kansler Merkel er for grækerne både Tysklands og EU’s forhadte personificering.

- Dette ligner en historisk sejr, et budskab som ikke kun angår det græske folk, det vil lyde over hele Europa og bringe lettelse, sagde Syrizas talsmand, Panos Skourletis i en kommentar, før det endelige valgresultat var opgjort.

Der er ingen tvivl om, at Syrizas valgsejr vil styrke kravene om et opgør med nedskæringspolitikken og de reaktionære reformer og samtidig give venstrefløjen i EU nyt håb og ny fremgang. Den brede opbakning til Syriza i kravet om at rulle reformerne tilbage og stoppe den EU- og trojka-dikterede kapitalistiske nedskæringspolitik er et udtryk for et nyt niveau i den folkelige modstand. Den fortjener al mulig støtte fra de progressive og revolutionære kræfter.

Men nu står Syrizas politik og Tsapris også over for at møde realiteterne i EU. Deres forestilling om, at EU kan bringes til at føre en progressiv politik til gavn for den brede befolkning og kan tvinges til at opgive sit traktatfæstede nyliberale grundlag er ikke andet end en dagdrøm.

Chancerne for at EU kapitulerer er mindre, end de er for at Tsapris og Syriza kapitulerer over for EU.

Men lige nu er der grund til at lykønske Syriza med resultatet og bidrage til, at det bliver et generelt signal til at øge den folkelige modstand mod de asociale EU-reformer og den nyliberale politik, der forarmer befolkningerne og forgylder de rige i alle EU-lande.


Det græske valg og det revisionistiske KKE
Netavisen 21. juni 2012

 Dette er en artikel fra kpnet.dk - Nyheder hvor der kæmpes !


Klik på ikonerne øverst på siden og gå til
kpnet, facebook KPnetavisen og KPnetTV - Se KPnetBlogs her
Udgives af Arbejderpartiet Kommunisterne APK

- ET MODSPIL TIL DET BORGERLIGE MEDIEMONOPOL !

 

Netavisen 25. januar 2015