Dansk afstemning og fransk Nej

Af Franz Krejbjerg
medlem af Folkebevægelsen mod EU's bestyrelse Århus

Enhedslistens EU-ordfører og ungdomsorganisationen Rød Ungdom har udtalt, at den danske folkeafstemning bør gennemføres den 27. september, uanset hvad Frankrig (eller Holland) stemmer.
Rød Ungdom siger: 'Hvis Frankrig, Holland eller Danmark stemmer nej, står det klart, at forfatningen er død, men det er stadig vigtigt at give mulighed for en dansk afklaring.'

Det er en holdning, som ikke tager afsæt i den ændring af situationen, som et nej i Frankrig vil udløse.
Hvad man i Danmark og alle andre steder bør understøtte er, at et fransk nej reelt betyder, at forfatningen er faldet og skal skrottes! Og dette krav skal rejses massivt allerede dagen efter (30. maj) i Danmark og alle andre steder op til topmødet i EU den 16. juni. En anden linje end det er at sige som Anders Fogh: at det er et rent fransk problem, og de må forhandle sig til en undtagelsesmodel som den danske, og stemme igen …

Jeg synes det hænger sådan sammen:
Hvis et land stemmer nej i en folkeafstemning, så bør landets regering selvfølgelig ikke ratificere forfatningen (ej heller via undtagelser og omafstemninger). Da alle medlemslande skal skrive under, er den altså faldet. Altså: Ét land er nok til at projektet skrottes. Og hvis traktaten er skrottet, er der ingen mening i at stemme om den!

Hvis regeringslederne prøver at vige uden om dette, så er det en ny situation – og det bedst tænkelige udgangspunkt for en skærpelse af kampen mod traktaten – f.eks. i Danmark.
Det er vigtigt med en kampagne, fordi der er en forbindelse mellem den politiske mobilisering i befolkningen og evnen til at sige nej ved en folkeafstemning.

At få et flertal ved en folkeafstemning i Danmark (hvis den ikke tages af bordet) vil under alle omstændigheder være en svær opgave, selv hvis Frankrig og/eller Holland stemmer nej. Vi vil få en afstemning i Danmark, hvis traktaten overlever topmødet i juni. Gør den ikke det, vil der ikke være noget at stemme om.

Derfor står den egentlige internationale kamp om at få skidtet skrottet naturligvis allerede nu ved den første lejlighed.

Netavisen 25. maj 2005